Medlemskap
ABBA museet i centrala Stockholm.

Kultur

De tio museerna du bara måste uppleva i Stockholm

Stockholm är så mycket mer än bara Stureplan och shopping på Biblioteksgatan. Vad sägs om att tillbringa en heldag på idylliska och spännande Skansen? Hitta lugn och kreativitet på dessa unika museer.

Museum fotograferat i solnedgången i Stockholm.
 • Du behöver inte resa längre än Stockholm för att få den riktiga storstadskänslan.

 • Med vintageshopping på Södermalm, lunch i Gamla Stan, en drink på en av stadens takterrasser och museer som vänder sig till såväl historie- som konstälskare, kan Sveriges huvudstad mäta sig med både Berlin och Paris

 • Strawberry har hittat de bästa museerna som du inte vill missa när du strosar omkring i Stockholm.

 • På vår lista finns musik, svenska konstskatter och fotografering i världsklass. Och sprit så klart.

 • Mer om det senare.

 • Foto: Alexander Assal

1. Fotografiska


Adress: Stadsgårdshamnen 22


Fotografiska är ett av världens största museer för modern fotografering. Fotografiska står högst upp på många listor över saker man måste göra när man är i Stockholm. Här presenteras varje år fyra unika och stora utställningar, tillsammans med 20 mindre utställningar. Det finns inga permanenta utställningar på museet, så håll ett öga på deras hemsida för att hålla dig uppdaterad om vad som händer. Kända konstnärer som Annie Leibovitz, Gus Van Sant och Robert Mapplethorpe har ställt ut sina fotografier på Fotografiska.


Fotografiska har även en bok- och souvenirbutik, och kaféet på översta våningen erbjuder en av stadens bästa utsikter. Dessutom har museet en utsökt gourmetrestaurang med fokus på vegetariska rätter. Det finns även kött- och fiskalternativ om du föredrar det. Restaurangen rekommenderas även i Star Wine List:s översikt över de bästa vinkällarna i Stockholm.

 • 2. Skansen

  Adress: Djurgårdsslätten 49–51

 • Skansen är ett av de mest sökta orden internationellt när det kommer till kulturupplevelser och museer i Stockholm. Och det är lika populärt bland svenskarna själva.

 • Parken ligger i Kungliga nationalstadsparken och är både djurpark och världens äldsta friluftsmuseum. Du kan tillbringa en hel dag här, minst. Så vad finns det då att se?

 • Förutom det vackra landskapet och utsikten råder en autentisk traditionell svensk atmosfär, och både midsommar och Valborg firas här. På Skansen finns också ett akvarium, vilket gör det till den perfekta platsen för en idyllisk familjedag.

 • För den som planerar att fria har Skansen en lång tradition av att erbjuda en drop in-bröllopsdag – år 2023 är det den 10 juni.

 • Borgerliga vigslar kan genomföras på svenska, engelska, franska, tyska, spanska, persiska eller grekiska.

ABBA museum in Stockholm.
 • 3. ABBA-museet

  Adress: Djurgårdsvägen 68

 • Vem är familjens Dancing Queen? Oavsett vilket humör du är på när du går in genom dörrarna kommer du att dansa ut genom dem.

 • Som namnet antyder berättar ABBA-museet om 1970-talets svenska popgrupp med Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.

 • Du får se kläder, guldskivor och följa med på en resa genom nostalgi och minnen av de världsberömda stjärnorna.

 • Museet är också fullpackat med interaktiva nöjen som frågesporter, fotosessioner och musikmixning. Du kan till och med prova att stå på scen som den femte medlemmen i ABBA. Ta med familj eller vänner för den perfekta förfestupplevelsen på museet.

4. Vasamuseet


Adress: Galärvarvsvägen 14


Krigsskeppet Vasa är Sveriges stora stolthet. Eller åtminstone var det så det var tänkt... Vasa är faktiskt världens bäst bevarade 1600-talsskepp, och du kan se det här i Stockholm. Det är allt annat än tråkigt. Berättelsen är fängslande och det är imponerande att få se det gigantiska fartyget i verkligheten. En snabb introduktion inför ditt besök:


Vasaskeppet byggdes på beställning av den svenska kungen Gustav II Adolf, och så många som 400 män och kvinnor var med och byggde fartyget. Fartyget hade tre master och tio segel och var 69 meter långt. Vasaskeppet sjönk på sin allra första resa år 1628. Det låg sedan kvar på havsbottnen i 333 år innan det drogs upp till ytan igen. Du kan lära dig mer om skeppets fascinerande historia på Vasamuseet, en av de populäraste sevärdheterna i huvudstaden.


