Precis som i alla andra städer är maten och restaurangutbudet viktigt även i Linköping, men ibland kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Därför har vi samlat 9 av Linköpings bästa restauranger med inspiration från världens alla hörn!

middag, pasta, burgare, pizza, räkor, familj, restaurang
Njut av den goda maten med inspiration från det italienska köket på 1854. Foto: 1854

Stångs Magasin - en klassiker som du inte får missa

Södra Stånggatan 1

Restaurang Stångs Magasin i Linköping - exteriörStångs Magasin bjuder inte bara på utsökta matsätter, utan även en fantastiskt vacker omgivning. Foto: Stångs Magasin

Stångs Magasin, som ligger vid kanten av Stångån, är en klassiker. Restaurangen är KRAV-certifierad och arbetar med lokala, ekologiska råvaror. Köket flödar av svenska smaker och baseras på säsongens råvaror.

Under sommarhalvåret är restaurangens uteservering öppen. Där kan du njuta av en god dryck i gott sällskap medan du blickar ut över det skimrande vattnet i Stångån.

I juletider serverar Stångs Magasin ett riktigt gott och rikligt julbord. Se till att boka bord i god tid - de bokas upp snabbt!

The Social Bar & Bistro – populär mötesplats och spännande meny

Klostergatan 68

Granne med stadens gröna oas och med närhet till butiker och kulturinrättningar ligger Quality Hotel™ Ekoxen. Från det moderna hotellet har du närhet till aktiviteter, sevärdheter och kollektivtrafik.

På The Social Bar & Bistro möts du av klassiska bistrorätter med en modern twist, tillagade på säsongens bästa råvaror. Koppla av och njut av en spännande och smakfull meny – The Social Bar & Bistro är en mötesplats för dig som älskar god mat och dryck i en härlig atmosfär.

Çok Najs - riktigt bra döner kebab

Platensgatan 3

Döner sign at Cok Najs resturant, LinköpingÇok Najs - ett perfekt ställe för både mat och häng. Foto: Çok Najs

Döner kebab, table overview at Cok Najs resturant, LinköpingSåserna, bröden, grönsakerna, köttet, potatisen. Behöver vi verkligen ge dig fler anledningar till varför du ska gå hit? Foto: Çok Najs

Det går inte att hitta bättre döner kebab i Linköping än på Çok Najs. Restaurangens vision är att skapa ett skönt ställe där man kan hänga med sina vänner, dricka drinkar och äta riktigt bra mat.

Du kan välja att få din kebab i bröd eller på tallrik och med kött eller vegetariskt. Om ni är några som vill dela på maten, kan ni göra det med - då får ni nybakt bröd, såser, tillbehör och ert val av protein.

Ros Restaurang - en unik pärla

Klostergatan 54B

Ros är en liten, mindre känd, pärla med romantisk inredning - perfekt för mindre sällskap eller dejter. Här serveras europeisk mat som grekisk sallad, tapas, pasta, fisk- och skaldjur. De som hittar hit blir förälskade i både maten och atmosfären.

Fortsätt dejten på mysiga Quality Hotel™ Ekoxen, som ligger endast några kvarter bort.

Hey Lucy – asiatisk smaksensation

Ågatan 43

Asiatisk mat har växt fram till att bli en favorit för den nordiska befolkningen. På Ågatan 43 ligger exotiska Hey Lucy – med passion för utsökt mat och inspirerande cocktails.

Restaurangen erbjuder autentiska asiatiska smaker och ingredienser och tar dig på en resa till Asien. Innovativ och spännande mat serveras i en atmosfär som kombinerar gammalt med nytt. Menyn är en fusion av råvaror och rätter från hela Asien och har en lekfull och spännande mix.

Beer & Burger - fantastiska rätter från grillen

Storgatan 76

Beer & Burger, Clarion Collection Hotel Slottsparken, LinköpingSom namnet avslöjar är det såklart burgare som är paradrätten här - vego, kött, fisk. You name it.

Clarion Collection Hotel Slottsparken, Linköping - Beer & Burger, tablesMysiga lokaler som passar både stora och små sällskap.

På det centralt belägna Clarion Collection® Hotel Slottsparken hittar du restaurangen Beer & Burger. Här bjuds på smarriga hamburgare, grillrätter, sallader, milkshakes och såklart, en stor variation av olika ölsorter. Närproducerade råvaror är viktigt på Beer & Burger.

