Vi svenskar är väl kanske inte direkt kända för att vara speciellt pratsamma, men däremot anses vi både se väldigt bra ut, och vara trevliga och väluppfostrade. Det finns saker som vi ser som självklarheter när vi dejtar, saker som för många andra kanske inte alls är lika självklara. Att gå på dejt med en svensk om man kommer från en annan kultur eller ett annat land, kan nog därför vara lite märkligt. Här är några tips på vad du kan fundera på om du ska gå på en första dejt med någon som inte är helt bekant med hur vi svenskar dejtar.

Couple bikes

Jämställdhet är viktigt


Sverige är ett av världens mest jämställda länder och det påverkar definitivt dejtingnormerna. En dejt i dag ser inte alls ut som samma dejt kanske hade gjort för 30 år sedan. Trots att många andra länder också har kommit långt i jämställdhetsfrågor, har nog Sverige tagit det ett litet steg längre. Det är minst lika vanligt att kvinnor tar kontakt med män, som tvärtom. Som kvinna bör man inte räkna med att mannen betalar middagen, drinken eller fikan, vi svenskar är mer vana vid att var och en betalar för sig. För många är det tillochmed viktigt att få betala för sig själv, vi är självständiga och oberoende. För oss beror dejtens kvalitet lika mycket på kvinnan som på mannen. Detta är några saker som kanske uppfattas som märkligt i andra dejtingkulturer, där mannens roll och ansvar fortfarande är framträdande när det kommer till hur lyckad en dejt blir.


En avslappnad första dejt


shutterstock_212958019Foto: Shutterstock


För oss handlar första dejten inte alltid om en romantisk middag med levande ljus. De flesta av oss väljer nog en lite mer avslappnad atmosfär när vi träffar någon för första gången. Att gå och bowla, ta en promenad eller spela biljard och dricka öl är inte speciellt ovanligt. Att bara mötas upp på en bar och ta en drink är också ett säkert kort. Det finns givetvis middag-med-levande-ljus-typer också, men oftast har vi nog en lite mer avslappnad inställning till en första dejt, mer för att känna av läget innan vi är redo att plocka fram det tunga artilleriet. Också något som säkert kan ses som lathet eller snålhet. Med andra ord något att fundera över inför din dejt.


Ödmjukhet kommer längre än skryt


Vi svenskar älskar ju Jantelagen. Vi är inte speciellt förtjusta i ohämmat skryt eller när en person framhåller sig själv och sina prestationer på ett sätt som känns skrytigt. Men att vara stolt över, och prata om sig själv och sina prestationer, kanske inte alls ses som oattraktivt i en del andra dejtingkulturer. Kanske något att komma ihåg inför din dejt.


Konversationer betyder att lyssna mycket (och dricka)


shutterstock_156309875Foto: Shutterstock


Då vi svenskar inte är den mest pratsamma typen, blir vi desto bättre lyssnare. Dessutom är de flesta av oss genuint intresserade av andra människor, i och för sig en egenskap som inte är speciellt utmärkande bara för svenskar. För att en konversation ska kännas balanserad behöver man både prata och lyssna. Vi svenskar tenderar att bli mer pratiga ju mer alkohol vi dricker. Den svenska alkoholkulturen är i mångt och mycket förmodligen också ganska olik många andra alkoholkulturer. I och med att vi dricker, slappnar vi av och känner oss mer vågade. Då ställer vi ofta också fler raka frågor, fundera lite kring ditt intag om du önskar en andra dejt.


Vad händer sen?


Alla som är svenskar eller har tidigare erfarenhet av att dejta svenskar, vet att det som följer efter den första dejten kan verka märkligt och lite komplicerat. I många andra dejtingkulturer är det nog inte speciellt ovanligt att, om första dejten gick bra, man gärna hör av sig ganska snart efteråt och vill ordna nästa träff. För oss svenskar finns det däremot många oskrivna regler kring att ta kontakt. Man får inte vara för “på” eller FÖR intresserad, det är viktigt att hålla lite avstånd och spela cool. Detta är förmodligen en försvarsmekanism vi tar till för att vi inte vill visa oss sårbara. Ett tips om din dejt hör av sig tätt inpå efter er första dejt, bli inte rädd! Våga visa dina känslor, var ärlig mot dig själv och andra. Låt oss glömma allt vad tre-dagars-regler heter och låt oss istället omfamna kärleken. Vi är alla olika och det finns inget sätt som är rätt eller fel, lita på dina känslor så blir allt bra. Vi lovar! Var dejten usel? Radera numret och planera din nästa utekväll, det finns någon för alla!


Om du redan överlevt första dejten och vill ta ert dejtande till nästa nivå borde du kolla in dessa romantiska tips för par i Stockholm.


(Notis: Det här inlägget är skrivet med ett svenskt perspektiv på hur personer från andra länder och kulturer kan uppfatta hur det är att dejta svenskar.)