Det är inte konstigt att begreppet “komma ut” ofta står i fokus i samtal om HBTQ-frågor. Att berätta vem man verkligen är när normen applåderar det motsatta ställer såklart relationer på sin spets: “älskar du mig som jag är?”

stolta-foraldrar-till-hbtq-barn-pride-parade.jpg
Stolta föräldrar till hbtq-barn med sin banderoll under Prideparaden.

Oavsett om du som förälder ger ett rungande “JA” på den frågan eller brottas med motstridiga känslor, oro och en och annan fundering så finns det redan mammor och pappor där ute som gjort samma resa. Vi har både träffat det ideella nätverket, Stolta föräldrar till HBTQ-barn, och får värdefulla tips från mammor och pappor som alla gått igenom sin alldeles egna “komma-ut-process”.

Foto: Mats Påhlsson.

”Även föräldrar går igenom en komma-ut-process”

När Mats Påhlssons dotter kom ut som gay tog det inte lång tid innan han bestämde sig för att engagera sig i HBTQ-frågor. Och nätverket Stolta föräldrar kändes som ett självklart val:

– Även vi föräldrar går igenom en ”komma-ut-process”, som ser lika olika ut och varierar mellan oss föräldrar precis som för våra barns ”komma-ut-processer”. Men i vår föräldraroll finns det också så mycket som är gemensamt, och att få kunna dela med sig av sina funderingar, sin oro eller erfarenheter är så viktigt, befriande och nyttigt. Därför är organisationen så viktig.

Nätverket grundades 1998 i Stockholm av en grupp föräldrar som en reaktion på den osäkerhet som kan finnas för hur omgivningen ska reagera när ens barn kommer ut. Många har också ett behov av att träffa andra föräldrar i samma situation. Idag är Mats ordförande i Stolta föräldrar.

– Jag vill göra skillnad för många HBTQ-personers vardag och dela med mig av mina erfarenheter till andra föräldrar. Att kunna ge lite av mig själv och få dubbelt så mycket tillbaka i form av värme och kärlek – kan det bli bättre? Det blev så självklart för mig efter att min dotter kom ut och hon är glad och stolt över att jag väljer att engagera mig! Inte så mycket för sin egen skull utan för de HBTQ-personer som inte har stolta föräldrar och för de föräldrar som behöver lite stöd och hjälp på vägen.

Aktiviteter, föreläsningar och manifestationer där du kan delta

Många föräldrar som kontaktar föreningen känner en lättnad över att ha någon att vända sig till. Det spelar ingen roll var i landet du bor – Stolta föräldrar finns tillgängliga på mejl, telefon och Facebook. Ta en fika med någon som faktiskt gått igenom samma sak som du, eller gå på någon av deras aktiviteter, föreläsningar och studiecirklar. Under Pridefestivalen i Stockholm kan man dessutom besöka Stolta föräldrars tält på Östermalm IP – en otroligt viktig mötesplats för att lyfta HBTQ-frågor:

– Pride lyfter olika HBTQ-frågor och är en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen. Det är en vecka i kärlekens och glädjens tecken, men också en vecka där vi tillsammans kan visa att HBTQ-personers rättigheter och vardag inte alltid är likvärdig den som finns i heterovärlden. Visst har det förändrats en del, men vi har tyvärr en bra bit kvar – även i Sverige, berättar Mats Påhlsson.

De som är med i arbetsgruppen är helt vanliga föräldrar som använder sig av både sina egna erfarenheter och av kontakter, som från andra föräldrar och hbtq-personer. Mats föräldragrupp verkar i storstockholm, men det finns flera systerorganisationer i landet som du som förälder kan vända dig till. Du hittar dem bland annat i Malmö, Göteborg, Blekinge, Dalarna, Jönköping, Örebro, Borås och flera andra orter.

– Vi vänder oss till både föräldrar vars barn precis kommit ut och till föräldrar som redan landat och redan är stolta. Och med barn menar vi personer i alla åldrar. Vill man komma i kontakt med oss eller veta var vi finns rekommenderar jag att kontakta RFSL på den ort man bor.

Mats 3 råd till föräldrar som har svårt att acceptera sitt barns sexuella läggning eller könsidentitet:

#1 Allt kanske inte blev som du tänkt dig eller trott att det skulle bli – men låt inte det ta över din kärlek till ditt barn. Det är också nu som ditt barn behöver din kärlek acceptans och stöd som allra mest.

#2 Acceptera att det kan ta lite tid att landa, du har också en komma ut-process, men bespara ditt barn din egen oro eller rädsla – ditt barn har fullt upp med sin egen process.

#3 Du är inte ensam, var inte rädd att ta hjälp och stöd om du behöver. Tveka inte att kontakta oss inom Stolta föräldrar.

