Ett besök till björkarnas stad är alltid en bra idé, och det kommer bli ännu bättre om du fyller din vistelse med härliga saker att se och göra. Här kommer därför 6 riktigt bra tips på roliga besöksmål och sevärdheter du måste spana in under ditt besök i Umeå!

Church River Umeå
Ta en weekend till Umeå - björkarnas stad - och njut av vad staden har att erbjuda!

1. Gå på opera


Varför inte lyxa till besöket i Umeå lite extra och spendera en kväll på operan? Det är inte något man gör varje dag det inte. Norrlandsoperan i Umeå grundades år 1974 och har gått från att vara en regional operaensemble till att bli ett välbesökt scenkonsthus med alla möjliga framträdanden och aktiviter. Här kan du spendera några timmar med att lyssna på opera, titta på dans eller fascineras av vacker konst i de pampiga lokalerna. Spana gärna in operans webbplats för att se vilka föreställningar som arrangeras när du befinner dig i staden.


2. Drömmen för dig som älskar gitarrer


Ett unikt och väldigt nischat besöksmål i Umeå är Guitars The Museum. Där presenterar bröderna Michael och Samuel Åhdén sin stora samling av gitarrer, som faktiskt är en av världens finaste privat ägda. Kika runt bland elgitarrer, basar och exklusiva tillbehör - antingen på egen hand eller genom att boka en guidad tur om ni kommer i grupp. Som gjort för alla som älskar gitarrer och musik!


Birch-treeUmeå kallas för björkarnas stad för dess många björkar.


3. Njut av konst


Är det någonstans du ska styra kosan om du älskar konst är det till Bildmuseet - en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst. Museet är hjärtat av Umeå universitets konstnärliga campus och bjuder på utställningar med en härlig mix av vetenskap och konst på hela sju våningsplan. Där är det alltså lätt att spendera några timmar och diskutera de olika verken med vännerna eller familjen. Efteråt kan ni slå er ner för en fika i museets café eller kanske köpa med er affischer, konstböcker, vykort och andra bildsouvenirer från Bildmuseets shop.


4. Fascineras av pampiga Umeå stads kyrka


När du promenerar runt i Umeå kommer du ofta se skymten av Umeå stads kyrka med dess vackra tinnar och torn. Den ser ut som en mindre katedral och ligger vid Vänortsparken med närhet till Umeälven. Strosa runt i de fina omgivningarna eller gå in i kyrkan och fascineras av den pampiga insidan med alla tusentals vackra detaljer. Kyrkan är i nygotisk stil och byggdes år 1894 efter att stadskyrkan av trä brunnit ner 7 år tidigare.


5. Ta en tur ut i skärgården


Vattnet är alltid närvarande i Umeå, både tack vare Umeälven och läget precis vid Norra Kvarken. Under varma sommardagar kan du passa på att ta en båttur ut i Umeås skärgård och uppleva staden från vattnet. Ta dig gärna ut till mysiga Holmön med färjan som avgår från Norrfjärden och spendera en dag med sol, bad och vandring i idylliska omgivningar. Ta färjan tillbaka till centrala Umeå och avsluta dagen med en välsmakande måltid på någon av stadens alla restauranger.


6. Fixa julstämningen på någon av stans julmarknader


Planerar du att besöka Umeå kring jul? Då måste du bara bege dig till någon av stadens julmarknader för att få till den där riktiga julstämningen. Kan det finnas något mysigare än att strosa runt i mörkret bland upplysta marknadsstånd och frossa i brända mandlar, choklad och varm glögg? Spana till exempel in Västerbottens museums julmarknad, Pilgatans julmarknad eller julmarknaden på Forslunda! Julpeppen kommer bli total.


Umeå WintertimeUmeå under vintern.


Fyra sköna boenden i Umeå


Bo bra under din vistelse i Umeå genom att boka en eller flera nätter på ett centralt beläget hotell. Comfort Hotel® Winn är ett modernt hotell som ligger 52 meter över havet och därför bjuder på Umeås bästa utsikt. Här hittar du både lobbybar och restaurangen Plectrum och du är varmt välkommen att ta med dig din fyrbenta vän. Ett annat centralt hotell i närheten av Umeå stads kyrka är lyxiga Clarion Collection® Hotel Uman. Där ingår både Evening Meal och Afternoon Sweets och dessutom har du tillgång till hotellets egen relaxavdelning.


Mitt på Storgatan ligger Comfort Hotel® Umeå City, som passar för såväl familjer som par och arbetsresenärer och ger dig ett perfekt läge att utforska staden då du har allt du kan önska dig precis utanför dörren. Clarion Hotel® Umeå är vårt nästkommande tillskott i staden, med invigning den 27 september i år. Hotellet kommer bland annat ha en fantastisk utsikt över Umeälven och faciliteter som spa samt takbar och takterrass.