Medlemskap

”Från: Mig. Till: Någon som behöver det”: Bli varm i hjärtat och få en tår i ögat

December är tyvärr inte en glad tid för alla. Utanför Clarion Hotel® The Hub delar man ut julklappar till de som behöver dem mest. ”För många är det här är en av säsongens höjdpunkter”, säger Siw Indsetviken från Gateteam Oslo.

 • ”God jul till dig (2–4 år) står det på den mjuka paketet som Ingrid (4) lägger under den stora julgranen i receptionen på Clarion Hotel® The Hub.

 • Lilla Ingrid har hjälpt till att välja presenten, men hon har ingen aning om – och kommer aldrig att få veta – vem som kommer att öppna den sen.

 • Den ”ensamma julgranen” pryds av stora guldkulor, nallebjörnar och glitter och står på en framträdande plats innanför dörrarna på flera av hotellen inom Strawberry.

 • Sedan 2012 har hotellen samlat in över 500 000 presenter till de som annars inte skulle ha fått någon.

 • Gästerna på hotellen Sommerro och Amerikalinjen har också lagt otaliga presenter under träden, som snart kommer att hamna hos okända mottagare.

Det är inte alla som har en present att öppna

Ingrid har varit i leksaksbutiken tillsammans med sin äldre bror, Charlie (9), för att köpa leksaker. Barnen och deras föräldrar har tidigare diskuterat att det inte är alla barn som ser fram emot julen och att alla inte delar samma känsla av förväntan kring julkalendrar, att baka pepparkakor och klä granen inför julen för att sedan hitta de julklappar de önskat sig under den.


Ingrid valde en gosedjurshund, men när det blir dags att ge bort den tvekar hon lite:


”Jag gillar hunden så mycket att jag vill ha den själv”, säger fyraåringen blygt och kastar ett öga mot de andra.


”Jag tycker inte att det är rättvist, eftersom det finns andra som behöver den mycket mer. För när man inte får några presenter är det trevligt att få ett gosedjur i julklapp”, säger hennes storebror Charlie.


”Så att de har något att leka med?” frågar fyraåringen. Hon bestämmer sig för att hunden ska få en ny ägare och frågar var hon ska lägga presenten.


För de två barnen är meningen med julen enkel: de räknar upp god mat, att umgås med familjen och öppna presenter. Men alla delar inte den här erfarenheten.


Sedan 2001 har antalet barn som växer upp i fattigdom i Norge ökat årligen. Då var siffran bara 3,3 %, men idag har den stigit till svindlande 11,7 %, enligt Norges statistiska centralbyrå. Under flera år har Strawberry tagit sitt sociala ansvar genom att samla in presenter till de i det lokala samhället som behöver det.


Vill du bidra? Notera att riktlinjer för Ensam Julgran har uppdaterats av säkerhetsskäl från och med 2023. Gåvor lämnas in i receptionen på respektive hotell, ej inslagna. Hotellet slår sedan in din julklapp och ser till att den hamnar i ett passande hem till julafton.


Läs mer om hur du kan bidra här

 • ”Väldigt meningsfullt”

  ”Ingen ska vara ensam under julen. I över ett decennium har vi tagit vårt ansvar i lokalområdena kring våra hotell och gett tillbaka till de som bor i närheten."

 • "Vi är helt överväldigade av antalet hotellvolontärer, alla gäster som ger gåvor och alla som levererar till organisationer och på gatorna”, säger Marianne Høybakk, biträdande hotellchef på Clarion Hotel® The Hub.

 • Hotellet ligger i hjärtat av Oslo, ett stenkast från Oslo Centralstation och den livliga shoppinggatan Karl Johan. The Hub samarbetar därför med den lokala organisationen Gateteam Oslo.

 • Förutom gåvor från den ”ensamma julgranen” erbjuder hotellet varma måltider utanför entrén två gånger i månaden.

