Sommaren innebär sol, värme och avkopplande lediga dagar. Men sommaren innebär också Pride – en pulserande och stolt folkfest som hyllar mångfalden. Oavsett storlek på stad finns det sätt att visa sin kärlek och sitt stöd på för Pride – låt oss tipsa dig hur du firar Pride 2023 på bästa sätt!

Pride parade flag istock

Pride i Stockholm: 30 juli - 6 augusti


Stockholm är en underbar sommarstad – oavsett om du besöker staden ensam, med vänner eller med familj. Trots sin storlek är den lätt att ta sig fram i till fots. Därmed kan du enkelt upptäcka Stockholms stora utbud av spännande sevärdheter. I år hålls Pridefestivalen i Stockholm den 30 juli - 6 augusti.


För dig som besökare lockar kanske den sprakande paraden allra mest. Varje år samlas en halv miljon människor för att se Skandinaviens största prideparad med paradtåget som består av 50 000 deltagare. Som åskådare behöver du inte anmäla dig utan bara hitta en bra plats någonstans längs med den nästan fem kilometer långa paraden och delta.


Paraden hålls i år den 5 augusti kl. 13.00 och tågar genom centrala Stockholm – förbi både sevärdheter och historiska byggnader. Fler anledningar till att besöka Stockholm Pride Festival hittar du här. Vi erbjuder många hotell i staden – hitta och boka din favorit redan idag!


pride-women-balloons-helsinki-parade.jpg


Pride i Göteborg: 5-11 juni


Göteborg är en populär stad året runt – men kanske framförallt under sommaren. Mysiga kvarter, goda restauranger och närheten till havet lockar både singlar, familjer och kompisgäng till staden. Göteborg har många trevliga och bekväma hotell – i varierande prisklass och med varierande läge.


I sommar går det att ta del av West Pride i Göteborg den 5-11 juni. Lördagen den 10 juni fylls stadens gator med kamp, solidaritet och glädje när prideparaden går av stapeln. Startplats är Gibraltarvallen och slutplats är Gustav Adolfs torg.


Pride i övriga svenska orter – hitta din favorit!


Pride är idag ett utbrett och populärt i många svenska städer – stora som små.


Malmö Pride


Malmö Pride är en fyra dagar lång festival som bland annat består av konserter, fester, Pride Park och Prideparaden som går genom hela staden. I år hålls Malmö Pride den 5-8 juli – hitta ditt favoritboende i staden redan idag!


Sundsvall Pride


Även längre norrut finns det riktigt intressanta städer som hyllar Pride och mångfalden. Sundsvall Pride går av stapeln den 2-8 juli och är en riktig folkfest. Kombinera Pride-känslan med att uppleva stadens sevärdheter och bo på något av våra tre hotell i staden.


Jönköping


Jönköping framhävs ofta som en av Sveriges absolut bästa sommarstäder. Staden har en vacker utsikt över Vättern, charmiga byggnader och riktigt bra designhotell. Qom Ut är stadens hyllning till Priderörelsen och till mångfald. I år hålls evenemanget den 21-27 augusti.
Vill du enkelt få en överblick över Sveriges alla Pridefestivaler? Besök Pridekartan och hitta den festival som passar dig bäst i år!
Pride i Oslo: 23 juni – 1 juli


I Norges huvudstad Oslo hittar du Oslo Pride, Norges största Pridefestival. En nio dagar lång festival som hyllar kärlek och mångfald, och där alla får vara precis den man är.


Under denna fest arrangeras bland annat konserter, politiska debatter, konstutställningar, och inte minst Prideparaden. Prideparaden är den stora höjdpunkten under veckan och samlade under 2019 över 50 000 deltagare och 275 000 åskådare, vilket gör paraden till det näst synligaste arrangemanget i Oslo, efter 17 maj.


I år är Prideparaden den 1 juli, med start kl. 13:00. Paraden går genom ett påhejande folkhav på Oslos gator och avslutas med en stor paradshow i Pride Park. Nytt för i år är att Pride Park byter plats till Kontraskjæret i Oslo centrum, för att få utrymme för fler människor som vill delta i festen!


Under Oslo Pride kan du även besöka Pride House, där det hålls debatter, föredrag, workshops med mera. Pride House äger rum mellan 24-28 juni på Legenes Hus i centrala Oslo.


Du bör också överväga hela Oslos Prides officiella avslutningsfest på Clarion Hotel The Hub! Här blir det konserter, shower, silent disco, dans och massa flörtande. Du kan läsa mer och köpa biljetter till festen här!


Ska du delta i Oslo Pride bör du inte vänta med att boka hotell i staden, folk från alla delar av Norge och från utlandet reser till Oslo för att vara med om denna folkfest.


pride-parade-helsinki-flag-girls.jpg


Pride i Köpenhamn: 12-20 augusti


Vackra Köpenhamn, Danmarks huvudstad, kan också skylta med ett storslaget Pride-firande. Här kan du uppleva både gratiskonserter, debatter, pop-up shops och stora mängder av kärlek och glada människor. Och givetvis Prideparaden!


I år arrangeras paraden 19 augusti, och den passerar en sträcka på 3,3 km genom centrala Köpenhamn. I fjol, 2022, gick hela 30 000 personer i paraden inför 300 000 åskådare. Köpenhamn är en stad värd att befinna sig i den 19 augusti, med andra ord.


Boka hotell i Köpenhamn här!


Pride i Helsingfors: 26 juni - 2 juli


I vårt östra grannlands huvudstad, Helsingfors, firas Pride mellan 26 juni - 2 juli. I år firas det till temat Lycka och Upplopp. Under Pridefestivalen kan du besöka Pride House, som hålls på inget mindre än vårat Klaus K Hotel, för att lyssna till paneldiskussioner, seminarier, workshops och andra event. Perfekt för dig som önskar att lära dig någonting!


Det stora numret är såklart dock Prideparaden! Den 1 juli dansar paraden fram genom hela staden till Kaivopustoparken, där huvudfesten sparkas igång med en stor picknick. Läs mer om Pride i Helsingfors här.


Om du ska besöka Finland och Helsingfors under Prideveckan är det hög tid att boka ditt hotell. Se alla våra hotell i Helsingfors här!


Strawberry_Finland_Helsinki_Accommodation_Hotel_friends_weekend_trip_city-breaks_LGBTQ_travel_gay_bar_restaurant_cafe_bakery_pride-month_celebration_kluuvi-Original-Landscape_Strawberry_16_9
Strawberry – stolt sponsor till Pride i Norden


På Strawberry bryr vi oss om mångfald och vi arbetar hårt för lika rättigheter och möjligheter. Därför är det med stolthet och glädje vi är sponsor till Pride i hela Norden! Läs mer om vårt samhällsansvar på Strawberry – det vi kallar WeCare.


Till Strawberry är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.


Här finns det rum för alla.
Mer om Pride


Läs allt om Pride & Strawberry


Vill du veta mer om Pride och rörelsens uppkomst, historiska ögonblick och regnbågsflaggan? 


Carolins pappa kom ut som homosexuell sent i livet. Läs om hennes berättelse här. 


Stolta föräldrar till HBTQ-barn – läs om det viktiga nätverket och några av föräldrarna inom gruppen.


Strawberry är stolt sponsor av Pride i Norden. Läs vår intervju med Petter A. Stordalen om varför vi stöttar Pride.