Julen är en tid för frosseri, både när det gäller gåvor, mat och dryck. De otaliga julbord som arrangeras över hela Sverige varje år är ett bra exempel på detta. Men i vårt moderna och klimatutmanade samhälle blir vi alltmer medvetna om den enorma konsumtion som jultraditionerna medför. Stora mängder av presenter, pynt och inte minst mat slängs vid julen, vilket snabbt kan ge en dålig eftersmak på julstämningen om man försöker leva hållbart. Men med fler vegetariska och veganska inslag på julbordet kan du njuta av julens goda smaker med gott samvete. Här föreslår vi olika sätt att ordna köttfria julmiddagar!

Falafel och hummus
Falafel och ljuvlig hummus passar perfekt till det köttfria julbordet.

Surfa på den nya gröna vågen


Den nya gröna vågen är inget att bara vifta bort. Världens ledande klimatexperter i FN:s klimatpanel har kommit fram till att det inte råder någon tvekan om att klimatförändringarna är orsakade av människan och att vi måste agera snabbt. Lyckligtvis är många människor mycket positiva till att exempelvis äta mindre kött.


Köttproduktion är en av de största klimatbovarna och det finns få argument för att äta kött varje dag. Dessutom har urvalet av både vegetariska recept på julbord, ingredienser och alternativa produkter till kött nu blivit så stort och bra att det till och med går att bjuda på ett helt vegetariskt eller veganskt julbord utan att äventyra julstämningen!


Många företag och hotell kastar sig också in i miljövågen, både när det gäller att erbjuda vegetariska och veganska alternativ, minska matsvinn och konsumtion i allmänhet.Vegetarisk mat = julstämning


Som privatperson är det inte så svårt att ordna ett köttfritt julbord, vare sig det är veganskt eller vegetariskt. Du kan hitta många bra recept på andra alternativ på julmaten så som julskinka på rotselleri, vegetariska köttbullar, revbensspjäll på tofu och auberginesill.


För de som inte är ett fan av mat som ska efterlikna kött, rekommenderar vi att du väljer en mindre traditionell julbordsvariant, till exempel ett trendigt och mellanösterninspirerat meze-bord. Fyll bordet med utsökta vegetariska och veganska smårätter så som hummus, tabbouleh, falafel, lebnehbröd och kanske en vegetarisk tagine. Dessa läckra rätter kryddas ofta med kryddor som kardemumma, saffran och kanel – och därmed är julkänslan på plats.


Flera av hotellen i Strawberry har också färdiga julbordspaket med både middag, show och konserter. Här får du möjlighet att äta vegetariskt och veganskt julbord om du inte vill laga maten själv!Hållbart julbord för företag


När det gäller företag kan det krävas lite mer planering för att göra julbordet mer växtbaserat. Men lyckligtvis har många konferenscenter och hotell också tagit ansvar och börjat erbjuda grönare alternativ överlag. Här på Strawberry har vi valt att göra vårt fokus på hållbar verksamhet till något vi verkligen är stolta över.


Strawberry arbetar aktivt för att minska matsvinn och servera hälsosam vegetarisk och vegansk mat. Vi har bland annat lyckats minska matsvinnet efter middagsserveringen med hela 20%, genom att göra något så enkelt som att göra tallrikarna mindre och hänga upp skyltar som påminner gästerna om att äta upp.


Det smartaste som du kan göra om du ska ordna ett delvis vegetariskt julbord för företaget, är att boka julbordet på ett av våra hotell. Då kommer alla som arbetar i företaget garanterat att serveras bra veganska och vegetariska alternativ, medan allt kött, fisk och skaldjur också är certifierad hållbar mat. Gläd dig med gott samvete med ett julbord hos oss!


Läs mer


Här hittar du flera tips på julbord i Sverige


Den stora julbordsguiden