Trots den förväntade sommarvärmen så kan regnet lömskt krypa fram precis lagom till den bokade helgen i Stockholm. Tyvärr är sommar i Sverige inte alltid synonymt med sol, men som tur är tar inte helgen slut för det. I huvudstan finns både stillsamma och fartfyllda aktiviteter att boka in när det är nederbörd. Vandra bland fjärilar, lös gåtor i instängda rum eller maxa ett biobesök: i stans alla hörn och kanter finns det gott om saker att göra och vi har listat de 5 bästa.

Fjäril och akvarium
Förutom det vackra skådespelet av färgglada fjärilar finns även Nordens största hajakvarium i huset: Haga Ocean

Bland blommor, blad, revhajar och vingslag


Fjärilshuset har öppet året om förutom vissa röda dagar.


Var? Haga trädgård, Hagaparken

Hitta hit: Ta tunnelbanan till Odenplan, härifrån tar du buss 515 till Haga Norra.


Fjärilshuset i Haga kan ni vandra mellan karpdammar och larvkokonger under en hel dag utan att bli mätta av intryck. Här blandas skönhet med spänning från både flora och fauna. Värmen sjunker aldrig under 25° C, vilket gör rundvandringen till den mest exotiska semestern som går att få i Stockholm.


I de tropiskt fuktiga lokalerna huserar många små och stora djur. Mest vingslående är husets alla fjärilar. Här finns 700 olika sorters arter som alla lever ett helt liv i den tropiska miljön, från larver i kokong till fullfjädrade fjärilar.


Förutom det vackra skådespelet av färgglada fjärilar finns även Nordens största hajakvarium i huset: Haga Ocean. I akvariet lever svartfenade och högfenade revhajar tillsammans andra fiskar från haven i en naturlig korallmiljö. Intill akvariet finns även en utställning om Vithajen för den som vill veta mer om det mytomspunna djuret.


Det är enkelt att ta sig hit! Ta bara tunnelbanans gröna linje till Odenplan, där ni byter till buss 515 och hoppar av vid Haga Norra. Följ sedan skyltningen!


Ta en regnskogspromenad strax utanför Stockholm.


I det stora havsakvariet lever hajar och revfiskar.


Övernaturligt museibesök


Glöm bort tiden på Naturhistoriska riksmuseet.


Var? Frescativägen 40

Hitta hit: Ta röd tunnelbana till Universitet


Vid Stockholms universitets campusområde ligger museet med störst samlarmani när det kommer till flest underliga föremål: Naturhistoriska riksmuseet. Den sagoliknande museibyggnaden från 1916 bjuder på 20 000 kvadratmeter av naturens alla underverk som ibland får dig att sväva mellan magi och verklighet, bland bläckfiskar och sabeltandade tigrar och livs levande (!) dinosaurier.


Ett besök till detta museum passar perfekt när vädret rasar ner utanför. I de murkna men mysiga lokalerna glömmer man lätt bort tiden och kastas in gamla och nya världar, gång på gång. Följ människans miljonåriga utveckling eller ta en titt på de haktappande stora valskeletten. Oavsett är detta förhistoriska zoo en plats som aldrig slutar förvåna.


Museet nås enklast med röda linjens tunnelbana till Universitet, och därefter en kort promenad.


Maxade bioupplevelser!


En biografupplevelse utöver det vanliga får du i Filmstaden Scandinavias IMAX-salong.


Var? Stjärntorget 2

Hitta hit: Ta blå tunnelbana till Solna centrum eller pendeltåget mot Märsta eller Uppsala till Solna station.


I megagallerian Mall of Scandinavia ligger Sveriges största och enda IMAX-biosalong. Tillsammans med sina många stolsplatser och specialanpassade ljudsystem är IMAX ett populärt biokoncept världen över som nu äntligen har kommit till Sverige. Med premiärer av storfilmer som Star Wars: VII The Force Awakens i sin repertoar är den enorma biosalongen med sina 500 stolsplatser designad för upplevelser som inte liknar den vanliga söndagsmatinén.


I anslutning till biografen ligger gallerian med sina många barer, restauranger, caféer och andra aktiviteter som passar bra både före och efter filmen. Gallerian håller öppet mellan 10–21 alla dagar i veckan.


Nöjesparken du inte visste fanns


Nöjesparken Tolv Stockholm hittar du under Tele2 Arena.


Var? Tele 2 Arena

Hitta hit: Ta grön tunnelbana till Globen


Om solen inte tittar fram ens till kvällen så tappa inte hoppet. Stockholm är fyllt av nattliga nöjen som inte bara innefattar drinkar och dans. På Tolv Stockholm finns en hel nöjespark gömd för det blotta ögat under Tele2 Arena.


Välj mellan minigolf, bowling, minicurling, shuffleboard, skid- och racingsimulatorer, karaoke och baseball – kvällen behöver aldrig ta slut! När ni känner er klara med sport och spel och vill svalka er med en drink så ligger restaurangerna tätt. Om natten fortfarande känns ung – dansa in på klubben Colosseum och avrunda kvällen med ett sista hålligång!


Fly regnet genom att fly rummet!


En ny och växande trend världen över är konceptet Escape Room.


Idéen, som namnet antyder, är att under begränsad tid lösa flera gåtor instängd i ett rum och ta sig ut. Det interaktiva spelet sätter hjärnan och samarbetet på prov när mysterierna uppenbarar sig medan ni tar er vidare steg för steg med problemlösning och logik som främsta vapen.


Nu har Escape Room-franchisen tagit sig till Stockholm och finns på flera platser under flera olika företag. Spännande mysterier med namn som The Last Manuscript (Escape Stories), Zodiac Killer (Escape Room Live) och The Cell (Exit Games) finns alla att prova på.


Det finns flera företag i Stockholm som alla erbjuder olika uppdrag. Följ listan nedanför för att läsa mer!


Escape Stories

Vasagatan 27

City

T: T-Centralen


Exit Games

Östgötagatan 66.

Södermalm

T: Skanstull


Escape Room Live

Olof Palmes gata 23

City

T: Hötorget


Escape Room Stockholm - Quezzle

Olofsgatan 18

City

T: Hötorget