Medlemskap

Kongsvinger Festning: Häng med på en ovanlig hotellvistelse

Ungefär samtidigt som vi blev Strawberry, i maj 2023, hade vi turen att få Kongsvinger Festning under vårt hotellparaply. Nu har vi en gång för alla tagit reda på vad hotellet har att erbjuda, och du ska få hänga med! Om majestätiska hotellrum, miljöer som osar historia och en dos spöklik spänning är något för dig är det bara att packa resväskan och dra. Men läs artikeln först – vi bjuder på massor av inspirerande godbitar och har snackat med de som känner till varenda knarrande vrå på denna äventyrliga plats.

 • Kongsvinger, vem drar hit egentligen? Varför ska man besöka denna lilla stad, drygt en timmes bilresa från centrala Oslo, där det mesta består av skog, sjöar, vattendrag och jordbruk.

 • Det kanske inte väcker din reselust till liv direkt?

 • Jo, här kommer anledning nummer ett: Kongsvinger är en överraskande och mysig stad med unika butiker och en av Nordens bästa och vackraste golfbana. Anledning nummer två: Just det, hotellet Kongsvinger Festning!

 • Hotell säger du? I en fästning från 1600-talet? Sover man på tunna skumgummimadrasser på golvet och andas in gips och kall gammal luft medan man lyssnar efter spöken?

 • Tvärtom! Bortsett från det sistnämnda då... Häng med när vi – två lite kräsna tjejer i 30-årsåldern – besöker detta historiska kulturminne som vi visste alldeles för lite om...

 • ...det enda vi visste om stället sedan tidigare var att det är här den populära realityserien Förrädarna Norge (Forræder) spelas in.

Hjärtstartare, bröllop och fun facts

Inte visste vi hur avgörande denna fästning har varit för Norges självständighet back in the days. Fästningen skyddade nämligen Norge genom att låsa gränsen med stöd från Norges längsta älv Glomma, som tillsammans verkade som en stor vallgrav. Och att det har dykt upp spöken som har fått hotellgäster att vända vid dörren, att hotellet knappt fick lov att hänga upp hjärtstartare på väggen, eller att många har gift sig på denna historska plats – det visste vi inte heller...


kongsvinger festning tonje og marianneTvå tjejer från "golvet" som är redo för att leva majestätiskt några timmar. Eller, det är åtminstone vad vi hoppas på.


Vi inser att vi behöver mer historisk input, en liten dos av fun facts, och inte minst se till så att Strawberry inte erbjuder hotellvistelser med standard från 1600-talet. Vi håller även tummarna för att vi stöter på något spöke, vi har nämligen hört några rykten...


Vill du bo på Kongsvinger Festning? Boka din vistelse här!


Visste du att vi har tre andra fästningshotell inom Strawberry? Här kan du läsa mer om dem: Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel och Torreby Slott!

Kongsvinger Fortress

Skilja sig för att förverkliga sin bröllopsdröm här?

Fästningen, som majestätiskt tar plats högt där framme, är svår att missa när vi väl är framme i Kongsvinger. Helene Skjenneberg, VD på Festningshotellene, Dénise Kocaman, chef för bokning och innesälj, och Tone Strøm, Hotelldirektör, välkomnar oss när vi når toppen. Hack i häl följer vi med på en guidad tur av platsen som består av flera olika byggnader, alla med en unik stil som osar historia.


Image 4Helene Skjenneberg och Dénise Kocaman har flera spännande planer för Kongsvinger Festning framöver.


"Precis där ni står har flera bröllop ägt rum. Och i den byggnaden där borta har vi haft flera bröllopsfester. Detta är helt enkelt det perfekta stället för bröllop, så det ordnar vi för de som önskar fira den speciella dagen hos oss. Ibland är det bröllopsfester här under hela helgen", säger Tone.


Kongsvinger Festning Image 12Tone Strøm, Hotelldirektör för Kongsvinger Festning, visar runt oss på Kongsvinger Festning och berättar att det har varit flertalet bröllop på denna öppna yta som knyter samman de olika byggnaderna.


Kongsvinger Festning Image 5Alla byggnader på Kongsvinger Festning har en unik stil och olika höjder.


Vi drömmer oss bort i bröllopsvärlden, och den av oss som är gift funderar för en sekund på att skilja sig för att kunna gifta sig på nytt (med samma man), på just denna platsen. Solen värmer, det är en fantastisk utsikt vart man än kollar, och man känner sig en aning kunglig där man står – ja, mer romantiskt blir det inte. Faktum är att hela det kungliga ledet, från Harald V till Fredrik II, har avnjutit måltider på just denna fästning!


