Medlemskap

Mat

Forza i Helsingfors: En av världens främsta pizzarestauranger

Pizza-Jari har blivit en pizzasuperstjärna för hela Finland. På bara en kort tid har han samlat över 100 000 följare som är entusiastiska och inspirerade av hans kreativa konster på balkongen. Här nedan följer hans bästa pizzatips.

  • "Finländare har alltid älskat pizza, men under de senaste åren verkar det som om de verkligen har börjat uppskatta högkvalitativa pizzor."

  • "Dessutom har ett antal utsökta pizzerior öppnats över hela Finland", säger Jari Ontronen, mer känd som Pizzajarifinland på Instagram.

  • Den pizzaälskande finländaren har under de senaste åren blivit lite av en stjärna i sociala medier.

  • I skrivande stund har han 108 000 följare från hela världen, som tittar på när han tillagar de godaste pizzorna på sin balkong i Jyväskylä, tre timmars bilresa norr om Helsingfors.

"Det hela började med att min fru Viivi gav mig en bok som handlar om pizzor i julklapp 2019"

"Jag blev helt fast, och därefter eskalerade det snabbt. Några månader senare köpte jag en pizzaugn och startade ett Instagramkonto så att jag inte skulle spamma mina vänner med för många pizzabilder", säger han skrattandes.


Pizza-Jari arbetar som revisor om dagarna, men hans dröm är att försörja sig på något som har med pizza att göra. Jari säger att öppna en egen pizzeria inte är något han drömmer om, trots att han har varit mycket framgångsrik med ett antal populära pop-ups under de senaste åren.


"I juni 2020 ordnade jag min första pop-up-pizzeria här i Jyväskylä, och den blev snabbt populär. Jag säljer även pizzor från min egen bostad en gång i månaden, då flera hundra personer försöker köpa av mig. Det är fullkomligt galet", säger han med ett leende.


Om du är sugen på att smaka äkta italiensk pizza i Helsingfors kan du överväga att bo på något av hotellen till Strawberry. Clarion Hotel® Helsinki, Klaus K Hotel eller Hotel Fabian är samtliga utmärkta alternativ för att utforska staden.


I slutändan måste Strawberry ställa den viktiga frågan i pizzadebatten. Ananas på pizza: ja eller nej?


Strawberry bad Pizza-Jari välja ut sina favoritpizzerior i Helsingfors. Alla restauranger finns inom gångavstånd från hotellen i centrala Helsingfors.

Forza – Detta är pizzahimlen

Adress: Pursimiehenkatu 29


Vem hade trott att den bästa pizzan vi smakat fanns i norra delen av Finlands huvudstad?


Forza drivs av ett italienskt köksteam, med ägarna och paret Luca och Salla Platania vid rodret. Italienarna har verkligen satt Finland på pizzakartan och fått uppmärksamhet med sin variant av den napolitanska pizzan. Året 2022 låg Forza på 22:a plats på listan över Europas bästa pizzerior, och under 2023 hade de klättrat hela vägen till 7:e plats.


För de som har smakat pizzan på Forza är det lätt att förstå varför: en krispig yta, lekfulla smakkombinationer och en smakexplosion i munnen. Menyn ändras var tredje månad, så om du ofta besöker staden har du en bra anledning att komma tillbaka.


Förutom napolitansk pizza med en twist finns det även en möjlighet att prova alternativ pizza i teglia. Det är en pizzavariant från Rom som påminner många om en smörgås. Hursomhelst så är den utsökt. Glöm inte bara att spara plats för efterrätten.


Vi kan garantera dig en pizza som i sig är värd resan till Helsingfors. Det rekommenderas starkt att boka ett bord i förväg.

Daddy Greens – klassisk pizza med en ny touch

Adress: Iso Roobertinkatu 26 – och flera andra platser i Helsingfors


2016 bestämde sig två kockkompisar för att sälja pizza från en skåpbil på Helsingfors gator. De träffades först i den finländska restaurangvärldens kök och insåg snabbt att de båda älskade en typ av mat mer än något annat: pizza.


Konceptet utvecklades snabbt till en permanent restaurang, och idag driver kompisarna Dave Smith och Eero Kokkonen flera restauranger i Finland under varumärket Daddy Greens pizza.


Här får du en blandning av New York-pizza och napolitansk pizza med en modern touch, och generösa portioner till ett rimligt pris. Det finns även möjlighet att avnjuta en del av den hantverksöl som de själva brygger.

Napule – Äkta napolitansk pizza

Adress: Kaivokatu 8, 00100 Helsingfors, Finland


Vid ingången till köpcentret Citycenter, mittemot centralstationen, ligger pizzerian Napule. Restaurangen kan ge intryck av att vara ännu en tråkig restaurang i ett köpcentrum, men skenet kan bedra.


Napule är en av de få pizzerior i Helsingfors som har fått tummen upp av själva den napolitanska pizzaföreningen, Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Förbundet grundades i Neapel på 1980-talet för att se till att pizzerior över hela världen följer de strikta regler som krävs för att få kalla en pizza napolitansk. Dessa regler omfattar alltifrån vilka typer av tomater som används i såsen till vilka ostar som används.


I köket hittar du naturligtvis pizzaiolos från Italien.

Senaste artiklarna