Kystriksveien är utan tvekan en av Norges vackraste resvägar. Den här 650 km långa kustvägen är verkligen värd att spendera några dagar på, åtminstone tre eller fyra (eller fler) enligt oss. Du kommer få uppleva hisnande vackra, norska landskap. Här är några av våra favoritstopp på resan.

Kystriksveien
Du kommer inte bli besviken på den här resan, det lovar vi. Här är några av våra favoritstopp på resan.

SträckaStart: Steinkjer


Staden Steinkjer har en rik historia och är starten på kustvägen om du börjar i den södra änden. Vi rekommenderar att du vilar upp dig på centrala Quality Hotel Grand Steinkjer innan du påbörjar din långa färd.


Lite historia: År 1900 förstördes nästan hela staden i en förödande brand. Staden fick byggas upp på nytt bara för att återigen bli förstörd, den här gången under andra världskriget då staden blev bombad. Här finns Steinkjer kyrka, som är modernt byggd med ett fristående kyrktorn. Kyrkan har även glaskonst skapad av den norske konstnären Jakob Weidemann.


Steinkjer ligger precis söder om Skjækra, Norges geografiska medelpunkt där det bergiga landskapet erbjuder fantastiska vyer, bra fiske och många vandringsleder.


Färdväg: Steinkjer – NamsosKörtid: 1 h 11 min

Avstånd: 74.3 km

 Google MapNamsos grundades 1845 och har, för sin relativt låga ålder, blivit förstörd många gånger. Tre för att vara helt exakt. Två av gångerna var orsaken eldsvådor och den sista på grund av bombningar under andra världskriget.


Namsos har tidigare haft många sågverk med tanke på de stora skogar som omger staden. I dag finns det dock bara ett sågverk kvar, Moelven Van Severen. Det finns också ett sågverksmuseum, Norges enda faktiskt, som heter Spillum Dampsag & Høvleri. Förutom sågverk, är Namsos känt för bergstoppen Klompen, som erbjuder en fantastisk utsikt över staden.


Färdväg: Namsos – HøylandetKörtid: 53 min

Avstånd: 50.9 km

 Google MapHøylandet har, trots sin blygsamma storlek, många naturupplevelser att erbjuda. Här finner du bland annat det imponerande, 75 meter höga vattenfallet, Grongstadfossen. Med över 200 sjöar och älvar, är området också välkänt för sina många fiskemöjligheter. Om du råkar ha med dig din cykel på resan finns här dessutom många riktigt bra cykelleder.


Sträcka: Høylandet – RørvikKörtid: 1 h 35 min

Avstånd: 109 km

 Google MapNär du lämnar Høylandet kommer du köra mot en liten kuststad som heter Rørvik. Rørvik är omringat av tusentals öar och här hittar du bla. museet Norveg, en av Norges mest spektakulära byggnader och museum. Här kan du förlora dig i intressant historia så långt som 10,000 år bakåt i tiden. Var säker på att lämna Høylandet i tid, med över 6,000 öar i Rørvik att utforska, är det en perfekt plats att båfluffa på.


Sträcka: Rørvik – BrønnøysundKörtid: 2 h 47 min

Avstånd: 141 km

 Google MapNär du kommer till Brønnøysund finns det massor av roliga saker att göra. Första stoppet kan bli Torghatten, ett välkänt berg som har en speciell egenskap; ett stort hål som går rakt genom dess mitt. Hålet är 20 meter brett, 35 meter högt och 160 meter långt! Det är möjligt att gå genom hålet, men se till att vara på din vakt.


Om du är intresserad av havs- och fiskodling borde du besöka Norsk Havbrukssenter. Där finns det fina möjligheter att se hela processen på nära håll och sedan avsluta med en riktigt god middag på någon fiskrestaurang i toppklass i närheten. Vidare kan du besöka nationalparken Lomsdal-Visten. Parken har orörd skog och vildmark med riktigt bra fiske- och vandringsmöjligheter.


Sträcka: Brønnøysund – VegaKörtid: 1 h 24 min

Avstånd: 38.2 km

 Google MapHär är ännu en pärla på världsarvslistan du måste se. Om du vill ha en annorlunda museiupplevelse borde du besöka världsarvcentret. Här får du lära dig mer om Vega och dess historia.


Om du vill motionera lite kan du med fördel hyra en cykel och ge dig ut på vägarna, de är i mycket gott skick för cyklister. Om du är mer av ett vattendjur finns det gott om kajaker att hyra. Kom ihåg att budgetera för färjeöverfart för att komma till Vega med alla dess öar.


Sträcka: Herøy – BodøKörtid: 6 h 14 min

Avstånd: 354 km

 Google MapBodø är det sista och nordligaste stoppet på Kystriksveien. Det är också en av de längsta körsträckorna på rutten så du kan göra det på två dagar om du har tid. Vi rekommenderar att du stannar till i Mo i Rana en natt för att sedan forsätta färden mot Bodø och Clarion Collection Hotel Grand Bodø, som ligger nära shoppingstråket och hamnen.


Här finns ett rikt djur- och fågelliv. Staden har världens största bestånd av havsörn! Förutom fågelskådning kan du besöka Norges luftfartsmuseum – ett säkert val för både vuxna och barn. Till sist har vi givetvis Saltstraumen, sundet med de starkaste tidvattenströmmarna i världen.


Det var några av våra favoritstopp längs vägen. Du kan göra hur många eller hur få avstickare längs vägen du vill, så gör det till din egen rutt!