Vad händer när livet förändras utan att du själv valt det? Hur reagerar man när ens familj splittras och en av föräldrarna plötsligt kommer ut som gay? För Carolin Solskär, 27, ledde en turbulent tid till slut till ett viktigt besked som gav svar på många funderingar.

Carolin Solskär med sin pappa, Curt.
Carolin Solskär med sin pappa, Curt, på Pride.

När Carolin Solskär var 20 år valde hennes pappa Curt att lämna mamman. Varför? Hade han träffat någon ny? Var det en kollega på jobbet? Frustration, ilska och oförståelse växte och Carolin hade så pass svårt att acceptera pappans val efter så många år i äktenskap att hon bröt kontakten med honom i ett helt år.  Sedan dröjde det ytterligare fyra år innan Curt kom ut.


Vi fick äran att ta del av Carolins historia om sin relation till sin pappa. En pappa som som visat stort mod. Läs intervjun med Carolin och inspireras av familjens historia du också!


”Får bli en man nästa gång”


Efter att Carolins föräldrar skilde sig när hon var 20 var hon förvirrad, ledsen och arg. Men efter ett år av att inte ha någon kontakt fick Carolin och Curts relation en vändning.


– Det kom egentligen inte som en chock för mig. Jag och resten av min familj hade anat länge, till och med mamma hade fattat. Pappa var djupt engagerad i gruppen EKHO, redan året innan han kom ut hade jag gått med pappa i Göteborgs Prideparad, i hans lägenhet hängde Prideflaggor, och det var även färgerna på hans paraply, berättar Carolin och fortsätter:


– Jag var 24 år och vi satt på ett fik och drack kaffe och pratade om framtiden och om han skulle hitta en ny partner någon gång. Det trodde han inte att han skulle göra, sa han, och la sen försiktigt till ”men om jag nu gör det, så får det nog bli en man nästa gång”.


Beskedet gav lättnad


– Att han äntligen sa det till mig kändes fruktansvärt skönt. Äntligen visste jag på riktigt. Jag minns att jag gjorde mitt bästa för att inte börja gråta, för jag ville inte att pappa skulle tro att jag grät för att jag var ledsen eller besviken, det var endast tårar av lycka och stolthet, berättar Carolin.– När han äntligen berättade kändes det fruktansvärt skönt, säger Carolin.Den stora oron för hatbrott


När en nära anhörig kommer ut som homosexuell kan flera tankar snurra i huvudet. Det är inte alltid som beskedet tas emot med kärlek och acceptans och det kan också ta tid att vänja sig eller förstå. När Carolins pappa kom ut som homosexuell var det en lättnad men inte helt utan förvirring och frågetecken.


– Ett tag hade jag en del tankar om att mitt liv var en stor lögn, säger Carolin. Att jag bara existerade för att min pappa försökte gömma vem han verkligen var och att jag egentligen inte borde finnas till. Jag vet ju att det inte är så, såklart. Och det är ingenting jag tänker på längre. Sen kan jag ibland känna en stor oro för min pappa som jag aldrig gjorde tidigare. Jag kan oroa mig enormt över att han ska åka ut för något typ av hatbrott. Att han ska vara ute och gå i regnet med sitt pride-färgade paraply, eller med en pin på jackan eller vad som, och att det ska dyka upp några idioter och misshandla eller trakassera honom.


”Lika mycket pappa och dotter som vänner”


Att relationen till en förälder ändras behöver inte vara något negativt. För Carolin och Curt har det inneburit att deras relation har vuxit. En stor börda har lyfts från Curts axlar och han kan äntligen slappna av och är en betydligt lugnare själ i dagsläget.


– Den största förändringen skulle jag säga är att jag har en så mycket större förståelse för min pappa nu än jag haft tidigare. Jag förstår att detta är något han burit med sig hela sitt liv, något som alltid varit en tyngd på hans axlar och som fått honom att må väldigt dåligt. Efter att han kom ut och börjat leva ett öppet liv, så mår han så enormt mycket bättre och är en mycket lugnare och lyckligare person. Att han varit så öppen och ärlig mot mig, har också gjort att vi har fått en mer ”vuxen” relation. Jag ser honom lika mycket som min pappa som min vän, och jag känner mig 100% trygg i att vad som än händer i mitt liv så kan jag alltid vända mig till honom, berättar Carolin för oss.


carolin-solsk%C3%A4r-pappa-pride-cross.jpg


”En sån ära att få gå vid hans sida i paraden”


Carolin och Curt började fira Pride redan året innan han kom ut som homosexuell. Redan innan dess började Carolin ana hur det faktiskt låg till och att det var något mer än bara stort engagemang i dessa frågor. När de år 2014 gick Prideparaden i Göteborg tillsammans såg Carolin hur stolt och lycklig Curt var. Efter det så har de firat Pride på samma vis varje år; Carolins pappa åker upp till Stockholm Pride, och hon går i paraden med honom.


