strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Restaurang Admiral: Upplev Bergens kulinariska traditioner med en twist

Clarion Hotel® Admirals restaurang håller välkända lokala rätter vid liv, samtidigt som de erbjuder den bästa utsikten över historiska Bryggen på andra sidan hamnen.

 • Persetorsk, prinsefisk, som båda är torskrätter, och bergensk fiskesuppe – det råder ingen brist på klassiker i Bergens mattraditioner. Du hittar signaturrätter som dessa på många ställen i västkustens huvudstad och att prova det lokala köket är ett måste.

 • En restaurang som älskar att erbjuda mat som bygger på gamla, lokala traditioner och utmärkta norska ingredienser är restaurang Admiral på Clarion Hotel® Admiral.

 • ”På vår korta, fokuserade meny koncentrerar vi oss på lokala favoriter som vi vet att gästerna kommer att tycka om. Fler och fler gäster är intresserade av autentisk, lokal mat”, berättar kökschef Yvonne Monssen för Strawberry.

 • ”Vårt mål är att visa vad Bergen och Vestlandet har att erbjuda, inte bara till hotellgäster utan till alla som äter hos oss. Därför har vi fokuserat mycket på lokala ingredienser de senaste åren, särskilt fisk och skaldjur."

 • "Alla örter vi använder odlas i Os, som ligger bara en halvtimme söder om Bergen”, tillägger hon.

Fiskesuppe och andra kulinariska traditioner

Kökschefen förklarar att en kort meny ger köket flexibiliteten att ofta byta ut rätter och dra nytta av utmärkta, säsongsbetonade ingredienser så fort de blir tillgängliga. På så sätt tröttnar gästerna sällan på maten och kockarna kan utöva sin kreativitet och experimentera.

Det är definitivt en vinn–vinn-situation.

”Dagens rätt är ofta den våra kockar har roligast med. En dag kanske vi har lokala musslor, och nästa dag gör vi vår egen pasta med fisk och skaldjur från trakten. Det här är rätter som vi hela tiden försöker förnya”, säger Yvonne.

 • Välbekanta Bergen-klassiker får ett nytt lyft

  Yvonne berättar att de alltid strävar efter att ge klassikerna en ny twist – i all försiktighet.

 • ”Vi börjar med traditionella rätter men ger dem ofta en twist. Till exempel har vi en krämig fisksoppa som är mycket utsökt och populär bland gästerna, men det är ingen traditionell bergensk fiskesuppe."

 • Det är viktigt att ni betonar det, annars får vi problem”, säger kökschefen med ett skratt.

 • Det finns många saker man inte skämtar om i Bergen. Bergensk fiskesuppe är en av dem. Det finns lagar och regler in i minsta detalj – från typen av fisk till garneringen som används till rätten.

 • ”Men vår soppa tillagas endast med lokala ingredienser. Buljongen görs med hälleflundra från Glitne, en producent vid Sognefjorden."

 • "Plukkfisk finns ofta på menyn – den är mycket populär, särskilt bland utländska turister. Den är gjord på lokalt fångad torsk eller kolja”, förklarar Yvonne stolt.

Bergensk fiskesuppe och kulinariska traditioner

Förutom lekfullhet och innovation är lokala kulinariska traditioner en röd tråd som går igenom allt Yvonne och hennes team tar för sig.

”De är otroligt viktiga för oss. Ja, vi är ett hotell verksamt inom turistbranschen, men samtidigt är vi en restaurang med ett visst ansvar att föra Bergen med omnejds kulinariska historia vidare. Att använda de lokala ingredienser och traditioner vi har. Det råder inga tvivel om att det kan vara svårare på en hotellrestaurang än på en vanlig restaurang, eftersom det finns andra riktlinjer och regelverk. Men vi gör vårt bästa”, säger Yvonne.

Clarion Hotel® Admirals kockar medverkar bland annat i Smak av kysten, ett nätverk som främjar hållbar och lokal mat från producenter längs norska kusten. Nätverket arrangerar också tävlingar som restaurang Admiral brukar delta i.

”Vi deltog i världsmästerskapen i persetorsk 2022. I februari 2023 var det världsmästerskapen i plukkfisk. Så de här spännande evenemangen som bevarar både traditioner och kunskap finns faktiskt,” förklarar kökschefen.

Persetorsk är en av Bergens mest ikoniska rätter. Det är sockersaltad torskfilé som har pressats i kylskåpet i flera dagar. Torskfiléerna ångas sedan i ugnen och serveras med potatis, ärtpuré och sås.

Kombinationen av socker och salt ger fisken en unik, rundad smak.

”En dold pärla i Bergen”

Clarion Hotel® Admiral ligger på Strandgaten, vid hamnen på den populära och historiska halvön Nordnes, mycket nära centrum. Själva restaurangen ligger vid vattnet på hotellets bottenvåning. Kökschefen säger att restaurangen är öppen för alla och att du inte behöver vara hotellgäst för att njuta av maten där. År 2023 ska de lansera ett nytt koncept från Clarion som heter The Social.

Dessutom har hon en extra morot för dem som inte har provat maten än.

”Vi har Bergens bästa terrass. Man sitter precis vid vattnet, i solskenet, med fantastisk utsikt över Bryggen och hamnen. Det är alltid fullpackat på Bryggen, medan våra gäster kan njuta av lugn och ro. Vår uteservering är en dold pärla i Bergen”, tycker Yvonne.

Här hittar du fler utmärkta hotell i Bergens centrum.

Senaste artiklarna