5. Nordiska museet


Adress: Djurgårdsvägen 6–16


Kort sagt visar det här museet upp livet i Sverige och Norden från 1500-talet till i dag. Det grundades år 1872 av Arthur Hazelius och ligger på Djurgården. Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum där du kan lära dig några användbara fakta (och massor av kuriosa), samtidigt som du beundrar den vackra byggnaden, både på insidan och utifrån. Du får chansen att uppleva ett 40-talskök och barnen kan njuta av interaktiva upplevelser. Du kan också låta dig inspireras av häftiga stockholmsstilar med en föreläsning om mode genom tiderna!


6. Tekniska museet


Adress: Museivägen 7


Det finns inget som är mer frestande än att få vidröra och utforska sakerna du lär dig om, och det är precis vad du får göra på Tekniska museet. Nyckelorden här är testande, nyfikenhet, innovation, upplevelser och, naturligtvis, vetenskap och teknik. Lämpligt för alla åldrar.

Drottningsholms slott i centrala Stockholm.
 • 7. Drottningholms slott

  Adress: Drottningholms Slott Slottsstallet 11

 • Det är omöjligt att besöka Stockholm utan att ta en sväng förbi kungafamiljen. Den södra delen av Drottningholms slott är sedan år 1981 kung Carl XVI Gustafs och Drottning Silvias officiella bostad.

 • Slottet ligger på Lovön i Mälaren i Ekerö, cirka 10 kilometer utanför centrum. Du kan ta dig dit med tåg, buss, cykel eller båt.

 • Denna vackra byggnad representerar den finaste europeiska och kungliga arkitekturen från 1600-talet och är väl värd resan dit. Palatset finns också med på UNESCO:s lista över världens kultur- och naturarv.

 • Här kan du registrera dig för en guidad rundtur eller utforska slottsparken på egen hand. Detta är också en mycket familjevänlig aktivitet, eftersom du kan låna en karta och gå på skattjakt efter detaljerade bilder i slottet.

 • Vem är familjens bästa kungliga detektiv?

8. Leksaksmuseet i Stockholm


Adress: Svensksundsvägen 5


Leksaksmuseet i Stockholm, även kallat Bergrummet, erbjuder en nostalgisk resa för vuxna och är jätteroligt för barn. Här hittar du leksaker från 1400-talet samt modernare rymdskepp,


Tintin-figurer, Barbiedockor, Disney-figurer och även serietidningar. Här kan du lägga undan telefonen och uppleva alla roliga leksaker. Och det häftigaste av allt är att museet ligger i militärens underjordiska tunnlar. Och det är bara ett stenkast från Moderna museet...


9. Moderna Museet


Adress: Exercisplan 4


Moderna museet är Stockholms svar på Tate Modern i London. Här hittar du Sveriges största samling av modern konst med verk av stora namn som Picasso och Andy Warhol, och även många moderna konstnärer. År 1998 flyttade museet in i nya lokaler på Skeppsholmen, i en byggnad som ritats av spanske arkitekten Rafael Moneo.


Det bästa tipset är att hålla ett öga på museets hemsida för aktuella installationer och utställningar. Och planera in lite extra tid, eftersom området runt Moderna museet är fullt av skulpturer och också är värt att utforskas.


10. Spritmuseet


Adress: Djurgårdsstrand 9


Innan du beger dig till det här museet kan du öva på den här snapsvisan:


Helan går, Sjung hopp falleri farallan lej, Helan går, Sjung hopp faderallan lej. Och den som inte helan tar han heller inte halvan får, Helan gåååååååår


Spritmuseet är, som namnet antyder, ett museum om dryckeskultur, och en berömd svensk tradition är snapsvisor. På museet får du lära dig mer om snapsvisor, hur alkohol tillverkas samt alkohollagar och -trender. Vill du veta vad en whiskypinne är? Du kan även boka en privat visning – tillsammans med det du vill provsmaka i ditt glas – samtidigt som du tar in ny kunskap om den svenska spritens historia. Skål, och hoppas du får en fantastisk rundtur på museet!


Här hittar du centralt belägna hotell i Stockholm.


Foto: Maverix, Katla Studios and Johan Eldrot

Boende för kulturintresserade

Clarion Collection® Hotel Wellington ligger mindre än 15 minuters promenad från Djurgårdsbron, där du hittar flera av Stockholms mest populära museer. Hotellet har ett utmärkt läge och frukost, eftermiddagsfika och middag ingår i priset på din vistelse. Wellington har också en bastu och flera rum har balkonger och utsiktsplatser. Dessutom är du bara några minuter bort från partygatan Stureplan när du är redo att gå ut för kvällen. Du kan börja med champagne i Clarion Collection ® Hotel Wellingtons loungebar. Checka in på ett bekvämt, stressfritt boende som är både kulturellt och socialt!

Senaste artiklarna