Vad händer när dörrarna stängs till världsberömda Noma i Köpenhamn? Efter att ha blivit utsedd till världens bästa restaurang fem gånger berättar ägaren René Redzepi att Noma serverar mat för sista gången 2024. Men var inte orolig! Här är en guide till några av Köpenhamns bästa alternativ till Noma.

Fine Dining
I Köpenhamn hittar du flera av landets, och till och med världens, ledande restauranger.

Geranium

Geranium rankade som nummer 1 på listan över världens bästa restauranger av Fine Dining Lovers 2022. Restaurangen drivs av kocken Rasmus Kofoed som 2011 utsågs till världens bästa kock, och som är en av de mest prisbelönta kockar i den världsberömda matlagningstävlingen Bocuse d’Or. Om man belönas i den tävlingen måste man vara riktigt bra. Geranium strävar efter att presentera mat som involverar alla sinnen. Visionen är att servera mat med gastronomisk klarhet och mångfald. Geranium är den första restaurangen i Danmark som belönats med tre Michelinstjärnor.

geranium_nordic_food

Radio

Om du gillar ekologisk och nordisk mat är denna restaurang definitivt värt ett besök. Claus Meyer, den ledande kraften bakom New Nordic Cuisine Movement och medgrundare till Noma, har öppnade restaurang RADIO tillsammans med två yngre kockkollegor i Köpenhamn 2011. Från det att dörrarna öppnades har restaurangen erbjudit nya menyer varje månad, som speglar säsong och ständigt nya, spännande smakkombinationer. I samarbete med en rad olika lokala leverantörer kan du förvänta dig säsongens bästa danska råvaror här.

radio_nordic_food

Fiskebaren

Om vi måste kategorisera skulle detta vara en fiskrestaurang. Men om vi är mer kreativa i vår beskrivning är detta snarare en modern skaldjursbar. Rätterna som kommer ut ur köket är fräscha, hälsosamma och utsökta, med noggrann uppläggning och väl genomtänkt stil. Förutom högkvalitativ fisk och skaldjur, letar Fiskebaren alltid efter bra lokala råvaror för att färdigställa rätterna. Du kan äta vid baren, slappna av i sofforna eller äta vid dukade bord på denna trendiga restaurang i Kødbyen. Om vädret tillåter kan du även sitta ute i kvällssolen.

Høst

Trots sin sparsmakade interiör har restaurang Høst redan vunnit tre internationella designpriser,bl. a. priset för världens bäst designade restaurang på Restaurant & Bar Design Awards. Som en del av Cofoco, ett extremt populärt ätkoncept som står för COpenhagen Food Consulting, har Høst snabbt blivit en av utmanarna som jobbar för att föra in den skandinaviska själen och enkelheten i maten de serverar. Cofoco-restaurangerna lägger fokus på enkelt och bekvämt men med hög kvalitet. Andra restauranger i gruppen inkluderar Restaurant Cofoco, VespaSpuntinoScarpetta RantzausgadeScarpetta Islands BryggeOysters & GrillLes Trois Cochons och Llama.

hoest_design_nordic

Marv & ben

Marv & Ben (som betyder Märg & Ben) fokuserar på det danska köket och ligger på den vackra, gatustensprydda gatan Snaregade. Då de får sina ingredienser från sin egen trädgård Hanebjerggård på Nordsjälland, varierar menyn med säsongen och säkerställer att det som serveras är helt färskt. Maten som serveras är helt enkelt jordnära och opretentiös. Ett stort plus: när det kommer till ekologiska och biodynamiska viner, vet de verkligen vad de pratar om.

Alchemist

Med två Michelinstjärnor är Alchemist ett solklart alternativ för alla matälskare som vill åt en unik upplevelse. Med Rasmus Munk i täten tänjer restaurangen på gränserna för klassisk fine dining och du kan minst sagt förvänta dig en upplevelse utöver det vanliga. Maten betecknas som “Holistic Cuisine” och bygger på element från gastronomin, teaterns och konstens värld, såväl som vetenskap, teknik och design. På så vis skapar Alchemist en flerskiktad dramaturgisk upplevelse som överskrider tid och rum.

Alchemist - Restaurant in Copenhagen_16_9Foto: Søren Gammelmark

Kiin Kiin

Har du ett extra öga för det asiatiska köket är Kiin Kiin ett måste. Detta är en av få thailändska restauranger som belönats med en Michelinstjärna, bara sex månader efter att den öppnades. Här kan du njuta av det thailändska gourmetköket i en mysig och modern thailändsk miljö i sällskap av unika viner. Deras fantastiska 8-rätters meny ger dig en kulinarisk resa som börjar i loungen på nedervåningen i en atmosfär som, tillsammans med maten, skapar en känsla av ett thailändskt gatukök. Vidare på ovanvåningen fortsätter resan där moderna tolkningar av det thailändska köket möter traditionella detaljer.

Så, vattnas det i munnen än? Det gör det i alla fall för oss. Självklart gör sig matupplevelsen allra bäst i kombination av en hel helg i Köpenhamn. Vi på Strawberry erbjuder flera hotell i danska huvudstaden. Läs mer och boka här!