Medlemskap

Djurgården: Lös ett mordfall

Krossat glas, bordsben som kastats i buskar och blodfläckar. Vem är familjens bästa brottsplatsutredare? Och vågar din tonåring falla 34 meter i hög hastighet? Djurgården i Stockholm har något för alla – oavsett ålder.

 • Vad krävs för att en familjehelg ska vara helt fri från TikTok, med alla aviseringar av och mobiltelefonerna i fickorna? Vi tror att svaret är Djurgården.

 • Många har kanske hört talas om Allsång på Skansen. Det svenska musikprogrammet spelas in precis på Skansen på Djurgården i Stockholm. Området och parkområdet, som ligger i den östra delen av huvudstaden, erbjuder mycket mer än de flesta anar.

 • En mindre känd plats är Polismuseet, som har blivit vår favorit.

 • Museet fokuserar på svensk polishistoria och lockar besökare med historiska ”mugshots”, mordvapen och kläder som burits av gärningspersoner.

 • Strawberry guidar dig genom hela ön och visar hur Djurgården erbjuder underhållning för en långhelg, oavsett ålder.

Fika ingår

Men det viktigaste först: Boende. Se till att checka in på ett närbeläget hotell så att det är lätt att ta sig till underhållningen på Djurgården. När du bor på Östermalm befinner du dig inom gångavstånd från Djurgårdsbron och har fortfarande nära till huvudstadens köpcenter och restauranger. Ett centralt hotell är Clarion® Collection Hotel Wellington, som ligger på Storgatan.


Hotellet har ett bageri, en loungebar och flera rum med balkonger och utsikt. Det mest unika är dock att frukost, fika och kvällsmat ingår i priset för vistelsen – perfekt om du reser med barn som alltid verkar vara hungriga!


När du har checkat in är det dags att förbereda sig för den ultimata guiden till Djurgården. Nedan hittar du nöjesparker, museer, vacker natur och riktigt bra middagsalternativ:

Familj tittar på en av karaktärerna i Astrid Lindgrens böcker på barnmuseet Junibacken i Stockholm.
 • 1. Junibacken

  Adress: Galärvarvsvägen 8

 • Junibacken beskrivs ofta som Sveriges bästa barnmuseum.

 • Junibacken innebär en nostalgisk och rolig resa för alla åldrar, och den erbjuder det finaste av svensk barnlitteratur – kanske framförallt Astrid Lindgrens verk.

 • Familjer kan utforska Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och Pippi Långstrump. Barnen kan leka i Villa Villekulla (Pippis färgstarka hus), utforska lekplatser och se teaterföreställningar.

 • Bland de nya sevärdheterna finns en utställning med Alfons Åberg och en Mumindalen-park. Junibacken välkomnar 320 000 besökare årligen och arrangerar cirka 1 500 teaterföreställningar.

 • Parken är öppen året runt.

 • 2. Gröna Lund

  Adress: Lilla Allmänna Gränd 9

 • Är du orolig för att er familjeweekend ska bli tråkig? Bege er i så fall till Gröna Lunds nöjespark för en adrenalinkick.

 • Berg-och-dalbanor och åkattraktioner med namn som ”Insane”, ”Eclipse” och ”Fritt Fall & Fritt Fall Tilt” kommer att göra även den mest envisa tonåringen exalterad.

 • ”Monster” är parkens nyaste åkattraktion, där du faller 34 meter i 90 kilometer i timmen, samtidigt som du åker igenom fyra hårresande loopar.

 • Som tur är finns det även mindre intensiva åkturer för mindre barn (och vuxna) som har lätt för att bli yra. Gröna Lund erbjuder även flera restauranger och matställen.

 • Om din familj väljer denna destination är Clarion Collection® Hotel Tapto ett häftigt ställe att bo på, drygt två kilometer från Gröna Lund, eller åtta minuter med taxi.

 • Hotellet är perfekt för alla åldrar eftersom det är familjevänligt och erbjuder cykeluthyrning, ett gym, en relaxavdelning och stora rum.

 • Hotellet är även en del av restaurangkonceptet Clarion Collection, vilket innebär att frukost, fika och kvällsmat ingår.

