Helsinki Pride är i full gång. I årets Pridefestival är hotellkedjan Clarion Hotel officiell huvudsponsor. – Vårt ekipage kommer vara först i paraden, säger stolta hotelldirektören Inari Lethinen.


Den här veckan är Helsingfors extra färgglatt, det är nämligen Helsinki Pride. Kanske firas det lite extra det här året i och med den könsneutrala äktenskapslagen som äntligen trädde i kraft den 1 mars i år. Då firade Clarion Hotel Helsinki det med att lysa upp hotellets två torn i regnbågens alla färger varje kväll under en vecka.


– Mångfald och jämlikhet är en del av Clarions DNA, sa hotelldirektören Inari Lethinen när lagen gick igenom. Att tända upp de två tornen var Clarions sätt att hedra lagstiftningen om samkönade äktenskap i Finland.


– I Sverige och Norge har Clarion gjort mycket för att tydligt visa att vi tar ställning för mångfald och vi vill göra detsamma i Finland, genom att vara en arbetsplats där alla kan vara sig själva, berättade Inari.


Vi får tag i Inari när hon är mitt uppe i förberedelserna för Prideparaden och passar på att ta tempen på stämningen på Clarion-hotellen.


Hur märks det på hotellet att det är Pridefestival?

– Det är fullt av färger, ballonger och leenden! Vår personal är väldigt engagerad och sprider pride-budskapet till våra gäster. En av våra medarbetare som jobbar i köket blev så peppad att hon gjorde armband i regnbågens färger till de som deltar i Helsingfors Pridefestival.


Nu på lördag kulminerar Helsinki Pride med Prideparaden där ni som officiell partner kommer att delta. Hur taggade är ni?

– Vi har ägnat mycket tid åt att förbereda, eftersom det här är vårt viktigaste event under sommaren. Vi är väldigt exalterade att få omsätta det vi står för till en konkret handling. Vårt ekipage kommer vara först i paraden vilket vi är väldigt stolta över. Vårt budskap är jämlikhet, mångfald och kärlek.


Hur jobbar ni med mångfaldsfrågor på hotellen idag? Har du nåt konkret exempel?

– Det börjar redan när vi rekryterar personal. Rekryteringseventet ”Talent Hunt” som hölls i maj 2016 (innan hotellen hade öppnat i Finland, reds. anm.) är ett bra exempel på hur vi jobbar med jämställdhet. Där fick alla som ville arbeta på Clarion samma chans. Det har lett till att vår personal har ursprung i många olika kulturer – tillsammans pratar vi över 20 olika språk.


Vi har hört att ni har skapat en egen Pride-cocktail. Stämmer det?

– Ja, hotellets barchef Jenna Mansikka har tagit fram vår officiella Pride-drink, Rainbow julep. Drinken presenterades i samband med vårt firande i mars. Jenna är förresten en del av Birdtenders, ett kvinnligt bartender-kollektiv i Helsingfors.


I framtiden hoppas Inari att även Clarion-hotellen i Helsingfors ska arrangera drop in-bröllop såsom Clarion Hotel Post gjorde under årets West Pride i Göteborg.


2016 blev Clarion Hotel Sverige valda till den mest HBTQ-vänliga arbetsplatsen, tack vare sitt ambitiösa arbete för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Clarion Hotel Finland som öppnade två hotell under hösten 2016 strävar efter ett liknande erkännande.Om du är sugen på att göra Clarions Pride-drink hittar du receptet här nedan:RAINBOW JULEP


Ingredienser:


4cl Famous Grouse Whisky

3cl citronjuice

2cl socker

drottningsylt (1 sked)

marshmallow

mynta


Gör så här:


Mixa alla ingredienser i en shaker. Addera is och skaka om. Sila ner i ett glas fyllt med is.

Toppa med mer krossad is och garnera med mynta, tranbär, marshmallows och florsocker.


Kom ihåg sugrör.


Byt ut whiskyn mot 4 cl äppeljuice om du vill ha en alkoholfri drink istället.
Boka ditt Pridehotell i sommar


Clarion Hotel är under 2017 stolt partner till Pridefestivalerna Stockholm Pride, Oslo Pride, Copenhagen Pride, West Pride och Helsinki Pride. Checka in på Clarion Hotel och fira villkorslös kärlek för alla!

Se erbjudandet och boka här!
3 snabba fakta om Pride


Stonewallupproret, som ägde rum på baren Stonewall Inn i New York 1969, anses vara en vändpunkt för gayrörelsens kamp och upphovet till priderörelsen.

1970 ägde den första paraden rum i New York till minne av Stonewallupproret.

Prideflaggan, en symbol för HBTQ-rörelsen, skapades i USA på 1970-talet av Gilbert Baker och visades första gången offentligt på San Francisco Pridde 1978.