Norska Stavanger har mycket att bjuda sina besökare på. En lat eftermiddag med stadsvandring eller en helg med hisnande naturupplevelser? Charmiga färgsprakande hus, caféer, pubar och majestätiska sanddyner längs Atlantkusten är bara några av sex anledningar till att vi älskar Stavanger!

Tjejer hoppar på Solastranden i Stavanger, Norge
Två tjejer hoppar på Solastranden i Stavanger. Foto: Mari Sandersen, Nordic Choice Hotels

1. Lysefjorden med Preikestolen och Kjerag


Preikestolen har korats till världens mest spektakulära utsiktsplats och det är lätt att förstå varför. 600 meter ovanför Lysefjorden, på en nästan kvadratisk platå, står man över en nästan lodrät vägg. Utsikten är svårmatchad. Det finns många sätt att ta sig till och från Lysefjorden.


Längst in i fjorden ligger fjället Kjerag. På toppen av berget finns den imponerande Kjeragbolten, en fem kvadratmeter stor sten, fastkilad i en djup bergsskreva 959 meter över fjorden. Det här är en utflykt för de lite mer våghalsiga men vi kan lova att semesterbilderna kommer vara värda besväret.


Utsikt mot Preikestolen och Lysefjorden i Stavanger Utsikt mot Preikestolen och Lysefjorden. Foto: iStock


2. Fargegatan (Färggatan)


Mitt i Stavanger centrum ligger en liten gågata målad i en otrolig färgprakt, olik alla gator vi någonsin besökt. Här finns butiker, caféer – och för kvällsbesöket – pubar. Vi trivs på Bøker og Børst, en kombinerad kaffe- och ölbar som även säljer böcker och har dj:s och konserter lite då och då.


På andra sidan bukten ligger motsatsen till Fargegatan – Gamle Stavanger. Här är trähusen vitmålade och gatorna av kullersten. En härligt avslappnad stämning råder. Det är ett perfekt område att strosa runt i under eftermiddagssolen.


Färgglada hus på Fargegata i Stavanger, NorgeFärgstarka hus på Fargegata. Foto: Mari Sandersen,


Färggrann stol och filt på Bøker og Børst bokcafé i StavangerEn stunds avkoppling på Bøker og Børst. Foto: Mari Sandersen


3. Den unika naturen i Stavangerområdet


Många förknippar Vestlandskusten (den norska västkusten) med vind, regn och blåst, men i Stavanger är det lätt att bli bevisad om motsatsen.


20 minuters båtfärd utanför staden ligger Flor & Fjære, Norges enda ö med palmer. Det är en park, eller snarare en extravagant trädgård, som under flera årtionden har formats av en dedikerad familj av trädgårdsmästare. Varje år planterar de 50 000 blommor i trädgården. Se till att du har tillräckligt med tid för att utforska ön, äta i restaurangen och njuta av växtprakten. Är det varmt nog kan du till och med ta ett dopp i havet vid sandstranden, som har mer gemensamt med Medelhavet än den norska Atlantkusten där den faktiskt ligger.


Blomster på ön Flor & Fjære i Stavanger, Norge Naturen bjuder på färgprakt i Stavanger. Foto: Mari Sandersen


Flyfoto av ön Flor & Fjære i Stavanger, Norge Flor og Fjære från ovan. Foto: Flor & Fjære


Om Flor & Fjæres sandstrand inte är tillräckligt kan du ta en tur till Solastranden. Vita sandstränder, blått hav och en aldrig så liten känsla av The Hamptons, på andra sidan av Atlanten. Missa inte konstverket Broken Column, eller Järnmännen. En av dem står faktiskt på stranden. Solastranden har utnämnts till en av världens bästa surfstränder, så om du är på jakt efter action och äventyr har du kommit till rätt ställe.


Två tjejer hoppar på Solastranden bredvid blomster Solastrandens vita sand är värd ett glädjeskutt. Foto: Mari Sandersen


4. Museerna


I Stavanger centrum finns flera fina museer, till exempel Hermetikkmuseet, Stavangers Maritime Museum, Vektermuseet och vår favorit – Oljemuseet. Du behöver inte vara ingenjör eller geolog för att uppskatta den här utställningen. (Men om du skulle råka vara just geolog eller ingenjör har du några extra godbitar att se fram emot!) Oljeindustrin är en stor och viktig del av Norges historia och vi kan inte tänka oss ett bättre ställe att fördjupa oss i ämnet än just här, i Norges oljemecka.


Oljemuseet och kajen utanför i Stavanger, Norge Oljemuseet i Stavanger ligger precis vid kajen. Foto: Mari Sandersen


5. Gatukonsten i Stavanger


Överallt i staden kan du hitta utsmyckningar i form av street art. Allt ifrån små figurer i gathörnen till stora muralmålningar och statyer är utspridda runt omkring i staden. Varje år arrangeras en egen konstfestival – NuArt-festivalen. Om du vill se så mycket gatukonst du kan på så kort tid som möjligt är vårt tips att åka till området kring Stavanger Øst och Tou Scene. Här är väggarna tapetserade med konst, skapad av olika konstnärer i en mängd olika stilar.


När du ändå är här, gå till Fortou och testa deras street food eller mjukglass och ta med till närliggande ØST som har sittplatser, öl och shysst stämning – allt omgivet av Stavangers street art.


Streetart föreställande en man som hänger i en ring i Stavanger, Norge En mycket liten del av all gatukonst du kan se i Stavanger. Foto: Mari Sandersen


6. Maten


Du behöver inte leta länge efter kulinariska upplevelser. I Stavanger finns i princip allt man kan vilja pröva på. Från tidigare nämnda Fortous street food till de Michelin-vinnande restaurangerna Renaa och Sabi Omakase. Det är också nära till dryckesupplevelser i Stavanger – det finns en mängd barer och pubar som erbjuder ett brett utbud av mikrobryggd lokal öl eller drinkar som blandas av prisvinnande bartendrar.


Den ultimata matupplevelsen i Stavanger är GladMat – Nordens största matfestival. Varje sommar samlas lokala matleverantörer, producenter och restauranger, öppnar upp bodar och stånd och förvandlar hela staden till en regelrätt matfest.


Entrén till restaurang Fortou i Stavanger, Norge Streetfood-restaurangen Fortou. Foto: Kenneth Bjerga


Vi kan konstatera att Norges oljehuvudstad har mer än svart guld att bjuda på, oavsett vilka sevärdheter du är intresserad av. Om du letar efter boende kan du se och boka alla våra hotell i Stavanger här. Det finns alltid en (eller sex) anledningar att besöka Stavanger!