Medlemskap

Ett magiskt dygn på hotellet Oscarsborg Festning i Drøbak

“Här på Oscarsborg kan du förvänta dig allt från vita dukar till en hamburgare i handen, medan du springer runt på en händelserik skattjakt”, säger Erika Damperud-Wright, hotelldirektör på Oscarsborg Festning. Följ med när vi checkar in på det historiska fästningshotellet som har huserat landets alla kungligheter, CIA-chefer, spöken, företag på kick-off och par på romantisk weekend.

 • Vi, två lite kräsna tjejer i 30-årsåldern, står redo vid bryggan i Drøbak och väntar på färjan som ska ta oss över till ön där du hittar historiska Oscarsborg Festning – ett av de fyra fästningshotell som blev en del av Strawberry våren 2023.

 • Vi har redan vandrat genom Drøbaks pittoreska och mysiga gator med vita trähus, butiker på båda sidor och havet som närmsta granne. Och om vi litar på bilderna vi sett av Oscarsborg så blir det här en idyllisk resa som fortsätter.

 • Vi är däremot väldigt spända på vad som faktiskt väntar oss. Vi har hört rykten om att det här är en plats där allt ät möjligt och där allt kan hända!

 • Fåren rör sig fritt bland människor, ett företag har skjutit upp fyrverkerier värda 1 miljon kronor under en fest, en barnfamilj hittade en ost som visade sig vara sprängmedel och toppchefer på CIA och MI6 har tittat förbi för ett topphemligt möte.

 • Ön är dessutom känd för sina fantastiska operakonserter varje sommar, och det finns gott om exempel på spökhistorier som är allt för trovärdiga...

Fyrverkerier värda 1 miljon kronor, sa du?

Väl framme på ön kan vi inte annat än förundras över att den spektakulära fästningen vi möts av bara ligger en halvtimmes biltur, och en kort tur med färjan, från Oslo. Det är svårt att ta in det enorma fästningshotellet som 9 april 1940 sänkte den tyska ubåten "Blücher" när kriget i Norge inleddes - en enormt viktig insats som tillfälligt stoppade den tyska framryckningen mot Oslo och som gav kungafamiljen, regeringen och stortinget tid att komma i säkerhet.


Image 18Gästbåtshamnen på ön ser vacker ut kvällstid.


Det är en ö med flera byggnader, stora grönområden, turister, kanoner runt om i alla hörn, underjordiska gångar och en rejäl gästhamn för alla som kommer hit i egen båt, antingen för att ta en söndagspromenad eller för att ge barnen tidernas upptäcksresa (ja, vi ser direkt att vi definitivt kommer att ta med barnen nästa gång!).


Image 10Det råder ingen brist på gröna, frodiga områden runt fästningen.


Image 3Utsikt från restaurangen.


"Detta är möjligheternas ö! Hit kan du ta dig för en romantisk hotellvistelse, kick-off eller seminarium med jobb, jubileum med schackklubben eller om du önskar ha ett riktigt stort evenemang med konsert, underhållning och aktiviteter. Det finns inga begränsningar här, vi fixar det som önskas. Ja, vi har till exempel haft ett företag här som skickat upp fyrverkerier värda 1 miljon kronor på ett event", berättar Erika Damperud-Wright, hotelldirektör för Oscarsborg Festning, som vi möter upp i den nybyggda receptions- och restaurangbyggnaden "Forpleiningen". Vid hennes sida står Dénise Kocaman, chef för bokning och innesälj på Festningshotellene.


Oscarsborg Erika, Marianne, Tonje 2Vi, två medarbetare på Strawberry, tillsammans med hotelldirektör Erika Damperud-Wright (till höger).


Erika fortsätter: "Hit är alla välkomna, oavsett om man bara önskar ta en dagstur runt ön och äta middag i restaurangen, eller om man vill sova ut efter en lång dag eller en häftig fest på ön. Nästa helg kommer det 120 personer som ska sova i sina båtar i gästhamnen som har plats för totalt 110 båtar", säger Erika.


