Medan julens traditioner fyller oss med kärlek och värme finns det också många som inte får uppleva denna julglädje under vinterns kalla månad. Vi har skapat en egen jultradition för att ge tillbaka: Ensam julgran söker klappar.

Julgran Comfort Hotel Grand Central

Julen är glädjens och kärlekens tid för många av oss men det finns flera som inte känner samma julglädje. Om vi lyfter blicken och ser oss omkring finns det många som är ensamma och saknar möjlighet till allt som vi tar för givet under julen – julbaket, att köpa julklappar och att fira med nära och kära. Vi har därför skapat en egen jultradition, Ensam julgran söker klappar.

Alla som vill är välkomna att skänka klappar och lägga dem under julgranarna i våra hotellobbyer. Julklapparna skänks till en lokal välgörenhetsorganisation som hotellet samarbetar med. För varje julklapp som läggs under våra granar skänker dessutom Strawberry 10 kronor till UNICEF-projektet, Sweet Dreams, som bekämpar människohandel.

Lonely Christmas Tree Clarion Hotel AmarantenEnsam julgran söker klappar på Clarion Hotel Amaranten.

Ensam julgran söker klappar på vårt huvudkontor i Oslo.

Hotelldirektörer berättar om givarglädjen i Eskilstuna, Malmö och Köpenhamn

Clarion Collection® Hotel Bolinder Munktell

I Eskilstuna på Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell berättar Helena Von Porat, som är hotelldirektör, att det här är en tradition som levt i många år på hotellet. Den startade lokalt då man såg att det fanns ett enormt behov av att ge villkorslöst till barn som inte får möjligheten till att uppleva julglädje och som kämpar för att få hålla ihop med sina familjer. År 2017 kunde barn och familjer som var anslutna till hotellets utvalda organisationer få flera julklappar var.

Förra året valde Munktell att skänka julklapparna till flera olika organisationer. Helena delar också med sig av sitt starka minne från 2017, “när en förskoleklass hade samlat ihop pengar för att köpa julklappar att lägga under granen. Hotellobbyn fylldes med små barn med tindrande ögon som så gärna ville ge julklappar till andra. Tillsammans sjöng de julsånger runt julgranen och det var omöjligt att inte bli berörd”, berättar Helena Von Porat.

Quality Hotel™ View

Quality Hotel View i Malmö berättar hotelldirektören, Jenny Pieplow Benestam att alla hotell inom Strawberry i flera år har arbetat med We Care-initiativet Ensam julgran (företagets arbete med samhällsansvar kallas för We Care).

Förra året arbetade Malmö-hotellet med organisationen Giving People, som hjälper utsatta familjer i fattigdom i bland annat Malmö. Jenny ser fram emot engagemanget och viljan att ge tillbaka hos gäster, kunder och anställda.

År 2017 samlade hotellet in flera hundra julklappar och stämningen på hotellet var riktigt god. “En av hotellets storkunder hade en företagsfest där samtliga deltagare hade med sig en varsin julklapp att lägga under granen. Det värmde verkligen i hjärtat att se”, berättar Jenny.

Comfort Hotel Vesterbro

Comfort Hotel Vesterbro i Köpenhamn blev en del av Strawberry 2013 och sedan dess har traditionen varit en självklarhet. Jesper Olesen, som är hotelldirektör, berättar att hotellet kommer donera alla julklappar till Eventyrjul, som drivs av volontärarbete. Varje år organiserar de ett julfirande för socialt utsatta barn och föräldrar – med julmat, julpynt, julgran och julklappar till alla.

Jesper ser fram emot att se när samarbetspartners tillsammans med sina barn, kommer till hotellet för att lägga klappar under granen och de engagerade receptionisterna som förklarar traditionen för alla gäster. Förra året gick mycket bra och i år hoppas hotellet på att kunna samla in ännu fler julklappar.

“Ett år kom jag tillsammans med mina söner till hotellet för att skänka julklappar som vi köpt. Vi pratade om att det finns barn som inte har det så lätt och inte har möjlighet att fira jul för att de inte har råd eller saknar föräldrar. Detta har blivit ett speciellt minne och en tradition för oss tre”, berättar Jesper.

Foto: Hanne Fjellstad Harstveit


Sprid julvärme med oss

Lyft blicken och se varandra. Gå inte förbi någon som behöver dig. Julen är en tid för gemenskap och omtanke, då vi har möjlighet att dela med oss och ge tillbaka.

Vill du vara med och sprida julglädje till utsatta barn både i ditt grannskap och i hela världen? Följ länken och se vilken ensam julgran som finns närmast dig!

Ensam julgran: badge