Ballongprinsessan Maria Byquist är personen bakom Clarion Hotels färgglada ballonghav under Prideparaden i Stockholm. Lär dig att göra en av hennes dekorationer!

Har du varit på någon av Prideparaderna i Norden i sommar? Då har du kanske lagt märke till det färgsprakande havet av ballonger runt Clarion Hotels ekipage? 22 000 miljövänliga ballonger användes till paraden i Stockholm i år, lördagen 5 augusti.


Kvinnan bakom de fantastiska ballongdekorationerna är Maria Byquist, eller Ballongprinsessan som hon också kallas. Här visar hon hur man gör en rolig ballongblomma att använda till kalaset, kräftskivan eller Nordens nästa Pridefestival, Copenhagen Pride, vars parad som tågar genom Köpenhamns gator 19 augusti. Öva gärna innan det är dags att använda blomman, det kan vara lite klurigt att göra den första gången.
Det här är BallongprinsessanBallongprinsessan Maria Byquist


Hur började idén om Ballongprinsessan?

– Det var av en slump. Jag hade en pojkvän var trollkarl och jag var med på en trollerikongress i Lund. Där gick jag på en timmes workshop och lärde mig typ tre ballongfigurer. Jag kände att det måste gå att göra figurer som är mer lika verkligheten än de jag lärde mig. Så jag investerade 350 kr i lite ballonger, en pump och en penna och sen satte mig och övade, säger Maria och fortsätter:


– Mitt företag Ballongmagi, kom också till av en slump. Jag var på ett barnkalas hos en liten tjej som hade diabetes och hjärtfel. När kalaset var slut ville hon inte att jag skulle gå, för då var det dags att åka tillbaka till sjukhuset. Så jag stannade kvar och lärde henne lite olika figurer. Sen fick hon pump och ballonger av mig, så att hon kunde fortsätta att ha kul med ballonger på sjukhuset. Efter en vecka hörde mamman av sig och berättade hon att lilltjejen hade gjort ballongfigurer till de andra sjuka barnen, deras syskon, föräldrar, sjuksköterskor och städpersonal. När jag kom med mera ballonger så var hon så glad och hon sa att så borde jag göra till alla sjuka barn.


– Så jag började jobba med att få hop en ideell förening. Jag gick på CSES på Stockholms universitet (centrum för socialt entreprenörskap, reds. anm) och lärde mig om hur man jobbar med den typen av verksamhet. Jag tog även en CBA-examen och är alltså Certified balloon artist, berättar Ballongprinsessan.


Hur lång tid tar det att skapa ballongdekorationerna till Clarion Hotels ekipage?

– Det tar en vecka att fixa allt till paraden. Det är arbetsdagar på 12-18 timmar i 5-6 dagar. Det går ju inte att ha uppblåst hur länge som helst. Det är 16-17.000 ballonger per Pride för Clarion. Alla ballonger är miljövänliga, giftfria och görs utan barnarbete.


Har du nåt speciellt minne från någon av Prideparaderna som du kan berätta om?

– Alla parader är unika och har sin charm. Men den allra första i Stockholm var ju speciell, så många glada dansande människor i ett kokande regnbågshav.


Kan man använda vilka ballonger som helst till ballongdekorationer?

– Det går att använda vilka ballonger som helst, men alla är inte lika hållbara. Jag använder Qualatex, ett amerikanskt märke, som är miljövänliga, giftfria och görs utan barnarbete och säljs på flera ställen i Sverige.


Läs mer om Ballongmagi här

Följ Ballongmagi på Facebook här
Nästa Prideparad i Norden äger rum 19 augusti i härliga Köpenhamn.


Boka ditt boende till Copenhagen Prides festivalvecka 15-20 augusti här!
Liknande inlägg


Ett hotell i regnbågens färger