Visste du att det tar 10-30 år för naturen att bryta ner en plastpåse? Eller 200-400 år för att bryta ner en metallburk? Och hela 1 MILJON ÅR att bryta ner glas! Nedskräpningen i Sverige ökar stadigt, men tillsammans kan vi göra något bra för miljön – och samtidigt bättra på flåset!

PLOGGA logotyp
PLOGGA och bli en miljöhjälte, du också!

PLOGGA – vad är det egentligen?

Det är enkelt. Plocka + jogga = PLOGGA. Du plockar alltså skräp samtidigt som du joggar. Plogga blev utsett till årets nyord 2017, så det är inte konstigt om du aldrig har hört talas om ordet innan. Och det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Kombinera joggingpasset med skräpplockning, förbättra hälsan och bli en miljöhjälte samtidigt! Vill du läs mer om folkrörelsen PLOGGA kan du göra det här.

Comfort Hotel Göteborg bjöd in till AW för att lyfta PLOGGA

När Emelie Feuk, Key Account Manager på Strawberry, hörde talas om PLOGGA kände hon direkt att det här är ett perfekt initiativ som går hand i hand med det miljö- och samhällsansvarsarbete som hotellen driver. Med tanke på den enorma mängd skräp som idag finns i våra sjöar och hav kontaktade hon det strandnära Comfort Hotel Göteborg för att tillsammans göra en insats längs med Skeppsbroplatsen och närliggande kvarter. Med hjälp av sociala medier och olika löpargrupper kunde vana löpare, hotellgäster, pensionärer, ungdomar och hotellets personal samlas och tillsammans ge sig ut och göra en direkt påverkan för miljön. Göteborg Stad gick dessutom in och sponsrade initiativet med både sopsäckar och upphämtning av det insamlade skräpet.  Och Emelie Feuk ser potentialen med samarbetet.

Vi fick en helt fantastiskt respons. Folk stannar och applåderar, blir nyfikna och vill veta mer. Att plogga är enkelt. Vissa går, vissa springer. Tillsammans gör något gott för området, grannarna och naturen samtidigt som vi både uppmärksammar och sätter ett större miljöproblem på agendan.

10 kg skräp på 1 timme

Joggingturen fick resultat direkt och på bara en timme hade gruppen samlat in hela 10 kg skräp. Efteråt samlades gruppen på Comfort Hotel Göteborg som bjöd på mat och lottade ut presentkort på hotellfrukostar och hotellnätter. Med återkommande PLOGGA-eventet finns alla möjligheter att skapa ringar på vattnet och hålla ett område rent.  Studier visar att nedskräpade områden lätt hamnar i en negativ spiral som leder till andra problem, såsom skadegörelse. En annan fördel är att att man drar sig för att skräpa ner där det är rent, och dessutom drabbas inte områden som är rena av kriminalitet och skadegörelse i samma utsträckning som skräpiga områden. Anledningarna är helt klart många till att ta med en soppåse på joggingrundan!

PLOGG-eventets deltagare utanför Comfort Hotel Göteborg.

Under joggingturen samlade man in hela 10 kg skräp.

Emelie Feuk, initiativtagare till PLOGG-eventet på Comfort Hotel Göteborg.

Kom och PLOGGA med oss!

Strawberry är stolta samarbetspartners med PLOGGA. Flera av våra hotell har redan bjudit in hotellgäster och ortsbor till att jogga och plocka skräp tillsammans. Med nästan 200 hotell över hela Sverige är det här bara början på vad Strawberry och PLOGGA kan göra tillsammans för miljön, både för att uppmärksamma den ökade nedskräpningen och faktiskt göra en direkt skillnad i naturen, hav och stadsmiljöer.

The Good Neighbour – ansvar och engagemang i närområde och grannskap

Med över 190 hotell runt om i Norden och Baltikum tycker vi det är viktigt att vara en snäll granne. Vi vill göra skillnad för människor och miljö i våra närområden och grannskap, och vill vara förebilder för resten av samhället. Vi kallar det The Good Neighbour. Där uppmanar vi alla våra hotell att fokusera extra mycket på att göra goda gärningar i sitt samhälle. Läs mer om vad vi gör för våra grannskap här.


Strawberry har hotell i Norden och Baltikum. Boka ditt hotell här!