Vill du åka till Åre? Då har du hamnat på rätt ställe, här delar Maria Wilhelmsson från Åre turistbyrå sina bästa tips! Vilka skidbackar ska du som är nybörjare välja? Vilka passar den erfarne utförsåkaren? Var är bäst att äta i Åre? Och var hittar du byns bästa afterski? Det får du veta här.

Skiddestinationen Åre i kvällsljus, sett från byns centrum.
Härliga Åre by i kvällsljus.

Nyår, påsk och Valborg är veckor då Åre är välkänt för att bjuda på extra härliga upplevelser. Finns det andra perioder då Åre levererar?


Jag älskar både hösten och våren! På hösten är luften klar och fjällen är klädda i underbara färger. På våren tittar solen fram och värmer på fjällturen. Strax efter våren kan man njuta av den häftiga midnattssolen!


Åre har utvecklats enormt de senaste åren, med många nya barer och restauranger som resultat. Vilka ställen är värda ett besök?


Åre är berömt för sitt utbud av restauranger. Bland klassikerna finns familjevänliga Liten Krog, och Vinbaren Åre som håller hus i den anrika Åregården.


Om jag besöker Åre för första gången, vilka skidbackar ska jag testa?


Då tycker jag att du ska börja i antingen Duved, Tegefjäll eller Björnen. De har allihop fina, men inte särskilt svåra, skidbackar.


Om jag är en duktig skidåkare då?


Skutan! Extra fin för off-piståkning om du hyr en privat guide. Om du är sugen på en topptur är Skäckerfjällen norr om Åre väldigt fina och utmanande. Den turen är också bäst med en guide.


Skiing-are-skistar-copperhill-mountain-lodge_16_9Åre är faktiskt känt som en av världens bästa skidanläggningar. Här finns backar som passar såväl barnen och fritidsåkarna som proffsen. Foto: Skistar.


Finns det någon kul shopping jag inte ska missa?


Ja! Årebutiken och Hemslöjden. Missa inte heller Åre Glashytta om du vill få med rustika, fina och unika souvenirer hem.


Vilken utflykt är allra bäst?


Jag älskar våfflor och går gärna på en tur med långfärdsskidorna till Lillåstugan i Ullådalen eller Bergstugan i Fröå.


Var ska jag ta min tvåtimmars fikapaus om det blir dåligt väder?


Jag brukar växla mellan Grädda och Åre Bageri. De är båda två mysiga ställen med bra utbud.


Vart ska jag och kompisarna ta vägen när det är dags för afterski?


Om ni är sugna på fest ska ni bege er till Fjällgården. Men min favorit är en Lumumba framför öppna spisen på Granen.


Jag vill ta en barrunda i byn och har tid för tre barer. Vilka ska jag välja?


Då föreslår jag cocktails på Parkvillan, följt av latinamerikanska drinkar på Supper. Efter det är du redo för nattklubb på Bygget.


Vilket spa ska jag välja i Åre?


Copperhill Mountain Lodge! Till detta bör du vika minst en halvdag. Spaet där levererar lyx och total avkoppling med fantastisk utsikt över fjällkammen. Om man unnar sig en behandling i en av de samiska torvhytterna får man en magisk upplevelse.


Var serveras de bästa familjemiddagarna?


Restaurang Werséns har en omfattande meny, med allt från pizza till ostron. Rätt och slätt något för alla, ungefär så som Åre erbjuder något för alla oavsett smak.
Artikeln publicerades första gången i Nights Magazine nr. 14, 2017.
Här bor du bra i Åre


Om du funderar på hotell i Åre, bör du överväga Copperhill Mountain Lodge. Ett designhotell med skidbacken direkt utanför dörren och spa innanför.


Exterior winter Copperhill Mountain Lodge_16_9Arkitekten bakom Copperhill Mountain Lodge är Peter Bohlin, och hotellet är den moderna versionen av en klassisk "ski lodge".


Woman at spa at Copperhill Mountain Lodge_16_9Hotellets spa har inomhusbassäng, utomhusbassäng, bastur och ett urval av massage och behandlingar. Alltihop kan du njuta av med utsikt över fjällvärlden utanför.