Medlemskap

Mångfald och inkludering

Helsingfors – en av världens HBTQ+-vänligaste städer

– Det är viktigt att säga att alla är välkomna till Helsingfors, säger Hannu Medina. Hannu, som brinner för att göra Finland ännu mer inkluderande, fungerar som drivkraften bakom reseguiden Gaytravelfinland.com och har ett nära samarbete med Strawberry. Foto: Mika Ruusunen

 • "Jag insåg att Finland är ett av världens HBTQ+-vänligaste länder, men vi gör just inget för att kommunicera eller marknadsföra detta till resten av världen och HBTQ+-gemenskapen."

 • "Det var därför jag startade webbplatsen år 2018", säger Hannu Medina.

 • Under de senaste åren har Hannu arbetat outtröttligt för att hjälpa finska företag och organisationer att visa ett starkare engagemang för inkludering.

 • Hans företag/gemenskap, We Speak Gay, ordnar utbildningar och kurser i ämnet. Syftet med resesajten är att ge besökare information och kunskap.

 • "När jag skapade webbplatsen upptäckte jag att det fanns många företag som ville uttrycka sitt stöd för mångfald och inkludering, men att de hade inga ord och verktyg för att kommunicera det på ett effektivt sätt."

 • "Det fick mig att starta We Speak Gay."

Klaus K Hotel: Det officiella Pride House

Hotellen Clarion Hotel® Helsinki, Clarion Hotel® Aviapolis, and Klaus K Hotel i Finland är stolta partners av We Speak Gay. Klaus K Hotel har fått äran att fungera som som Pride-veckans officiella Pride House och stå värd för föreläsningar, föreställningar och fester.


– Jag har fyllt mitt hus, kontor och hotell med medlemmar av hela regnbågsfamiljen. Tolerans skapar säkerhet, och säkerhet leder till öppenhet – ett öppet utrymme med plats för olikhet. Vi anser att en färggrann arbetsplats skapar färggranna lösningar, säger Petter Stordalen, ägare av Strawberry.


Grundaren av We Speak Gay berättar för Strawberry att starka, tydliga ledarskapsröster är avgörande i strävan att göra det bättre för alla.


– Petter Stordalen ställer sig mycket positivt till HBTQ-frågor, så det kändes naturligt att kontakta Strawberry när jag inledde projektet. Den kanske mest avgörande frågan för ett företag som vill förbättra företagets mångfald och inkludering är en ledning som vill ändra saker på riktigt, och inte bara för att få bra PR. Jag ser denna genuina vilja i Stordalen, säger Hannu.

Utmärkta HBTQ+-resmål

Även om Helsingfors och de andra nordiska städerna är bra, trygga resmål för HBTQ+-resenärer, anser Hannu att det fortfarande finns arbete att göra.


– Jag känner att många nordiska länder tar mångfald och inkludering för givet. Vår starka lagstiftning som skyddar HBTQ+-personer har gjort oss självbelåtna. Många människor i Norden tänker att alla är välkomna och upplever därför att man inte behöver säga det högt, men så uppfattas det inte nödvändigtvis i gemenskapen, säger Hannu.


– Om man har varit tvungen att dölja sig lika länge som HBTQ+-gemenskapen har, kan det vara svårt att plötsligt känna att man är välkommen var som helst, säger Hannu.

 • Vikten av att tala högt om inkludering

  Det är därför Hannu är nöjd att både Klaus K Hotel och GLO Hotel Art håller den progressiva flaggan uppe framför sina huvudingångar året runt – inte bara under Pride-veckan.

 • "Små saker som detta är otroligt viktiga och signalerar att alla är lika accepterade här, oavsett läggning."

 • "Det är lätt att säga att man stöder en viktig sak, men det är en helt annan sak att våga visa det – även under tuffa tider", säger Hannu.

 • "Vi är på väg i rätt riktning, men det är viktigt att stora företag använder sin röst. Folk vet inte att de är välkomna om det inte sägs högt och tydligt. Öppenhet och information leder till inkludering och acceptans."

 • "Det är viktigt inte bara att tänka på ett visst sätt, utan också att säga det högt", säger han.

Senaste artiklarna