I Strawberry har vi alltid haft stort fokus på medarbetarnas välbefinnande och mentala hälsa. Nu steppar vi upp "gamet" ytterligare. Läs om vad vi gör för att Marius ska orka komma tillbaka till jobbet och samtidigt trivas, trots sina mentala utmaningar. Och om Johanna som klarar av att vara en tipptopp hotellchef, även om hennes roll som nybliven mamma innebär en del utmaningar i vardagen. Kanske får du en liten aha-upplevelse på vägen?

Människor ler i t-shirts med Strawberry logotype på.

Vårt mål är att alla kollegor ska må bra på jobbet, känna att de kan vara öppna om sin mentala hälsa och samtidigt ha båda tummarna upp när det gäller att balansera jobb med privatliv. Happy employees, happy guests! (Det rimmar inte lika bra som “happy wife, happy life”, men du förstår vad vi menar).“Våra medarbetare ska inte bara klara av vardagen, de ska blomstra.”Ja, det låter ju fint och härligt, och de flesta arbetsgivare önskar nog precis detta – men det är inte självklart att tillhöra en arbetsplats där man känner sig hundra procent trygg, oavsett livssituation. Vad är det vi i Strawberry gör som ger bättre och bättre resultat på området mentalt välbefinnande i våra medarbetarundersökningar? Och varför nöjer vi oss inte med ett högt betyg och tänker att det räcker när det gäller medarbetarnas mentala hälsa och välbefinnande?


WeCare - people_16_9Strawberry ska vara en bra arbetsplats att jobba på, därför ökar vi fokus på mental hälsa och välbefinnande bland våra medarbetare.


Självklart nöjer vi oss inte! Vi är över 18.000 anställda. För oss är det en självklarhet att fortsätta att bygga en solid grund - bit för bit - av kompetens, öppenhet, stöttning, verktyg och kunskap om mental hälsa. Medarbetarna ska inte bara klara av vardagen, de ska blomstra – och kanske gör det att du som gäst också blomstrar på en i övrigt grå dag? Så hur får man 18.000 anställda att blomstra sommar som vår, höst som vinter?


Tvångsinlagd på psykiatriskt sjukhus


Först och främst är "konstruktiv öppenhet" något av det viktigaste. Mental hälsa och välbefinnande kan innefatta många saker, och det är svårt att ta fram ett facit som funkar för alla. Om man har utmaningar som rör ångest, depression, utbrändhet, ensamhet, kulturella olikheter eller integrering (allihop är teman som vi fokuserar extra mycket på) är det inte så att alla ledare i Strawberry kan öppna en bok och bläddra sig fram till ett svar som passar för såväl Maria och Ahmed som Daniel och Aisha. Man behöver prata. Man behöver vara öppen om sina egna utmaningar och önskemål.“Det slutade med att jag blev tvångsinlagd på ett psykiatriskt sjukhus efter ett självmordsförsök."Med risk för att slå in en vidöppen dörr: Allt startar med öppenhet - och med öppenhet är det alltid lättare att skapa förutsättningar för även de sköraste blomster att stå upprätta. Det är Marius Pedersens chef ett bra exempel på:


– Min mentala hälsa, så som den ser ut i dag är tätt kopplad till min arbetssituation på Clarion Hotel® Trondheim. Min ledare har stöttat mig och gett mig möjligheter hela vägen, trots att jag har kämpat med min mentala hälsa och fått många chanser. Det slutade med att jag blev tvångsinlagd på en psykiatriskt sjukhus efter ett självmordsförsök. Efter några dagar kunde jag äntligen ringa någon och kontaktade mamma, nästa samtal gick till chefen. Svaret jag fick där betydde allt - jag blev tillsagd att bli frisk, få den hjälp jag behövde och att inte ge upp, för jag bidrog så mycket till jobbet - och så fick jag veta att jag hade en plats att komma tillbaka till när jag blev bra igen, berättar Marius som då insåg att han faktiskt hade något att förlora.


Mental health - Marius Pedersen_16_9Tack vare att Marius var öppen om sina utmaningar och fick bra stöd från sin chef, är han idag tillbaka på jobbet och på en bra plats mentalt.


