Julbordet är för många höjdpunkten på julfirandet. Men hur firar vi egentligen jul runtom i landet? Och vilka rätter är givna på ett traditionellt svenskt julbord?

Pepparkakor jul
För många familjer är det en årlig tradition att baka pepparkakor tillsammans under julen.

Hur ofta dukar du fram samma rätter?


Den svenska julen är full av traditioner. Jakten på de bästa julklapparna, städning och dekorering av hemmet, påklädning av julgranen och en herrans massa mat och godsaker som ska tillagas. Det är helt klart en tid för fix och bestyr, men också en tid för umgänge tillsammans med familjen.


En av de stora höjdpunkterna är helt klart att slå sig ner kring julbordet och veta precis vilka rätter man snart kommer få hugga in på. För precis som att många av oss ställer julgranen på samma plats eller hänger upp samma julstjärna i fönstret, så är vi även otroligt traditionsbundna kring vilken mat som serveras på julbordet.


Skillnader mellan norr och söder


Vilka rätter som går att hitta på den dignande julbuffén kan dock skilja sig något beroende på var i landet du bor. Söderut är det nämligen vanligt att man inkluderar grönkål på sitt julbord, medan man i Norrland gärna äter sylta. På småländska och östgötska julbord är det nästan ett givet inslag med en riktigt god julostkaka.


kale-chips.jpgGrönkål är ett vanligt tillbehör på julbord i södra Sverige.


Trots att vi gillar tanken av att servera samma mat på julbordet så har det dock skett några förändringar genom åren. Egenstoppade korvar och lutfisk har till exempel fått ge plats för gröna och vegetariska rätter samt en mängd nya inlagda sillsorter. Även rödbetssalladen är ett relativt nytt tillskott som inte var lika vanligt bara för ett par årtionden sedan. Allt toppas såklart med ett glas julmust, en god julöl eller den lilla julnubben.


Maträtterna du kan räkna med


Vilka är då egentligen de mest givna inslagen på ett traditionellt svenskt julbord? Köttbullar, julskinka, prinskorvar, Janssons frestelse, ägghalvor, sill och gravad lax är rätter och tillbehör som nästan alltid går att välja bland. När det är dags att bege sig till efterättsbordet är utbudet nästan lika generöst där. Lussebullar, pepparkakor och pepparkakshus trängs med godis som rocky road, knäck och smaskig fudge. Ett klassiskt svenskt julbord kan helt enkelt ses som en avsmakningsmeny med en mängd olika maträtter och godsaker där du själv får plocka ut dina favoriter.


visit-stockholm-swedish-christmas-table.jpgPopulära rätter på ett svenskt julbord. Foto: Visit Stockholm


För dig som helst slipper matlagningen


Om du gärna undviker matlagning och bakning inför julen kan du och din familj njuta av ett klassiskt svenskt julbord på något av våra många hotell. Då kan du vara säker på att hitta både klassiker och moderna inslag, samt en mängd vegetariska och veganska alternativ - självklart tillagade på högkvalitativa och hållbara råvaror.


christmas-dinner-party-coupleBoka årets efterlängtade julbord på något av våra många hotell.


För många är dock själva förberedelserna en stor del av nöjet med ett julbord. Låt detta bli en härlig stund med familjen där ni tillsammans rullar köttbullarna, lägger in sillen och bygger det där fina pepparkakshuset (och kanske passar på att smaka på lite av pepparkaksdegen?), samtidigt som ni lyssnar på mysig julmusik. Klassiker som ”White Christmas”, ”Jul, jul strålande jul” och ”I'll Be Home For Christmas” kommer få vem som helst att komma i stämning.