Trondheim är Norges tredje största stad och erbjuder unika upplevelser inom mat, kultur. Trondheim är en stor studentstad så här finner du även ett livligt nattliv, precis runt hörnet.

Centrala Trondheim
Centrala Trondheim

TrondheimNights_201408_0328-1024x682Foto: Bobo Olsson

För många resenärer är det viktigt att bo nära händelsernas centrum för att säkerställa att semestern blir såväl produktiv som avslappnande. Så för att lära känna Trondheim rekommenderar vi att du bor på Clarion Hotel & Congress Trondheim som ligger i den vackra  hamnen, men ändå nära stadskärnan – en perfekt kombination. Det är Strawberry’s senaste tillägg i Trondheims hotellutbud och det har definitivt sin egen personlighet. Lobbyn är maffig, du kan se våning efter våning sträcka sig upp mot taket. För att stilla ditt utsiktsbegär kan du ta hissen upp till översta våningen och besöka Skybar & Astrum Grill & Raw Bar. Härifrån kan du njuta av en häpnadsväckande utsikt när solen sakta går ner över Trondheims takåsar. Ett perfekt sätt att starta ditt äventyr på.

Nattliv

Trondheim är en av Norges mest studenttäta städer och det bidrar nog en hel del till stadens rika nattliv. Du kommer definitivt känna av den glada stämningen bland stadens alla festsugna människor. Men se till att börja tidigt, många av barerna och klubbarna fylls upp snabbt. Det finns många heta klubbar i Trondheim, så om du känner för dans blir du inte besviken i denna staden. De flesta ställena stänger runt 02:00, men trots detta somnar inte staden förrän människorna i den gör det.

Mat

För dem som älskar fisk och skaldjur, bjuder Trondheim in till den lokala fiskmarknaden, Ravnkloa som härstammar från 1600-talet. Marknaden fylls med människor tidigt på morgonen och med ett brett utbud av fisk och skaldjur finns det något för alla smaker. Om du vill kan du till och med köpa levande fisk från marknadens stora akvarium, allt för att det ska vara så färskt som möjligt. Oavsett om det är ditt första besök eller om du bor här, så är Ravnkloa en upplevelse för alla fisk- och skaldjursälskare.

Ett stenkast bort hittar du M/S Bjørnvåg, en flytande restaurang som bygger sin matfilosofi på en mix av japanska och norska influenser med färska och lokala råvaror, direkt inhandlade hos producenter och leverantörer i närområdet. Ägarna är passionerade kockar och de kallar sin mat för “kustkultur-mat”. Det handlar inte bara om fisk och skaldjur utan lika mycket om ost, svamp, grönsaker och kött. Vad som är viktigast är att de använder råvaror som är tillgängliga just nu, med ett fokus på att slänga så lite som möjligt. De jobbar i nära samverkan med många lokala producenter för att alltid hålla sig uppdaterade om vad som finns tillgängligt. Eivind, en av ägarna, har spenderat många år i Japan där han har lärt sig allt om japansk matlagning och gästvänlighet, något han tagit med sig hem till M/S Bjørnvåg. Notera att det endast är en sittning per kväll (15-20 personer), så boka i god tid. Man sitter i kabyssen och har direkt insyn i skeppsköket vilket gör upplevelsen väldigt intim och unik. Här serveras mat som gästerna tycker om och som är raffinerad till perfektion.

Shopping

TrondheimNights_201408_0355-1024x682Foto: Bobo Olsson

Nästa stopp är Livid Jeans, Trondheims coolaste butik för stadens coolaste hipsters. Den här lilla norska jeanstillverkaren lever och andas jeans och tror på absolut högsta kvalitet när det kommer till denna klassiska cowboybyxa. Här kan du få ett par skräddarsydda jeans på bara tre timmar! I butiken hittar du även andra väl utvalda varumärken.

En annan favorit bland Trondheims butiker är Shine, en modebutik med franskt fokus som satsar på klädlinjer av både redan erkända, såväl som lovande designers.

Kultur

TrondheimNights_201408_0366-1024x682Foto: Bobo Olsson

Bakklandet är en stadsdel i Trondheim du inte vill missa. Här finns massor av små färgglada trähus på de smala och krokiga kullerstensbelagda gatorna. Bakklandet är fullt med kaféer, perfekt om du är sugen på en god fika. Solsiden är ett gammalt verkstadsområde som har återupplivats av unga och kreativa företag, restauranger och barer. Bland dem hittar man Sot Bar & Burger som skryter med att kunna erbjuda stadens bästa hamburgare och ett brett ölsortiment.

Sista stoppet är Nidarosdomen, domkyrkan med byggnadsdetaljer från 1100-talet. Det här är en viktig del av Trondheims historia som du måste se innan du lämnar staden. Trondheim handlar om passion och man kan knappast tro att staden bara är Norges tredje största då den lever upp till alla förväntningar man kan ha på en storstad av denna rang.

Det här är en återberättad version av artikeln “Trondheim i toppform” från Strawberry’s Nights Magazine, skriven av Per Olsson.

Letar du efter någonstans att bo i Trondheim?

Här har vi gjort en karta till dig så att du lätt ska hitta butiker, restauranger och kultur i Trondheim.

Strawberry_Trondheim_Map_Fullsize_14-1