2001 öppnades den förmodligen mest intressanta platsen i hela Göteborg, Universeum. Detta är ett vetenskapscentrum, praktiskt beläget bredvid Liseberg och Svenska Mässan. Här finns flera spännande utställningar att besöka, intressanta både för vuxna, ungdomar och barn.

Utsikt över regnskogen på Universeum
Utsikt över regnskogen på Universeum. Foto: Universeum

Tips inför ditt besök


Börja med att boka ett rum i ett passande hotell. Det finns flera centrala hotell att välja mellan, exempelvis närliggande Quality Hotel™ Panorama och centrala Clarion Collection® Hotel Odin. Från dessa kan du enkelt ta spårvagnen direkt till Universeum. Gå in på Universeums hemsida och undersök dagens program. Där kan du exempelvis se om det händer något extra roligt just den dagen. Det kan handla om att personalen går igenom VR-teknologi med besökarna eller håller i ”hajspaning” inne på Akvariehallen.


Utforska hela anläggningen


När du väl har kommit in är det fritt fram att upptäcka de olika utställningarna och avdelningarna helt på egen hand. De flesta börjar med Vattnets Väg och Akvariehallen. Därifrån kan du fortsätta till Reptilariet, Regnskogen och så småningom utställningarna Teknoteket, Rymden, Hälsa och Kemilabbet.


Människor vid akvariet på UniverseumBesökare vid akvariumet på Universeum. Foto: Universeum


Upptäck regnskogen och reptiler


Vattnets Väg är en utställning som tar dig genom Sveriges landskap, från Norrland hela vägen till Skåne, med vattnet som guide. Besökarna får ta del av den svenska naturen samt både insekter och djur som finns på olika platser runt om i landet.


Vattnets Väg visar det svenska djurlivet, både på land och i vattnet, medan Akvariehallen visar vad som gömt i världens hav. Det är en naturlig fortsättning som innefattar fiskar och undervattensdjur från stora delar av världen. Variationen av fiskar i Akvariehallen är enorm, du hittar både benfiskar som abborre och lax samt broskfiskar som hajar och rockor. Även plattfiskar går att hitta, väl kamouflerade på Akvariehallens botten.


Sandtigerhaj i akvariet på UniverseumSandtigerhaj i Universeums akvarium. Foto: Universeum


Reptilariet låter dig utforska ormar, ödlor och andra reptiler från världens alla hörn. Reptilerna är lite läskiga och spännande men de har även varit mycket viktiga inom flera områden, från fysik och kemi till medicin och teknik. Utställningen har även flera roliga experiment och tester. Ta del av hur ormarna ser världen och undersök om du har snabbare reaktioner än en kungskobra.


Skäggagamsödla på UniverseumSkäggagamsödlan Oliver. Foto: Universeum


Du kommer omedelbart att märka en skillnad i atmosfären när du beträder regnskogen. Precis som den riktiga skogen är det både varm och fuktigt här. Klimatet ska efterlikna en typisk regnskog i Sydamerika, på så sätt kan de exotiska växterna och även de spännande djuren trivas. Här hittar du färggranna fåglar, basilisker och kajmaner samt roliga apor, nyfikna tamariner och långsamma sengångare.


På detta sättet fortsätter det genom hela Universeum. Några av de mest uppskattade utställningarna berör den mänskliga vetenskapen, från rymdteknik och den egna kroppen till framtidens digitala teknologi. Kom ihåg att även undersöka terrassen, speciellt när vädret är varmt och soligt.


Barn vid en utställning på UniverseumBesökare på utställningen Rymden. Foto: Universeum


Ät gott och ladda batterierna


Hos Universeum hittar du Robertas Restaurang med mat gjord på närproducerade, ekologiska råvaror. Här finns det något för alla, oavsett kost eller allergi. Det finns även möjlighet att fika på Kafé Tukan inuti museet. Här finns både kaffe, juice, goda mackor, smarriga sallader och annat gott att knapra på.
Naturligtvis kan du även ta med dig egen mat om du vill. På Plan 2 finns det både bord och stolar för dig med matlåda.


Bra att känna till


Även om Universeum passar utmärkt för barn i alla åldrar är barnvagn inte riktigt passande. Naturligtvis har de tänkt på detta, Universeum erbjuder barnvagnsparkering och bärselar som du kan låna. Det finns även gott om skötrum och toaletter om det skulle behövas. De flesta delarna av den stora anläggningen är tillgänglig för rullstol eller andra hjälpmedel. Det finns även rullstol att låna om det behövs.


Vanligtvis är Universeum öppet från 10 till 18, men vissa dagar har de öppet lite längre. Inträdet är olika beroende på ålder. För barn under tre år är det helt gratis. För barn mellan tre och 16 år ligger inträdet på 135 kronor. Vuxna betalar 190 kronor och seniorer (65+) betalar 155 kronor.


Goeldisapor på UniverseumGoeldisapor i regnskogen. Foto: Universeum


Köp en souvenir som minne


En av de sista lokalerna du behöver besöka är butiken. Temat är enkelt och passande, här finns kluriga och intressanta leksaker som både är roliga och lärorika. Det finns spel, pussel och exotiska mjukisdjur med mera. Efter ett besök hos Universeum finns det gott om saker att prata om men vill du se mer av staden i sig rekommenderar vi vår guide Sevärdheter och saker att göra i Göteborg.