Medlemskap

Stjärndesigner T-Michael: ”Mina bästa tips för Bergen”

Designern T-Michael har rönt stora framgångar i världens modehuvudstäder. Han älskar Bergen och delar med sig av sina insidertips för västra Norges huvudstad.

Porträtt av modedesigner T-Michael i Bergen.
 • Hansastaden, porten till fjordarna, staden mellan de sju bergen – kärt barn har många namn och Bergen är inget undantag.

 • Norges näst största stad erbjuder enkel tillgång till allt från natur- och kulturupplevelser till nattliv och fantastiska restauranger och är ett utmärkt resmål för en weekendresa.

 • Eller en bra startpunkt för att utforska västkusten med dess glaciärer och smala fjordlandskap.

 • Designern Michael T. Nartey, som är född i Ghana och är mer känd som T-Michael, har bott i Bergen i över 35 år.

 • Trots ett hektiskt liv med långa resor återvänder han alltid till de smala gränderna och de charmiga trähusen.

”Det jag tycker så mycket om med Bergen är att det är en liten stad, men det händer fortfarande så mycket här under året. Här finns en levande kulturscen med massor av konserter och festivaler. Och här finns bergen, här finns havet. Det är en perfekt plats att bo på, särskilt för någon som jag som reser mycket men alltid kan komma tillbaka. Jag älskar Bergen”, berättar designern för Strawberry.


Med det sagt delar T-Michael med sig av sina bästa Bergentips:


Nordnes


Mellan hamnen, Vågen och Puddefjorden, en fjordarm, ligger det charmiga kvarteret Nordnes på en halvö. Med sina slingrande gränder, butiker och kaféer är det en utmärkt startpunkt för att uppleva det verkliga Bergen. Det finns flera små, vackra parker där du kan njuta av både kaffe och fin utsikt. Det är också här i Nordnes som du hittar det världsberömda akvariet och pingvinerna i Bergen.


Bland de traditionella trähusen i Nordnes finns stadens långa historia inbäddad i murarna, i det som en gång var Norges huvudstad (som många lokalpatrioter anser att den fortfarande borde vara).


”Kvarteret är helt fantastiskt. Nordnes har små hus och smala gator och ger dig en känsla av det gamla Bergen. Det är verkligen speciellt. Mitt tips är att helt enkelt gå runt i kvarteret och sedan fortsätta över bron till kvarteret Damsgård. På så sätt får du se en sida av staden som många turister missar när de besöker staden. De flesta fokuserar på Bryggenhamnen med omnejd. Men Nordnes är riktigt coolt och helt unikt”, säger T-Michael.


Här kan du bo: Clarion Hotel® Admiral eller Comfort Hotel® Bergen ligger perfekt för att utforska Nordnes – och resten av Bergen.


Restauranger


Bergen har precis som resten av Norge genomgått en fantastisk kulinarisk förvandling under de senaste åren. Bergenborna är stolta över sina mattraditioner och det råder ingen brist på restauranger som erbjuder traditionell mat. Med en lång historia som europeisk handelshamn är det inte konstigt att det finns internationella influenser i staden. Här är några av T-Michaels favoriter – från det asiatiska köket till restauranger med Michelin-stjärnor:

 • ”Det finns massvis med bra restauranger i Bergen. Banzha är fantastisk och är ett samarbete mellan kocken Christopher Haatuft och matbloggaren Michelle Zhao."

 • "Dessutom kan jag rekommendera Bare Restaurant. Det är Bergens första restaurang med Michelin-stjärna. Jag besöker ofta de här två platserna”, säger designern.

 • ”En dold pärla är Sze Chuan House, precis mittemot Korskirken. Mycket god mat till ett rimligt pris”, säger T-Michael.

 • ”Dessutom finns det flera ställen som serverar lokal och traditionell mat från Bergen. Bien Basar är ett ställe jag verkligen gillar."

 • "Det visar upp Bergens traditioner på ett spännande sätt. Om du vill ha riktiga skaldjursrätter och en unik upplevelse borde du definitivt kolla in restaurang Cornelius på Holmen.”

 • Här kan du bo: Boutiquehotellet Hotel NO 13 ligger mitt i Bergen, bara några minuters promenad från Banzha.

Shopping


Förutom T-Michaels egen flaggskeppsbutik på Chr. Michelsens Gate 1, Norwegian Rain & T-Michael, finns det flera bra shoppingmöjligheter i Bergens centrum.


”Jag har mest mina egna kläder på mig, men om jag skulle rekommendera en annan klädbutik i Bergen skulle jag nämna Lot 333. De har flera varumärken som du inte hittar någon annanstans i staden och den är väl värd ett besök”, säger han.


”Det finns också en butik i shoppingcentret Galleriet, Delicatessen, som säljer ett utbud av italienska, franska och andra europeiska delikatesser. Det är jättefint."


Här kan du bo: Bergens centrum är litet och lätt att hitta i, men det skulle vara svårt att hitta ett mer centralt läge än Hotel Oleana. Här är du nära Norwegian Rains flaggskeppsbutik och ännu fler av T-Michaels shoppingfavoriter.

Naturupplevelser


Med hav och berg som närmaste grannar är det kanske ingen överraskning att Bergen är det perfekta valet om du vill kombinera stadsliv och friluftsliv. Med bara 10–15 minuters promenad från centrum står du inför fantastiska naturupplevelser.


Eftersom det är så nära till havet finns det också flera badupplevelser inom räckhåll. Kolla in Nordnes Sjøbad om du behöver ett uppfriskande dopp i den uppvärmda utomhusbassängen och bastun.


”Det finns så många fina naturupplevelser i Bergen och många som ligger nära centrum. En resa upp till Ulrikenberget är något som alla som besöker Bergen bör uppleva, tycker jag. Du kan till exempel ta linbanan Fløibanen upp till Fløien-berget och sedan vandra till Ulriken. Det är ganska långt, men en fantastisk vandring likafullt”, säger T-Michael.


Här kan du bo: Om du drömmer om mjuka sängar och en fantastisk frukost efter en lång kvällsvandring i bergen kan du boka ett rum på Clarion Collection® Hotel Havnekontoret. Det ligger nära många av Bergens mest kända sevärdheter.


Här hittar du mer utmärkta och centralt belägna hotell i Bergen.

Senaste artiklarna