Oavsett om du planerar en julmiddag enbart för vuxna eller med barn kommer ett roligt spel eller quiz att tillföra en extra härlig stämning.

Couple at a Christmas dinner

Lekar och spel är ett bra sätt att bryta isen om ni är många runt bordet som inte känner varandra, men också en kul aktivitet som kan få din familj att komma ännu närmare varandra. På så sätt blir det också enklare att hålla kvar alla runt bordet lite längre och bota rastlöshet och spring i benen. Nedan följer några roliga tips på spel och jullekar som passar för både vuxna och barn.

Klassiskt julquiz

En rolig frågelek är en uppskattad aktivitet både för stora och små. Leta efter ett färdigt julquiz i butik eller online, eller lägg ner lite tid på att sätta ihop en egen frågelek. Vilket du sen kan sätta upp i Kahoot och låta deltagarna svara med sina mobiler. Ett annar tips är att testa personernas kunskaper i våra jultraditioner eller se vem som är duktigast på att känna igen olika jullåtar. Möjligheterna är många.

Julbingo

Ett annat tips på jullekar vid bordet är att fixa ett eget bingospel. Rita upp egna bingobrädor och skriv ner 25 stycken julinspirerade ord på lappar istället för de klassiska bingonumren. Låt sedan en person dra en lapp i taget och läs upp det ord som står. När någon fått 5 ord i rad, antingen vågrätt eller lodrätt, har denne fått bingo! Fortsätt dra lapparna till alla är slut. En kul idé är att låta de som kommer 1:a, 2:a och 3:a få ett litet pris.

Pipande russinet

En uppskattad klassiker bland barnen är leken där man får chansen att samla på sig så många russin som möjligt. Börja med att lägga upp 10 stycken russin på bordet. Leken går sedan ut på att en av personerna runt bordet går en bit bort för att de andra deltagarna ska kunna välja ut vilket russin som ska pipa. När ni valt ut det pipande russinet kan personen som gått iväg komma tillbaka. Hen ska nu plocka ett russin i taget och försöka få så många som möjligt innan hen når fram till det pipande russinet. Då är leken nämligen över. Låt alla runt bordet få testa varsin omgång och se vem som lyckas få flest innan ni smaskar i er dem. Russinen kan såklart bytas ut mot andra godbitar.


Vill du bli mer julinspirerad? Läs om julmat, traditioner och andra höjdpunkter under julen här.