Marius berättar vidare hur avgörande dessa ord var för hans motivation att komma tillbaka. Han var redan ett vrak, som han själv uttrycker det, när han började på jobbet. Att han hela vägen vågade vara öppen om sina utmaningar gjorde att han kunde få den stöttning och hjälp som han behövde - både på jobbet och privat, inte minst efter att han blev inlagd. Hans största uppmaning till de som kämpar med mental ohälsa är helt enkelt att prata med någon om det som du kämpar med, inkluderat en eller flera kollegor, och erkänna att du behöver hjälp.“Det är just därför som vi har en långsiktig plan och strategi för att hjälpa våra ledare att hjälpa”Hjälp till att hjälpa är helt avgörande


Stödet som Marius fick från sin ledare på Clarion Hotel® Trondheim är precis så vi önskar agera över hela koncernen. Det är just därför som vi har en långsiktig plan och strategi för att hjälpa våra ledare att hjälpa. Ett sätt är genom digitala workshops för alla ledare i Strawberry, med fokus på hur man stöttar sina medarbetare när det gäller olika utmaningar, hur man kan känna igen någon som mår dåligt och hur man kan jobba för att bevara medarbetarnas goda hälsa och välbefinnande.

People smiling at Jernbanetorget Strawberry launch_16_9
Vi har flera konkreta planer på hur vi kan få våra medarbetare att le och ha en god balans i livet, trots livets små och stora utmaningar.


En bra arbetsplats handlar dock inte bara om bra chefer. Det handlar nog lika mycket om kollegorna du har runt omkring dig. På sikt kommer därför en "toolbox" att lanseras. Det är ett separat digitalt verktyg för medarbetare med all information som behövs rörande mental hälsa och välbefinnande i Strawberry - inklusive vad du som kollega eller ledare kan göra för att stötta en medarbetare som har det kämpigt. Regelbundna föreläsningar för alla anställda är också på gång. Med större öppenhet och fokus blir tröskeln förhoppningsvis lägre för fler att våga öppna sig. Kort sagt, här ska det vara bra att jobba.“Jag skulle fortsätta att vara en lika bra ledare, bara på ett annat sätt än tidigare.”Jobb, bebis, balans


Att prata om mental hälsa i Strawberry är redan lättare att göra i dag än det var förr, om vi får tro Johanna Furenbäck, General Manager på Comfort Hotel® Grand Central:


– Hos oss har det blivit vanligare att prata om sånt som man kämpar med än det var tidigare. Jag tror att Covid-pandemin lärde oss mycket. Mental hälsa hamnade mer på agendan och jag har många exempel på hotell i Strawberry där det talas mer om mental hälsa. Fler och fler hotell, inklusive oss här på Comfort Hotel® Grand Central, samarbetar med externa aktörer för att bidra till att folk klarar av att arbeta, säger Johanna.


Mental health - Johanna Furenbäck_16_9
Johanna Furenbäck, General Manager på Comfort Hotel® Grand Central slet med att hitta balansen mellan jobb och privatliv när hon blev mamma för första gången, och är glad att hon var öppen om det.


Johanna menar att allt handlar om att hitta balansen mellan de olika delarna. Den goda balansen får man genom att fokusera på alla delar i livet samtidigt, menar hon - jobb, fritid, familjetid och annat. Hon tycker själv att hennes kollegor bidrog till att hon lyckades hitta en bra balans när hon kom tillbaka till jobbet efter sin första föräldraledighet.


– När jag kom tillbaka från mammaledigheten var det plötsligt inte bara jobbet jag hade att fokusera på, och jag pratade öppet med mina medarbetare om att jag behöver prioritera annorlunda. Jag skulle fortsätta att vara en lika bra ledare, bara på ett annat sätt än tidigare. Och så kunde jag ventilera om den tuffa mammatillvaron till andra kollegor som hade småbarn. Allt känns så mycket bättre när man är ärlig och pratar med varandra, avslutar Johanna.


Clarion Hotel - Business & Conference - People cheering_16_9
Öppenhet är viktigt för att få den hjälp och den stöttning man behöver - men respons och hejarop från chefer och kollegor är lika viktigt.


Samarbete med The Human Aspect


För att hjälpa oss att fokusera på mental hälsa och välbefinnande samarbetar vi med en partner, The Human Aspect, som bidrar till en massa bra insikter med hjälp av en rad intervjuer som de har gjort med alla möjliga personer som kämpar med olika utmaningar, oavsett om det gäller ångest, depression, ensamhet, kulturella olikheter eller generella livsutmaningar.


På deras hemsida kan du höra intervjuer med personer som kan ha samma eller liknande utmaningar som du. Och du kan höra hur de tog sig igenom det. Väl värt att ta en titt!


Och PS: Kolla gärna våra många lediga jobb, om du får lust att jobba i ett företag som alltid sätter mental hälsa i förarsätet.