Vill du bo på Oscarsborg Festning? Boka din vistelse här!


Visste du att vi har tre andra fästningshotell inom Strawberry? Här kan du läsa mer om dem: Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel och Torreby Slott!

En guidad tur... eller varför inte den "perfekta" löprundan?

Vi följer efter kvinnorna på en mysig gångstig som kombinerar de båda öarna med en bro. Solen skiner, det glittrar från vattnet och vi passerar en grupp turister som får en guidad tur – något som vi får veta är ett måste för alla som tar sig hit. Kombinera din hotellvistelse med en guidad tur där du på en 90 minuters rundtur av ön får ta del av flera intressanta och spännande historier.


Oscarsborg image 15Ser du historian i väggarna?


Oscarsborg image 11Ingång till fästningen.


Dénise ökar tempot och börjar småjogga en aning, och vi följer efter. Det är tydligt att Denise har spenderat mycket tid på ön. Kanske lite för mycket tid? Avgör själv:


"Denna ö är helt perfekt för en löprunda på morgonen! Du kan få ihop en runda på 5,5 kilometer om du tar dig an båda öar... 3,3 kilometer på ön där själva fästningen ligger. Och under sommaren kan du avsluta rundan med ett svalkande morgonbad. Jag kan inte räkna på hur många gånger jag gjort det här de gånger jag stannat över natten. Jag rekommenderar er att göra det imorgon", säger Dénise entusiastiskt.


Utan att säga det högt, tänker vi båda att en extra tidig morgon för att "njuta av en löprunda längs vattnet med världens bästa utsikt", som Dénise beskriver det, inte står på agendan för oss. Men det är säkert fantastiskt för de som orkar!

 • Kan det fresta med en 100 år gammal kunglig middag?

  Det första vi lägger märke till när vi lämnar vårt bagage på hotellrummen, som ligger i en separat byggnad, är den härliga panoramautsikten över Oslofjorden. Och inte minst hur förvånansvärt moderna och fina rummen är.

 • Det är inte mycket som påminner om vad rummen faktiskt har använts till en gång i tiden; boende för rekryter vid militär utbildning. Här kommer vi sova som Törnrosa hinner vi tänka innan vi följer med Erika och Denise bort till själva fästningen.

 • Erika pekar på massor av hål utanpå fästningen och berättar att det är skotthål från kriget. Väl inne får vi direkt en majestätisk känsla – och inte utan anledning. Alla norska kungar har nämligen haft måltider runt borden här inne.

 • "Snart är vi igång med att erbjuda 'en middagsupplevelse från förr', som jag gillar att kalla det. Du kan välja från en meny som soldater och kungligheter har ätit genom tiderna, men med en modern twist förstås."

 • "För att få till detta har vi granskat gamla menyer och maträtter, till exempel festmenyer från 1900-talet", säger Erika. Hon har en stark känsla av att detta kommer att bli en succé.

 • Och det erbjuds mer än kungliga måltider! Här på Oscarsborg ordnar de även bröllopsfester för den som vill fira kärleken i historiska och romantiska omgivningar. Bröllop kan också hållas här.

Maten = NAAAM!

Vi blir serverade en härlig middag i restaurangen med stora fönster och fantastisk utsikt. Ett par skålar ute på terrassen medan de växlar romantiska blickar mellan varandra. Restaurangchefen Sara Ahnlund ger oss den bästa service vi upplevt på länge, och en av oss med matallergi får en specialgjord 3-rätters som smakar himmelskt.


Oscarsborg image 14Maten i restaurangen smakar lika gott som det ser ut!


Oscarsborg image 17... och perfekt upplagt är det också.


Toppchefer från CIA och MI6 i hemligt möte


Efter middagen beger vi oss till “Skolekasserna” som en gång i tiden varit klassrum och sovsalar för militären. Bilder från omkring 1936 och fram tills att militär verksamhet lades ner pryder väggarna. Idag rymmer de gamla klassrummen 11 olika möten samtidigt, för den som vill ta sig ur sin vanliga kontorsbubbla. Topphemliga möten har också ägt rum på denna ö, möten som ingen annan borde veta har ägt rum.