– När vi gick i Göteborg Pride tillsammans första gången såg jag hur stolt och lycklig han var. Han presenterade mig för alla han kände, och jag såg även hur stolta och lyckliga hans vänner blev när han sa ”det här är min dotter”.


Till andra familjer och barn som har svårt att acceptera


Vi frågade Carolin vad hon skulle vilja säga till andra familjer som kanske haft svårt att acceptera när en anhörig kommit ut som homosexuell och hur hennes egna tankar gick när hennes egen pappa berättade att han var homosexuell:


– Jag skulle gissa att om man har svårt att acceptera att ens förälder kommit ut, så kan det nog bero på att man är rädd för att familjen ska ”förstöras”, men det kommer bara hända om man tillåter det. För mig och min familj var det faktum att min pappa kom ut en chans för oss att börja om på nytt och skapa den lyckliga och sunda familj som vi alltid velat ha, men inte förstått att vi inte hade.Vi är inte den typiska kärnfamiljen, men vi är en så mycket bättre och roligare familj nu än någonsin förr.– För mig personligen så var ju den jobbiga delen att hantera att mina föräldrar skilde sig, och att min pappa ”lämnade” oss. Jag var arg och besviken för jag tyckte att han förstörde vår lyckliga familj. Sju år senare med facit i handen vet jag att mina föräldrar inte alls var lyckliga, i alla fall inte på långa vägar så lyckliga som de båda är nu. Både i sina egna separata liv, och i den vänskap som med tiden växt fram emellan dem. När jag tittar på den familj jag har idag, så kan jag inte göra annat än att känna mig så enormt tacksam. Vi är inte den typiska kärnfamiljen, men vi är en så mycket bättre och roligare familj nu än någonsin förr. När jag jämför en julafton, midsommar eller födelsedag för 10 år sedan och hur det ser ut nu för tiden (för vi firar fortfarande hela familjen tillsammans), så är det som natt och dag. Vi skrattar och pratar och har det bra tillsammans. Vi stöttar och tror på varandra. DET är en familj för mig.


”Uppvuxen i en tid och miljö då homosexualittet sågs som något otroligt fel**” **


– Så jag skulle vilja säga; se det som en möjlighet att skapa något bättre, och ha en förståelse för hur stort, starkt och modigt det är av din förälder att komma ut. Antagligen är hen uppvuxen i en tid och miljö då homosexualitet sågs som så otroligt fel och konstigt, och antagligen har din förälder levt hela sitt liv med en skam och oro. Tänk vad fantastiskt att hen vågar vara öppen mot dig och framförallt mot sig själv. Hylla det.


Carolins hyllning till sin pappa:


Pappa, jag kan inte tänka mig en bättre förebild än dig. Du var nästan 60 år gammal, gift med en kvinna i över 20 år och hade två barn med henne. Att trots det bestämma sig för att äntligen våga och orka vara sann mot sig själv – det tycker jag är så enormt häftigt. Du har visat mig att det ALDRIG är försent att våga vara sig själv, och du har gett mig kraften att själv alltid våga vara den jag är. Jag är så glad att du är min pappa. Jag är så glad att du är min vän. Jag är så glad att du vågade ta steget och vågade ta de jobbiga och tuffa beslut du tvingades ta. Jag förstår att det finns stunder när du tvivlat och tänkt ”gjorde jag rätt?”, och jag vill bara att du ska veta att det gjorde du. Du gjorde rätt. Tack för att du orkade vara så stark och modig. Jag är så stolt över dig.
Strawberry – stolt partner till Pride


Till Strawberry är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.


Här finns det rum för alla.
Vill du veta mer om Pride och rörelsens historia? 

Carolin Solskär med sin pappa, Curt.

Vem är Carolin Solskär?

  • Namn: Carolin Solskär
  • Ålder: 27
  • **Gör: **Program Manager på Microsoft
  • **Antal Prideparader: **5
  • **Bor: **Stockholm
  • Familj: Mamma, pappa och lillasyster