”För två år sedan fick jag reda på att jag kanske bara hade månader kvar att leva. Jag blev diagnostiserad med en ovanlig och livshotande sjukdom kallad systemisk skleros. Okej, jag kan inte välja hur lång tid jag har kvar att leva. Men jag kan välja hur jag spenderar den. Därför fokuserar jag på saker som jag kan förändra".

Det är med dessa ord Gunhild A. Stordalen inleder sitt fängslande TEDMED Talk. I maj 2017 intog hon TEDMED:s prestigefulla arena för att berätta om det hon brinner för allra mest – hur vi kan rädda världen.


Ett recept för en hälsosammare planet


Gunhild A. Stordalen, gift med Petter. A. Stordalen, har bestämt sig för att göra världen till en bättre och finare plats att leva på. Det ska hon göra genom att förändra världens matindustri. Powerkvinnan Gunhild är inte bara utbildad läkare och grundare av stiftelsen EAT och Stordalen Foundation – hon är en av vår tids största inspirationskällor.


Se Gunhilds TEDMED Talk här


Alla borde ta chansen att lyssna på Gunhilds TEDMED Talk ”A recipe for a healthier planet”. Där berättar hon om relationen mellan mat, hälsa och vårt klimat. Se videon nedan – det är 16 väl spenderade minuter.


Detta är EAT Foundation


EAT arbetar med att utveckla kunskap kring hälsa och hållbarhet. Samt inspirera till innovativa lösningar som gör att vi kan förse människor med sund mat som är producerat på hållbart vis. EAT samlar forskare, politiker och näringslivsledare för att samarbeta och finna lösningar så att vi fortsatt i framtiden kan avnjuta god mat som både är bra för dig och för planeten.


EAT uppmuntrar oss att hitta nya och bättre lösningar för hälsosam och hållbar mat med bland annat tävlingen Local EAT Award. 2017 års vinnare tillkännages på EAT Stockholm Food Forum som hålls den 12-13 juni på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Forumet är en kongress där 500 av världens främsta auktoriteter inom forskning, politik och företagande samlas för att hålla föredrag och diskutera hållbarhet inom livsmedelsindustrin.


Foto: Jerod Harris
Vill du bli inspirerad av fler häftiga kvinnor?


Läs artikeln där vi lyfter fram åtta av våra största kvinnliga förebilder!8 powerkvinnor vi beundrar