Checkar du in på hotellet så ingår Tonight’s Special på Beer & Burger. Dessutom får du njuta av hotellets fantastiska frukostbuffé och Afternoon Sweets.

Yogi - äkta indisk mat

Platensgatan 5

Härligt doftande, färgstarka maträtter med inspiration från norra Indien hittar du hos Yogi. Hit går den som vill ha högkvalitativ indisk mat i en atmosfär som tar dig till fjärran öst.

Tips: Testa deras Kyckling Tikka Sizzler eller den vegetariska Thalin. Ett måste är ett naan-bröd till såklart.

Zanas Restaurang - Linköpings bästa pizza

Sparregatan 5

Zanas är en familjevänlig restaurang men även ett toppenställe för att käka en riktigt god pizza med vännerna. I köket arbetar de med färska ingredienser och byter meny tre gånger om året för att utmana sig själva till att komma på nya smakkombinationer.

Pizzabagaren och kocken Zana Aziz har vunnit pris för sina fantastiska pizzor och hyllats för sitt nytänkande.

På Zanas serveras dock inte bara pizza - här finns även andra rätter från medelhavsköket.

De Klomp - svenskt kök med stort ölsortiment

Sankt Larsgatan 13

Middag på De Klomp, LinköpingDe Klomp i Linköping passar såväl ölfantaster som matälskare. Foto: De Klomp

Gryta på De Klomp, LinköpingPå De Klomp i Linköping lagas all mat från grunden med närproducerade råvaror. Foto: De Klomp

Är du hungrig och dessutom en ölfantast? Då är De Klomp stället för dig. De Klomp hämtar inspiration från det svenska köket med råvaror från svenska och östgötska gårdar. Det stora ölsortimentet däremot, det kommer från olika ställen i hela världen. Ett populärt ställe bland Linköpingsbor.

Aioli Tapasbar - tapasbar med medelhavskänsla

Hantverkaregatan 1

I Linköpings nöjeskvarter ligger Aioli tapasbar – en riktigt häftig restaurang. Här får du läckra tapas, goda drinkar och en härlig atmosfär till ett rimligt pris.

Med en avslappnad lounge och med riktigt god mat förs tankarna till en sommarkväll vid medelhavet. Restaurangen har ett stort utbud – med 50 olika tapas finns något som passar alla.

Ammos Creperi & Drinks - crepes med drömmiga fyllningar

Platensgatan 3

Ammos Creperi & Drinks har ett stort utbud av just crepes. Fyllningarna är allt från oxbringa, västerbottensost, lax och feta, till prosciutto, champinjoner, gorgonzola och mycket mer. Självklart finns även sötare crepes med choklad och banan eller honung och valnötter. Här finns något för alla oberoende av smaklökar, kost eller allergier. Härifrån går du inte hungrig.

1854 - genuin italiensk mat med svensk historia

Stora Torget 1

Chef making pasta at restaurant 1854, Linköping1854's pastarätter är en stark favorit. Foto: 1854

En vårnatt 1854 begick den före detta korpralen Nils Strid och hans två kumpaner ett av världshistoriens största bankrån i källaren på Östgötha Bank på Stora Torget i Linköping - i exakt samma byggnad som restaurangen nu ligger. Därav namnet 1854.

Om det vore olagligt att servera god mat, då skulle 1854 definitivt åka fast och möta samma öde som Nils Strid. Trots den svenska historien hämtar köket inspiration från Italien. Här hittar du italienska klassiker som carbonara, risotto, köttbullar, carpaccio och många vegetariska alternativ.

Så vad hände med Nils? Nja, varken han eller hans kumpaner var särskilt diskreta med sin nyfunna rikedom. Därför var det lätt för polisen att ta fast de tre gärningsmännen. Nils blev dömd till både piskrapp och livstids utvisning till Amerika.


BONUS - Bosses Glassbar

Platensgatan

Linköping: Bosses GlassbarFoto: Emelie Westerholm

Om du är i Linköping under sommaren måste du göra ett besök på Linköpingsfavoriten - Bosses Glassbar. Den ligger mitt i centrala Linköping och ligger endast en kortare promenad från våra hotell Clarion Collection® Hotel Slottsparken och Quality Hotel™ Ekoxen. Här finns glass i alla smaker.

Glassbaren är så populär att folk köar för att få stans bästa glass - perfekt efter ett besök på något utav restaurangtipsen.