”Det känns otroligt meningsfullt eftersom vi själva är så nära situationen. Vi kan se bristerna och det stora behovet som finns där ute, precis utanför vår egen entré”, säger Marianne.


För Gateteam Oslo betyder hjälpen jättemycket. I elva år har frivilligorganisationen varit ute på huvudstadens gator och delat ut mat, kläder, skor, sovsäckar, ryggsäckar och hygienartiklar till stadens missbrukare.


”Att ha möjlighet att få ha den ’ensamma julgranen’, där presenterna går till våra vänner på gatorna, betyder väldigt mycket”, säger Siw Indsetviken, vd för Gateteam Oslo.

Att hjälpa Oslos hemlösa

Siw grundade Gateteam Oslo år 2011 efter att ha förlorat sin pappa i cancer. Hon hade redan ett givande jobb, men i sorgen kände hon ett starkt behov av att göra ännu mer. Efter att ha sett hur många som frös och hankade sig fram på Oslos gator packade hon ihop två resväskor fulla med sin pappas kläder. Hon var skräckslagen första gången hon delade ut varma tröjor, skor och nybryggt kaffe till hemlösa och missbrukare. Hennes rädsla avtog snabbt när hon möttes av en enorm tacksamhet. Idag består gatuteamet av fler än tio frivilliga och åtskilliga bidragsgivare som delar ut mat och varma kläder varje onsdag.


Men i december är det inte bara kylan som tar ut sin rätt. Det är också känslan av ensamhet och oro kring julen. Några dagar före julafton sätts stora påsar fulla med presenter inslagna i julpapper utanför Clarion Hotel® The Hub.

 • Få en tår i ögat

  Gateteam Oslo har på sig skyddsvästar och tomtemössor. De undersöker dunjackor och delar ut presenter som passar både barn och vuxna. Vissa kommer för att prata, andra för att få en varm kram.

 • Har någon kanske redan fått Ingrid och Charlies presenter?

 • ”Sista utdelningen före jul är en av helgens höjdpunkter. De vet att de alltid kommer att få en present den här dagen och det är en stor grej, oavsett om det är något hemstickat eller något annat."

 • "Många barn skriver snälla brev som gör att man blir varm hjärtat och får en tår i ögat”, säger Siw.

”Du får en tjock jacka”

”Från: mig, Till: någon som behöver det. Jag vet inte vem du är, men du behöver det, så jag vill ge dig den här. God Jul. (Du får en tjock jacka)”, står det på ett av korten Siw läser högt – skrivet i grön märkpenna med ett barns stavfel.


Tre dagar före jul hamnar kortet i händerna på någon som verkligen behöver det. Utanför The Hub regnar det under dagarna innan jul. Tillsammans med en julhälsning får den här personen också en varm jacka. Samtidigt sitter Ingrid och Charlie runt köksbordet hemma i Ekeberg i Oslo. Under julgranen ligger presenterna från mor- och farföräldrar, mor- och farbröder och vänner i högar.


Ingrid har även gått med sin förskola för att ge ut presenter i centrala Oslo, så nu förstår hon att alla inte är lika lyckligt lottade som hon är. Hon vet att det inte är alla som har samma pirrande känsla i kroppen, som hon beskriver det hon känner när julen närmar sig. Hon förstår, men barn är ändå barn, så hon tittar under trädet och frågar:


”Tror du att den gröna presenten med snöret är en gosedjurshund åt mig?"

 • FAKTA: Ensam julgran söker klappar

  Strawberry har samlat in 500 000 julklappar sedan 2012

 • Man kan lägga presenter under julgranarna i lobbyn till våra hotell

 • Presenterna doneras till en lokal stödorganisation som hotellet har valt ut

 • De här organisationerna har tagit emot presenter: Frälsningsarmén, Stiftelsen Sykehusbarn, Röda korset, Gateteam Oslo, Barnas Stasjon

Läs mer

Ensam julgran söker klappar

Senaste artiklarna