Längs den vackra Helgelandskusten ligger Sandnessjön som lockar med fantastisk natur, god mat och unik historia.

Båt på vatten
Varje fredag kommer räkbåten in till kajen och frestar med färska räkor.

Dramatisk orörd natur

Det är lätt att bli betagen i naturen runt Sandnessjön. Utanför ligger skärgården full av små och stora öar, kritvita sandstränder och kristallklart vatten. Hyr en kajak och njut av skärgården i samspel med naturen eller ta med familj och vänner på en fartfylld tur med en RIB-båt.

Du kommer inte undan De sju systrarna när du är i Sandnessjön. De sju bergstopparna är på runt 1000 meter över havet och lockar med spektakulära vandringsleder och fantastisk utsikt. Vandringslederna är markerade hela vägen till toppen och turistkontoret har kartor med alla leder.

Nordnorsk båtluffning

Sandnessjön kallas ”Porten till Helgeland” och är knutpunkten för kommunikationen längs Helgelandskusten. Hurtigruten stoppar här två gånger dagligen och färjan samt båttransport kan ta dig mellan öarna. Turistkontoret säljer biljetter till båtluffningen och från kajen kan du ta en utlyft till Lovund, Dønna och Træna, bland annat.

Petter Dass-quiz

På torget står Petter Dass och önskar dig välkommen. Den mytomspunna prästen som sägs ha haft direkt kontakt med både goda och mörka makten står och ser över havet.

För att lära sig mer om Petter Dass och hans äventyrliga liv rekommenderar vi en utflykt till Petter Dass-muséet på Alstahaug. Här finner man också Alstahaug kyrka där han hade sin verksamhet. Om sommaren är det dagliga visningar i kyrkan som härstammar tillbaka till 1200-talet. På muséet kan man också lära sig om livet längst Helgelandskusten på 1600-talet och utmana familj och vänner på Petter Dass-quizet.

Goda matupplevelser

Sandnessjön har många goda matupplevelser som sätter pricken över i:et på din vistelse. Varje fredag kommer räkbåten in till kajen och frestar med färska räkor.
Beställ bord på Scandinavie Mat och Vinhus – ett populärt matställe där allt du kan önska för en trevlig kväll. Och ett litet tips till – fiskkakorna på Sandnessjøen Fiskeforretning är en lokal delikatess.