Kongsvinger Festning Image 16Det är inte varje dag man får möjlighet att sova över på ett hotell som är över 300 år gammalt..


Kongsvinger Festning Image 6Norge egen Kung, Harald V, har varit på Kongsvinger Festning och avnjutit flera goda måltider, precis som kungen före honom.


Perfekt upptäcksfärd med barnen


Vi följer efter tjejerna in i byggnaden “Slaveriet”, där det dansas bröllopsvals och skålas, och där flertalet konfirmationsfiranden, konferenser, jobbmöten och julbord äger rum. Det är flera rum att utforska i denna byggnaden."Det är något speciellt med att vara så nära historien."De historiska, men samtidigt komfortabla, utrymmen som vi möts av skapar en mer intim och personlig känsla än på många andra hotell, och Tone berättar att man kan få sina konferenser skräddarsydda och kombinerade med aktiviteter, guidade turer och det som önskas.


Kongssvinger Festning Image 8Lampor från kriget, tillverkade av tyskarna, hänger i ett av rummen som kan användas till allt från konferenser till julbord.


Kongsvinger Festning Image 10Utsikten är magisk, även från små fönster.


Hon pekar på lamporna i taket och berättar att de är från kriget, tillverkade av tyskarna. Det är något speciellt med att vara så nära historien. Det ger en helt annan känsla än den genom bilder och TV-skärmen när man kollar på Förrädarna Norge. Och vi bara måste fråga: Är det här flera gäster har blivit skrämda av spöken, som ryktena påstår?"Detta är ju ett barnvänligt ställe - en spännande plats att dra på en upptäcksfärd till.""Nej, inte här. Det är i byggnaden vi snart kommer till, och det är faktiskt ganska galet det som hänt där borta…", säger Tone utan att avslöja något mer. Vi vill helst bara springa bort och ta reda på vad hon menar, och vi vet dessutom att det är där många scener från Förrädarna Norge är inspelade. Men plötsligt har den entusiatsiska Helene vaknat till liv och vill dela med dig av sina framtidsplaner för hotellet:


"Jag vet att det är sol och varm just nu, men tänk er snö, mörker, mysig belysning och en riktigt härlig julmarknad här ute! Hur trevligt vore inte det? Det är något jag verkligen vill få till varje jul. Då får vi även hit fler familjer. Detta är ju ett barnvänligt ställe - en spännande plats att dra på en upptäcksfärd till", säger Helene med en lugn men upprymd röst.

 • Vi gillar Helene, och vi gillar tanken av en julmarknad här. När vi går över till huvudbyggnaden där frukostbuffén serveras, men även afternoon tea då och då, lunch, middag och högtidliga måltider, avslöjar Helene något annat:

 • "Vi serverar ju trevliga luncher till de som önskar, med vita dukar och allt, och vi serverar även trerätters fästningsmiddagar på fredagar och lördagar för den som vill känna sig lite kunglig utan att tömma plånboken...

 • "MEN! Nu finns det även ett café med lokala signaturprodukter, här kan du helt enkelt få tag på unika märken!

 • "Vi vill få fler att komma hit på dagsturer, med familj eller vänner, och slå sig ner för ett enkelt mellanmål och något svalkande eller varmt i glaset."

 • "Ja, vi kanske får fler yngre att ta sig hit", håller Denise med om. "Efter att Förrädarna Norge började sändas på TV har vi märkt av en ökning av både antal bokningar och besökare som kommer hit över dagen för att titta."

 • "...Men vi hoppas på att ännu fler yngre vill komma hit och uppleva viktig och spännande historia, vare sig de övernattar eller kommer förbi över dagen. Folk är generellt mer intresserade av historia nu." Tone instämmer och tillägger:

 • "Vi har faktiskt många som kommer hit och övernattar bara på grund av hotellet som sådant och den historiska upplevelsen man får ta del av här, och det tycker vi är väldigt roligt."

Det snålas varken med stil, konst eller vin

Vi går äntligen över till huvudbyggnaden, som är både elegant och storslagen. Väl inne möts vi av gammeldags, stilfulla möbler och fantastisk konst på väggarna. Här på fästningen har nämligen konstnären Erik Werenskiold växt upp får vi reda på, och ett antal av hans konstverk går att se i museet till Kongsvinger Festning – som sammanlagt består av tre utställningar på tre våningar.