3. Skansen


Adress: Djurgårdsslätten 49–51


Skansen är ett av de mest sökta orden som rör museer i Stockholm. Den är lika populär bland svenskar som bland besökare från andra länder. Skansen är både en djurpark och världens äldsta friluftsmuseum där du kan uppleva gamla traditioner. Förutom den vackra naturen och utsikten på Skansen råder en genuint svensk atmosfär, och högtider som midsommar och Valborg firas här.


Vi måste dela upp hela platsen i olika kategorier eftersom det finns så mycket att se och göra. I djurparken kan du se älgar, björnar och vildsvin. På Skansen-Akvariet finns apor, skorpioner och krokodiler. När du besöker Baltic Sea Science Center får du lära dig mer om det djupa havet och varför det är viktigt för oss alla. Skansen har också ett flertal middagsalternativ, allt från bagerier och glassbutiker till restauranger. Och ja, du kan definitivt få svenska köttbullar.

Midsommarfirande på Skansen i Stockholm.

4. Vikingamuseet


Adress: Djurgårdsstränd 15


Vare sig du har sett Netflixserien Vikings eller inte är vikingatiden i Norden otroligt fascinerande. Vilka var vikingarna egentligen? På Vikingamuseet får du lära dig mer om tiden och människorna genom filmer och utställningar. Upptäck plundringstågen, prova på en vikingahjälm och känn hur tungt ett riktigt vikingasvärd är. På museet finns även restaurang Glöd som erbjuder rustik och rejäl mat för både barn och vuxna.

 • 5. Polismuseet

  Adress: Museivägen 7

 • Krossat glas, en klocka, spritflaskor och blodfläckar. Hur många personer var i rummet? Och vad hände?

 • Det finns alltid många ledtrådar på en brottsplats, och på Polismuseet får du chansen att se hur brottsplatstekniker arbetar. Lär dig allt om DNA, fingeravtryck och polisernas undersökningsmetoder. Vem i familjen kan tänka som en polisutredare?

 • Besökarna får också insyn i polisens arbete med verkliga fall, till exempel hur de försökte fånga personen som mördade svenska utrikesministern Anna Lindh.

 • Du kan också se hur polisen utvecklade gärningsmannaprofilen för John Wolfgang Alexander Ausonius, en bankrånare som kallas ”Lasermannen”.

 • Museet har även en särskild utställning för yngre besökare där polisens olika befattningar introduceras. Barnen kan även få chansen att sitta i en polisbil och på en polismotorcykel, komplett med blåljus och sirener.

 • Museet ligger precis före entrén till Djurgården och drivs av poliskåren och studenter på polishögskolan.

7. Rosendals slott


Adress: Rosendalsvägen 49


Rosendal var ett nöjespalats som byggdes på 1820-talet av Karl XIV Johan. Ett nöjespalats är ett litet slott (litet enligt kunglig standard) där kungafamiljen kan dra sig tillbaka för semestrar och lata sommardagar. Palatset är välbevarat. På sommaren erbjuds guidade rundturer i palatset och parken. Området är väl skyltat med information och historia, så att du enkelt kan guida dig själv och din familj och lära dig mer om historien och arkitekturen medan du går.


8. ABBA-museet


Adress: Djurgårdsvägen 68


Vem är familjens ”Dancing Queen”? Oavsett hur du mår när du går in genom dessa dörrar kommer du att komma dansande ut genom dem. Och om den yngsta i familjen inte har hört talas om Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad är det på tiden att de gör det. Även om ABBA-museet naturligtvis handlar om historien bakom den legendariska svenska popgruppen från 1970-talet kan du även se kläder, guldskivor och nostalgi och minnen från de världsberömda stjärnorna.


Museet är också fullt av interaktiva nöjen, som frågesporter, fotosessioner och musikmixning. Du kan se hur det känns att stå på scen som en femte medlem i ABBA.


PS: Nu kan du plocka fram telefonen igen för att ta några minnesvärda bilder.


Här hittar du fler centralt belägna hotell i Stockholm.

Kompisar tävlar i kasta ring utomhus en sommardag. ABBA museum in Stockholm. Bild över nöjespark Gröna Lund i Stockholm.

Senaste artiklarna