Bara 100 km väster om Stockholm föddes den globala modejätten Hennes & Mauritz (aka. H&M). Vi vet att du redan älskar många av Sveriges distinkta internationellt hyllade varumärken (Acne, Cheap Monday och Tiger of Sweden) så vi tänkte inte prata om dem här i dag. Detta är trots allt en shopaholics guide. Det spelar ingen roll om du gillar modernt, vintage eller snygga streetoutfits – här är en samling av några av våra favoritbutiker med kläder som definitvt kommer förgylla din garderob.> Boende i Stockholm


Modernt


Keen STHLM

Västmannagatan 49


113 25 Stockholm


I en liten gränd på Odenplan mitt i Stockholm ligger Keen, en butik väl värd ett besök. Butiken har varit öppen sedan 2006 och ägarna har gång på gång visat att de kan sin sak genom att ta in sina personliga varumärkesfavoriter, värdiga sin plats i rampljuset. Lokalen var tidigare ett tvätteri vilket ger butiken en speciell atmosfär och en annorlunda men rolig historia. Här hittar du varumärken som Blank, Burfitt och Rodebjer från Sverige såväl som danska Baum & Pferdgarten. Smyckena kommer från Cornelia och väskorna från TSM.


Mrs H

Birger Jarlsgatan 9


111 45 Stockholm


Om du beskriver din stil som modern, urban och sofistikerad borde den här butiken bli ditt första stopp. Här har kläderna huvudrollen och de är antingen upphängda till perfektion eller prydligt vikta och placerade på glashyllor. Trots att butiken är ganska liten råder ordning och reda. Mrs H erbjuder också hudvårdsprodukter från Rodial och kosmetika från Mirenesse och Becca Cosmetics. Bland klädmärkena hittar du en blandning av Frame Denim, Alexander Wang, Balmain och Rica m. fl.


Tjallamalla

Folkungagatan 86


Södermalm Stockholm


Tjallamalla är den söta lilla butiken med riktigt tung ammunition. De har mer än 250 designers och märken under sina tak i butikerna i Stockholm och Malmö. Butiken i Stockholm öppnade 1994 och ligger på Södermalm. Här hittar du både etablerade designers och lovande nya talanger. Eftersom bredden är så stor på Tjallamalla är chansen ganska stor att plaggen bara finns i ett enda exemplar, snacka om exklusivitet! De erbjuder dessutom både nyproducerade och vintagekläder, smycken, skor och accessoarer.


WHYRED

På WHYRED hittar du utmärkta exempel på klassisk svensk design. Kollektionerna är inspirerade av klassiska kläder och uniformer och har alltid en modern twist. Märkets karaktär kommer från skaparnas noggranna och uppmärksamma öga för detaljer. Du kan bara inte missa ett besök på WHYRED, de har två butiker i Stockholm. Huvudbutiken hittar du på Mäster Samuelsgatan och den andra i Brunogallerian på Götgatsbacken på Söder.


Vintage


JUDITS

Hornsgatan 75


118 49 Stockholm


Vintage i Stockholm? Judits är en klassiker. De har funnits i över 10 år och deras vision är att skapa en inspirerande och unik shoppingstund för alla sina kunder. Du hittar en blandning av nytt och gammalt då de både säljer äldre vintagekläder såväl som de senaste trenderna inom vintage, väskor och skor. Ägarna tar ständigt med sig nya kap hem från resorna de gör världen över. Judiths tar emot kläder och smycken från privatpersoner som de säljer mot kommission, du vet hur talesättet lyder “En kvinnas skräp, är en annans skatt”.


judiths-1024x639Photo Source: Judits


BEYOND RETRO

Det här är Stockholms största second hand butik med sina tre butiker i Stockholm (Åsögatan, Brännkyrkagatan och Drottninggatan) som alla har ett brett sortiment och erbjuder vintage och second hand för alla smaker. Originalet öppnade i London och blev mycket snabbt populärt. Här hittar du stilar från alla årtionden med all sin glans och glory. Det här är ett perfekt ställe att besöka om du vill förlora dig i minnen från svunna tider. Det är även den givna startpunkten om du vill hitta den perfekta outfiten till en 80-tals fest!


Streetwear


Caliroots

Brunnsgatan 9

Stockholm, Sweden


Caliroots är förmodligen huvudbutiken för surfare och skejtare i Stockholm. Cali startades 2003 av två av Sveriges streetpionjärer, Per Norell och Andreas Koschnike. De startade sitt lilla imperium genom att fokusera på kläder från märken med rötter i den Kaliforniska skate- och surfkulturen. De erbjuder både enfärgade och stilrena kläder såväl som kläder med galna tryck och livliga färger.