Till vänster: Åsa Aremyr Boding. Till höger: Yvonne Pettersson

Vi fick även möjligheten att prata med Åsa och Yvonne som är två andra engagerade föräldrar inom Stolta föräldrar till HBTQ-barn. Vi frågade också dem vad de skulle vilja säga till andra föräldrar.

“A day without lesbians is like a day without sunshine”

Åsa Aremyr Boding beskriver sin familj som helt vanlig, med mamma, pappa, son och dotter. Villa, vovve och minibuss. När äldsta barnet kom ut som bi svarade föräldrarna glatt med “välkommen till klubben”. Efter en tid kom han också ut som transkille och familjen är nu engagerad i processen med könsutredning. När så deras yngsta dotter smög ut lite försiktigt som lesbisk var ingen stor skräll för familjen, men en stor sak för mänskligheten.

– Som vi brukar säga “a day without lesbians is like a day without sunshine”. Jag är så himla glad och stolt över mina kloka och modiga barn och att de står upp både för sig själv och andra och de har inspirerat mig att göra detsamma.

“Det är okej att känna tvivel, oro, sorg och osäkerhet”

När vi frågar Åsa om vilka tips hon vill ge till andra föräldrar så sätter hon fingret på en mycket viktigt punkt i processen:

– Jag skulle vilja säga att det är okej att känna tvivel, oro, sorg och osäkerhet. Och att man måste få tillåta sig att också få ha en “komma ut-process” som förälder. Det går inte över dagen. Jag som inte tyckte lesbisk/bög/bi var en grej blev ju utmanad med trans. Man är aldrig så fördomsfri som man tror. Och det är okej. Men det är aldrig okej att inte acceptera sitt barn som det är. Det kommer man nog fram till.

Att inte vara så fördomsfri som man tror kan helt klart väcka en stor portion skam och skuld. Även om Sverige anses vara ett föredöme på många plan är heteronormen fortfarande väldigt stark. Om nyheten att ens barn är gay kommer som en chock kan det vara en bra idé att fråga sig vad som egentligen är viktigt:

– Man älskar ju sitt barn med allt vad som kommer med det och det förändras ju inte för att barnet blir kär i någon av samma kön, eller alla kön, eller identifierar sig som annat kön än det tilldelade vid födseln, säger Åsa Aremyr Boding.

”Jag engagerar mig även i hur det ser för HBTQ-personer i andra länder”

Yvonne Petterssons engagemang i Stolta föräldrar tog initialt fart för att stödja sin yngsta son, som är homosexuell. Engagemanget växte snabbt och idag vill Yvonne visa omvärlden hur viktigt det är att föräldrar finns för sina HBTQ-barn. Hon ser absolut vikten i att stötta både föräldrarna och barnen i deras processer, oavsett hur unga eller gamla de är. Arbetet med att stötta andra människor har dessutom spridit sig utanför Sveriges gränser:

– Jag har också engagerat med i andra länders situation för HBTQ-personer så gott det går och är med i ett europeiskt föräldranätverk. Bland annat har vi kontakt med en föräldragrupp i USA, och vi har haft utbyte med ryska föräldrar och HBTQ-grupp i St Petersburg. Jag har tillsammans med två andra tidigare medlemmar i arbetsgruppen varit i S:t Petersburg på Queerfestival och i Riga på Europride.

Yvonnes 4 råd till dig som har HBTQ-barn:

#1 Det är fortfarande ditt barn som är värd att älskas lika mycket som tidigare. Barnet har inte blivit en annan person.

#2 Du är i en process och det kan ta en tid. Förklara det för ditt barn. Ditt barn har ju gått igenom sin process och det har tagit tid innan barnet berättade. Föräldrar har också en komma-ut-process.

#3 Behöver du information, använd inte ditt barn som expert! Det kan vara jobbigt för barnet med många frågor. Du kan kolla med ditt barn om det är ok att ställa någon fråga men respektera om ditt barn inte vill/orkar svara. Sök istället information via andra vuxna, till exempel via oss eller RFSL.

#4 Sök gärna kontakt med andra föräldrar till HBTQ-barn, det kan du göra via oss.


Hur du kommer i kontakt med Stolta föräldrar till HBTQ-personer

Besök organisationens Facebooksida, Stolta föräldrar till homo- bisexuella och transbarn eller mejla till stoltaforaldrar@stockholm.rfsl.se. Även på RFSL finns mer information.


Strawberry – stolt partner till Pride

Till Strawberry är du välkommen precis så som du är. Vi är övertygade om att våra gästers och medarbetares olikheter bidrar till att skapa unika hotellupplevelser och magiska möten. Mångfald gör oss bättre. Vår dörr står alltid öppen.

Här finns det rum för alla.