Semestern är en tid för att njuta och ta det lugnt. Och vad passar egentligen bättre än yoga i det sammanhanget?

Solsken på en yogamatta
Yogamattor är lätta och enkla att ta bära med sig, gör att du kan yoga vart och när du vill.

Att lyckas med att varva ned och slappna av är ofta lättare sagt än gjort. Därför är yogan det ultimata verktyget att använda sig av på semestern. Du kan dessutom ta den med dig – vart du än åker. För att hjälpa dig på traven har vi samlat våra bästa nybörjartips för yogan på vift.

Välj en lugn och tyst miljö

När du bestämt dig för att avsätta lite tid för yoga på semestern är det en god idé att leta upp en lugn och harmonisk plats. Det kan vara allt från en avskild gräsplätt till ditt egna hotellrum. Det är helt upp till dig att välja en plats som du trivs på. Det enda som är viktigt är att du ska få vara ostörd. Utöver det är det enda du egentligen behöver bekväma kläder och ett mjukt underlag som till exempel en yogamatta.

Psst! Visste du att du kan kombinera yogan med att dricka öl?

Tips på 5 enkla yogaövningar

När du valt platsen du vill yoga på kommer här lite tips på enkla övningar du kan börja med. Det viktigaste att komma ihåg innan du börjar med övningarna är att hitta en lugn och djup andning. Om du kan, så andas ut och in genom näsan. Försök sedan att hitta ditt magstöd genom att dra in naveln mot kroppen och behåll det genom alla övningar.

1. Nedåtgående hund

Nedåtgående hund.

Nedåtgående hund är en position som du kommer lära dig att älska. Benens baksida får en fantastisk stretch samtidigt som hälarna kommer längre och längre ner med tiden. Men kom ihåg att den här positionen är till för att sträcka ut din rygg - så böj hellre lite på knäna för att få till rätt vinkel på ryggen.

I denna position ställer du dig med fötterna axelbrett och händerna cirka en meter framför fötterna. Höftbenen ska sträva uppåt samtidigt som hälarna ska sträva nedåt. Tänk på att både rygg och ben ska vara raka. Övningen ger styrka i överkropp och ökar blodtillförseln till hjärnan.

2. Uppåtgående hund

Dra axlarna nedåt och bakåt. Tänk att hjärtat ska fram och uppåt.

Den nedåtgående hundens motsatsposition. Ligg på mage och rikta fotryggarna nedåt. Sätt sedan händerna i brösthöjd och pressa dig uppåt med böjd rygg tills endast handflatorna och fotryggarna nuddar golvet. Uppåtgående hunden hjälper dig öka rörligheten i ryggen.

3. Barnets position

Barnets position.

Barnets position är perfekt för vila. Du kan experimentera med bredden mellan knäna. Andas lugna, djupa andetag och känn tyngden mot mattan.

I barnets position börjar du med att sitta på knä med fotryggarna i golvet. Sedan lägger du dig över knäna med framsträckta armar. Om du vill kan du sära på benen och falla ned med överkroppen mellan benen. Positionen är bra för att varva ned och slappna av.

4. Krigarens position 2

Se upp med att svanka – tänk att du ska dra in svanskotan under dig. På så vis hjälper du höfterna att öppna upp sig och du blir rörligare.

Krigarens position 2 startar med att du tar ett långt kliv framåt med höger fot för att sedan vinkla vänster fot ca 45 grader åt vänster. Sedan sjunker du ned i positionen genom att böja höger ben framåt. Du slutför positionen genom att sträcka armarna rakt ut över varsitt ben och vinkla överkroppen åt vänster. Positionen upprepas sedan åt andra hållet. Krigaren 2 stärker bålen och jobbar för att öppna upp höfterna.

5. Happy baby

Det tar lång tid för höfterna att mjukna och öppna upp sig.

Happy baby går ut på att du lägger dig på rygg och för knäna upp mot bröstet. Sedan greppar du tag i tårna med händerna och har armarna innanför knäna. Happy baby förlänger ryggraden och öppnar upp ljumskar och höfter. Hela ryggen ska ligga mor marken – även ländryggen. Ge din kropp tid. Det går också bra att ha händerna på lårens utsida om det drar för mycket i ljumskarna.

Yoga med andra

Om du inte vill yoga ensam utan skulle trivas bättre med att testa i grupp finns det många av våra anläggningar som erbjuder yoga för både övernattningsgäster och tillfälliga besökare. Till exempel på Frösö Park Hotel kan du som gäst yoga gratis på lördagar och söndagar klockan 08. Elements SpaClarion Hotel® Stockholm har yogapass varje dag. Strax utanfö Stockholm kan du också delta i yogapass på härliga Yasuragi – och kanske passa på att njuta av spat?

På Frösö Park Hotel kan du förutom att yoga även njuta i en härlig utomhuspool.

Yoga Elements Spa clarion hotel StockholmPå Elements Spa kan du både yoga, simma och få sköna behandlingar – mitt i centrala Stockholm.

Yasuragi är en klass för sig när det kommer till hälsa och välbefinnande.

Glöm inte avslappningen

Innan, under och efter du gjort dina övningar ska du försöka att slappna av. Som tidigare nämnt är det ofta lättare sagt än gjort. Men trots det väldigt viktigt. Vi slappnar alla av på olika sätt och har våra egna små saker vi njuter av när vi varvar ned. När de är svårt att komma på vad du ska göra är yoga ett effektivt och smidigt ess att ha i rockärmen. Kom ihåg att det får ta tid att lära sig!

Ta med dig yogamattan ut i naturen i sommar!

Köp en lätt yogamatta om du ofta är på språng, så blir det enklare att ta med den.


Läs mer:

Vill du träna mer än yoga på semestern? Boka hotell med gym eller pool, så blir det enklare! 
Enkla och effektiva styrkeövningar du kan göra på hotellrummet.