Kongsvinger Festning Image 17Vardagsrummet i huvudbyggnaden är stilfullt inrett. Om du har sett TV-serien Förrädarna Norge, känner du kanske igen rummet?


Kongsvinger Festning Image 15Källaren är full av viner, och här hålls även vinprovningar.


Vi går ner i källaren, och ser hylla efter hylla fulla av vinflaskor. Här arrangeras vinprovningar med jämna mellanrum, får vi reda på. Men vi måste erkänna att den mörka och kalla källaren ger oss lite rysningar, och det kanske inte är av en slump? Slutligen kan Tone bekräfta spökryktet vi fått nys om:


"Det har kommit hit folk, alltså gäster som har bokat en övernattning på hotellet, som har fått en stark och omedelbar känska av speciella “energier” och dålig aura, och har därför vänt i dörren. Jag kan varken bekräfta eller slå hål på detta, men det är ju gamla byggnader med mycket historia detta", säger Tone.

Ändringar i gamla byggnader är ingen dans på rosor

Vi känner oss plötsligt lite barnsliga och får lust att stanna över natten och gå på spökjakt när mörkret faller. Men tänk om hjärtat inte mår bra av det.. Apropå hjärtat. Tone kan berätta att ändringar, stora som små, i K-märkta byggnader inte är en dans på rosor, speciellt inte när man ska hänga upp en hjärtstartare...


"Vi skulle skruva in en liten skruv för att hänga upp en hjärtstartare, och då behövde vi söka om tillstånd för detta hos Forsvarsbygg som äger byggnaden. Därefter behövde vi vänta till de hade möjlighet att komma hit för att undersöka och godkänna om det var okej att skruva upp skruven just där. Det gick bra, och hjärtstartaren blev upphängd. Men att göra ändringar i denna typ av gamla byggnader är otroligt strikt. Dessutom kan vi inte bara måla den färg vi vill, utan vi måste följa färgkoder och köpa en speciell typ av färg. Så, ja... det är inte som när man renoverar hemma direkt", ler Tone.

 • Vi slår oss ner på hotellets uteterass för att runda av en lång och innehållsrik dag, och känner genast sinnesro. Helene njuter, det är väldigt uppenbart – och vi förstår varför.

 • "Föreställ dig att sitta här på våren när årets första värmande solstrålar träffar ansiktet medan du njuter av något gott i glaset och en fräsch sallad. Det blir inte bättre", säger hon glatt.

 • Vi kan definitivt föreställa oss det, men innan vi går vill vi se hotellrummen. Vi får veta att rummen var baracker för tyska soldater under kriget, men vi ser snabbt att rummen inte ger sken av sin historia.

 • Vi blir visade ett enkelrum, som i våra ögon framstår mer som ett lyxrum med en perfekt bäddad säng, en härlig fåtölj, en kaffebryggare och inte minst en fantastisk utsikt mot Glomma.

 • Det moderna möter det historiska i hotellrummen, och varje rum finns en skylt med information om en befälhavare som har bott i det rummet.

 • "Det händer att människor ringer och säger: "Min farfars pappa var befäl hos er, så jag skulle vilja bo i det rummet han var i", och det ordnar vi såklart – om det finns tillgängligt då", säger Tone med ett leende på läpparna.

Rofyllt, exklusivt och fantastiska sängar

Vi går till flaggstången utanför och låter blicken falla över Kongsvinger. Ett SMS plingar plötsligt till på telefonen från vår väninna Miriam Nordhagen, som har sett de idylliska bilderna vi skickat på Snapchat under dagen.


Text message (SE) - Kongsvinger Festning


kongsvinger festning miriam nordhagenMiriam Nordhagen blev imponerad av Kongsvinger Festning när hon var här för några år sedan.


När vi kollar ut över Kongsvinger med fästningen i ryggen, kan vi inget annat än att hålla med Miriam. Nu har Denise också hamnat i sin rofyllda sinnesstämning:


"Det är många som säger att de känner sig lite extra rofyllda här. Man får en känsla av exklusivitet i de lugna, avslappnade miljöerna där det är stilfullt, modernt och historiskt på en och samma gång. Vi hoppas att alla vill komma till denna unika och historiska pärla", avslutar Dénise.


Vi vinkar hejdå till Dénise, Helene, Tone, fästningen och alla spöken, och vi är eniga om att vi definitivt måste komma tillbaka hit!


Vill du bo på Kongsvinger Festning? Boka ett rum här!


Visste du att vi har tre andra fästningshotell inom Strawberry? Här kan du läsa mer om dem: Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel och Torreby Slott!

Senaste artiklarna