Tror du att en tripp till Arktis per automatik innebär hårt leverne och frystorkad mat? Gissa igen! Longyearbyen på Svalbard har flera fina restauranger, vin- och champagnekällare att upptäcka!

Kockar förbereder middagen på Hotell Funken Lodge.
Middagsförberedelser pågår på Funktionærmessen Restaurant på hotellet Funken Lodge på Svalbard.

Kungskrabba och ren är specialiteter på Funktionærmessen Restaurant


Funktionærmessen RestaurantFunken Lodge är en restaurang väl värd ett besök - eller tre! Med sitt internationella kök och de allra bästa ingredienserna erbjuder restaurangen en middagsupplevelse olik alla andra i Longyearbyen. Menyn innehåller bland annat generösa rätter att dela på som kan avnjutas av alla i sällskapet.


Seafood dining taste menu at Funktionærmessen Restaurant Funken Lodge Kungskrabban är en av rätterna som inte bör missas vid en middag på Funktionærmessen Restaurant.


Kulinariska höjdpunkter är bland annat kungskrabba från Finnmark, lufttorkat kött och ren från lokalområdet. Grillen är en grundläggande del av matlagningen och resultatet är magiskt. Kombinerat med en häpnadsväckande panoramautsikt över byn, Longyear-glaciären och Hiorth-berget kan du se fram emot en oförglömlig middagsupplevelse.


Champagneprovning 78 grader norröver, nere i källaren


Svalbard har alltid haft speciella alkohollagar och i mitten av 1900-talet fick gruvarbetarna och administrationspersonalen hämta ut sin alkoholranson från ett rum i källaren på Funken Lodge. Idag har rummet gjorts om och fungerar nu som en underbar champagnekällare. Kom ner hit på champagneprovning i en verkligt historisk miljö. Här finns även årgångsflaskor att öppna och dricka under den andakt som de förtjänar.


Champagne tasting people at Funken Lodge Att prova champagne i det gamla utskänkningsrummet är en alldeles speciell upplevelse.


Asian fusion populärare än man kan tro


Longyearbyen är en mångfacetterad by med 2 200 invånare som har ursprung från mer än 50 olika nationer. Många människor kommer från Thailand, vilket har fått till följd att det finns flera fantastiska asiatiska restauranger. I februari 2019 återöppnade till exempel hotellrestaurangen på Radisson Blu Polar Hotel som en asiatisk fusion-krog, en händelse som både lokalbor och turister sett fram emot länge.


Rustika hamburgare och mättande måltider med hisnande utsikt


Om du frågar två olika personer vad de vill äta till middag får du vanligtvis två olika svar och Longyearbyen kan mätta de flesta magar. Om du är en av dem som efter en lång dags utforskning av Arktis på snöskoter gärna stillar hungern med en saftig hamburgare kan vi rekommendera The Coal Miners' Bar & Grill. Beläget vid foten av Longyear-glaciären erbjuder detta trivsamma ställe en avslappnad atmosfär, bekväma stolar och fantastisk utsikt över vildmarken. Kockarna tillreder maten på kolgrill och restaurangens burgarmeny kan få det att vattnas i munnen på vem som helst. Förutom burgare serveras även utsökta vegetariska rätter och fisk.


Dog sled at Svalbard Det är lätt att bli hungrig efter en händelserik dag i vildmarken.
Läs mer och boka boende i Longyearbyen här.