Oscarsborg image 19Ett av många utrymmen i fästningen som kan bokas för evenemang, fester och skoj. Och du kan ju bara gissa hur gammal flaggan högst upp är?


Oscarsborg image 7Ett av mötesrummen i "Skolekasserna", som tidigare har varit klassrum och sovsal för militären.


"För ett par år sedan samlades alla toppchefer inom välkända underrättelsetjänster runt om i världen på ett hemligt möte här, bland annat från amerikanska CIA och brittiska MI6. På Oscarsborg är det nämligen möjligt att fatta topphemliga, viktiga beslut som ingen bör känna till", berättar Helene Skjenneberg, VD på Festningshotellene, som också har mött upp oss på ön.

Explosiv ost och nattvandring

"Har ni hört historien om en barnfamilj som sommaren 2022 hittade en flaska vin och något som såg ut som en ost i vattnet här", frågar Erika när vi rullar ner för trappan från restaurangen, mätta och belåtna. Nej, vi kan inte minnas att vi hört någon ost-historia från Oscarsborg...


"När 'osten' togs upp på land började den genast att ryka. Det visade sig vara sprängämnen från kriget (TNT)!", säger Erika.


Vi bestämmer oss för att ta en rundtur på ön när mörkret smugit sig på. Vi vill se fler platser som vi inte hann se tidigare idag, och vi har dessutom hört rykten om att det ska finnas underjordiska gångar och får som går runt fritt på ön. Erika berättade att lamporna som tänds vid kvällstid håller det tillräckligt ljust, men vi märker fort att vi har olika uppfattningar av "ljust".


Oscarsborg image 20Ön erbjuder magisk utsikt om man tar sig ut på en kvällspromenad. Men särskilt ljust är det inte...


Plötsligt ser vi konturen av dem: Fåren vi har hört så mycket om. De ligger ner i gräset nere vid vid vattnet och bryr sig inte om att vi går förbi. Kanske ser dem oss inte? Precis då ser vi: En ingång till de underjordiska gångarna. Vågar vi?

 • En lite för spännande tur i de mystiska gångarna

  Vi öppnar försiktigt den knarrande, gamla dörren och går in. Några droppande ljud från taket får oss att hoppa till. Vi biter ihop och går vidare...

 • Det finns långa, smala gångar och flera möjliga vägar att ta. Några slitna lampor lyser svagt och vi kastas bakåt i tiden. Omvärlden finns inte här nere. Plötsligt hör vi ljud från dörren vi gick in genom. Vi springer, men hittar ingen väg ut.

 • Till slut hittar vi en utgång i andra änden och är överens om att det är dags att gå och lägga oss. Vi är speciellt glada över att den grupp forskare från Försvarsmakten vi lagt märke till i restaurangen kommer att övernatta på samma hotell.

 • Det känns tryggt. Vi somnar snabbt och får vår bästa nattsömn på länge.

Oscarsborg, we'll be back!

Vi kommer definitivt tillbaka, oavsett om det är med en partner, barn, vänner eller ensam. Men inte för en löprunda. Det får Dénise stå för. Och de underjordiska gångarna ska utforskas under dagtid...


Oscarsborg image 21So long, Oscarsborg!


När vi går ombord på färjan som ska ta oss tillbaka till fastlandet, får vi ett sms från Trond Jorfall, som har sett bilderna vi skickat på Snapchat härifrån:


Oscarsborg sms SE


Oscarsborg Trond Jorfall
Trond Jorfall trivs både på vatten och på ön... närmare bestämt Oscarsborg.


Vill du bo på Oscarsborg Festning? Boka din vistelse här!


Visste du att vi har tre andra fästningshotell inom Strawberry? Här kan du läsa mer om dem: Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel och Torreby Slott!

Senaste artiklarna