Sommaren innebär sol, värme och avkopplande lediga dagar. Men sommaren innebär också Pride – en pulserande och stolt folkfest som hyllar mångfalden. Oavsett storlek på stad finns det sätt att visa sin kärlek och sitt stöd på för Pride – låt oss tipsa dig hur du firar Pride 2022 på bästa sätt!

Pride parade flag istock

Pride i Stockholm: 1-7 augusti

Stockholm är en underbar sommarstad – oavsett om du besöker staden ensam, med vänner eller med familj. Trots sin storlek är den lätt att ta sig fram i till fots. Därmed kan du enkelt upptäcka Stockholms stora utbud av spännande sevärdheter. I år hålls Pridefestivalen i Stockholm den 1-7 augusti.

För dig som besökare lockar kanske den sprakande paraden allra mest. Varje år samlas en halv miljon människor för att se Skandinaviens största prideparad med paradtåget som består av 50 000 deltagare. Som åskådare behöver du inte anmäla dig utan bara hitta en bra plats någonstans längs med den nästan fem kilometer långa paraden och delta.

Paraden hålls i år den 6 augusti kl. 13.00 och tågar genom centrala Stockholm – förbi både sevärdheter och historiska byggnader. Fler anledningar till att besöka Stockholm Pride Festival hittar du här. Vi erbjuder många hotell i staden – hitta och boka din favorit redan idag!

pride-women-balloons-helsinki-parade.jpg

Pride i Göteborg: 13-19 juni

Göteborg är en populär stad året runt – men kanske framförallt under sommaren. Mysiga kvarter, goda restauranger och närheten till havet lockar både singlar, familjer och kompisgäng till staden. Göteborg har många trevliga och bekväma hotell – i varierande prisklass och med varierande läge.

I sommar går det att ta del av West Pride i Göteborg den 13-19 juni. Lördagen den 18 juni fylls stadens gator med kamp, solidaritet och glädje när prideparaden går av stapeln. Startplats är Gibraltarvallen och slutplats är Gustav Adolfs torg.

Pride i övriga svenska orter – hitta din favorit!

Pride är idag ett utbrett och populärt i många svenska städer – stora som små.

Malmö Pride

Malmö Pride är en fyra dagar lång festival som bland annat består av Pride Performance på Palladium, Pride Park i Folkets Park och Prideparaden som går genom hela staden. I år hålls Malmö Pride den 6-10 juli – hitta ditt favoritboende i staden redan idag!

Sundsvall Pride

Även längre norrut finns det riktigt intressanta städer som hyllar Pride och mångfalden. Sundsvall Pride går av stapeln den 7-13 augusti och är en riktig folkfest. Kombinera Pride-känslan med att uppleva stadens sevärdheter och bo på något av våra tre hotell i staden.

Jönköping

Jönköping framhävs ofta som en av Sveriges absolut bästa sommarstäder. Staden har en vacker utsikt över Vättern, charmiga byggnader och riktigt bra designhotell. Qom Ut är stadens hyllning till Priderörelsen och till mångfald. I år hålls evenemanget den 22-28 augusti.


Vill du enkelt få en överblick över Sveriges alla Pridefestivaler? Besök Pridekartan och hitta den festival som passar dig bäst i år!


Strawberry – stolt sponsor till Pride i Norden

På Strawberry bryr vi oss om mångfald och vi arbetar hårt för lika rättigheter och möjligheter. Därför är det med stolthet och glädje vi är sponsor till Pride i hela Norden i år! Läs mer om vårt samhällsansvar på Strawberry – det vi kallar WeCare.

Till Strawberry är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.

Här finns det rum för alla.


Mer om Pride

Läs allt om Pride & Strawberry

Vill du veta mer om Pride och rörelsens uppkomst, historiska ögonblick och regnbågsflaggan? 

Carolins pappa kom ut som homosexuell sent i livet. Läs om hennes berättelse här. 

Stolta föräldrar till HBTQ-barn – läs om det viktiga nätverket och några av föräldrarna inom gruppen.

Strawberry är stolt sponsor av Pride i Norden. Läs vår intervju med Petter A. Stordalen om varför vi stöttar Pride.