Lund är en charmig och levande stad full av kontraster. I Måns Zelmerlöws hemstad finns ett rikt kulturliv, rogivande natur och en mängd studenter från hela världen. Den historiska staden, som är en av Sveriges äldsta städer, har också ett rikt utbud av smakfulla restauranger. Här tipsar vi om 5 restauranger som du inte får missa i spännande Lund!

Lund under sommaren
Gå längs med de vackra kullerstensgatorna och de färggranna, charmiga husen som är så karaktäristiskt för Lund.

Lund är en stad med lång och spännande historia – den sydvästskånska staden grundades redan omkring 990. Bland kullerstenar och gamla korsvirkeshus samsas den medeltida stadskärnan med moderna byggnader, studenter och innovationsmiljöer. Lund har ett strategiskt läge med närhet till järnväg, motorväg och stora städer som Malmö och Köpenhamn. Den mysiga stadskärnan är lätt att navigera sig fram i och erbjuder såväl shopping som kultur och riktigt bra restauranger – faktum är att det i staden finns hela nio restauranger som White Guide-nominerats under 2018.


Lundagård och Universitetshuset ligger mitt i hjärtat av Lund.


På bänkarna utanför Lunds Domkyrka samlas soltörstande lundabor


Vegetariskt och veganskt på Govindas


Vegetarisk och vegansk mat är knappast en tillfällig trend och många restauranger både förbättrar och utökar sitt utbud av vegetariska rätter. På den indiska lunchrestaurangen Govindas har man specialiserat sig på både vegetarisk och vegansk mat och erbjuder en färgrik och varierad meny. Hit vallfärdar många av Lunds studenter för den goda, hälsosamma och prisvärda maten. Govindas hittar du på Bredgatan 28.


Det bästa från Italien på V.E.S.P.A


Antipasto, salami, insalatona, vin, pasta, pizza, gelato – ibland är det bara italiensk mat som gäller! I Lund är restaurangen V.E.S.P.A en populär restaurang för den som är på jakt efter italienska smaker. Det går lika bra att boka bord som att beställa take away.  V.E.S.P.A ligger på Karl XI gata 1, inte långt från Clemenstorget.


Mat & Destillat – prisbelönt premiumrestaurang i hjärtat av Lund


På Kyrkogatan 17, på historisk mark i hjärtat av Lund, hittar du den hyllade premiumrestaurangen Mat & Destillat.  Mat & Destillat blandar det gamla med det nya och gör det med hög kvalitet – ett bevis på det är restaurangens plats i berömda White Guide som årligen testar och presenterar Sveriges bästa restauranger. Det experimentella och innovativa köket tillagar välkända rätter med nyskapande tekniker, men utan att konstra till det allt för mycket.


På Mat & Destillat serveras klassiska rätter med nyskapande tekniker. Foto: Mat & Destillat


Restaurangen ligger i vackra lokaler på Kyrkogatan 17. Foto: Mat & Destillat


Foto: Mat & Destillat


Parisisk stämning på populära Klostergatans Vin & Delikatess


Letar du efter vällagad klassisk fransk/svensk bistromat bör du rikta ögonen mot populära Klostergatans Vin & Delikatess. I en härlig atmosfär får du chansen att avnjuta riktigt god mat, tillagad utan omvägar och med en kärlek till råvarorna. Restaurangens härliga lokaler på Klostergatan 3, nära Lunds domkyrka som årligen besöks av 700 000 människor, inbjuder verkligen till en gastronomisk upplevelse.  Oavsett om du söker efter en smakfull lunch eller en romantisk kvällsmiddag – Klostergatans Vin & Delikatess har något för den mest kräsne. Med schackrutigt stengolv, inspirerande personal och en härlig känsla av Parisisk bistro har restaurangen växt fram till att bli en populär kvarterskrog för både Lundabor som turister.


Paris är en stor inspiration för både mat och inredning. Foto: Calle Henrickson


Maten lockar årligen hela 700 000 besökare! Foto: Calle Henrickson


Prisvärt och avslappnat på VED


Lund är en studentstad som erbjuder ett stort utbud av såväl pulserande barer som riktigt bra restauranger. På Mårtenstorget i centrala Lund finns ett stort utbud av såväl butiker som torghandel och restauranger. Från köket på VED, precis på torget, serveras en modern och rustik meny i form av mellanrätter och vedugnsbakad pizza. Restaurangen arbetar med säsongsbetonade och närproducerade råvaror i den mån det går. Ett utmärkt val för dig som söker efter en familjevänlig eller prisvärd restaurang med stort utbud och avslappnad atmosfär. Den stora uteserveringen är öppen mellan april och oktober och lyfter ditt besök på restaurangen ytterligare.


M.E.A.T. – modernt steakhouse i härlig krogmiljö


Intresset för hamburgaren har fått ett rejält uppsving de senaste åren. På M.E.A.T. kombineras influenser och smaker från såväl det amerikanska som det asiatiska köket till riktigt bra mat. Restaurangens hamburgare har bland annat blivit utsedd till en av Sveriges bästa av krogguiden White Guide. I en härlig krogmiljö på Kattesund 8 A kan du avnjuta en modern måltid tillsammans med dina vänner utan att tömma plånboken. På M.E.A.T. står köttet och kolgrillen i fokus och här får du hög kvalitet samt personlig och avslappnad stämning.


Hamburgarna på M.E.A.T är helt klart en av bästsäljarna på menyn. Foto: Calle Henrickson


Under sommarhalvåret kan du njuta av maten på deras uteservering. Foto: Calle Henrickson


Trevligt och avslappnat inne på M.E.A.T. Foto: Calle Henrickson


Ihsiri **– **Lunds självklara thairestaurang


Det thailändska köket  har verkligen etablerat sig som en självklarhet på restaurangkartan i städer över hela landet och i Lund är Ihsiri det självklara valet när du blir sugen på thaimat. Ihsiri är en modern thairestaurang  som serverar mat med inspiration från det asiatiska köket.  Du hittar denna uppskattade restaurang i anrika skånska lokaler på Bytaregatan 14, inte långt från vare sig centralstationen eller Lundagård.


Mer restauranginspiration:


7 grymma restauranger i Malmö


10 restauranger du inte får missa i Stockholm


9 av de bästa restaurangerna i Köpenhamn


Våra top 10 av restaurnager i Helsingborg


7 ljuvliga restauranger i Jönköping