Julen står och knackar på våra dörrar och en varm och glädjefull tid tillsammans med vänner och familj väntar för många av oss.  Men julen är också också en tid för att lyfta blicken, reflektera och tänka på andra människor som inte har samma förutsättningar. Att sprida julens budskap om kärlek och glädje kan ske på många sätt. Vi frågade storbloggarna Johanna Kajson, Jessica Lagergren och Clara Lidström om hur de hjälper andra i jul. Dessutom ger de tips på årets bästa julklappar till de som behöver det som mest. 

bloggers-christmas-featured.jpg
Johanna Kajson, Jessica Lagergren och Clara Lidström

Julen står och knackar på våra dörrar och en varm och glädjefull tid tillsammans med vänner och familj väntar för många av oss.  Men julen är också också en tid för att lyfta blicken, reflektera och tänka på andra människor som inte har samma förutsättningar. Att sprida julens budskap om kärlek och glädje kan ske på många sätt.


Varje år ställer våra hotell fram en julgran i lobbyn. Det är den vi kallar för vår ensamma julgran. Våra ensamma granar vill få sällskap av massvis med julklappar som ni lämnar in och som sedan skänks till utsatta barn i hotellets närområde. Du kan läsa mer om insamlingen längre ner i texten och missa inte bloggarnas tips om vilken julklapp man kan lämna under granen!


UnderbaraClara: ”Jag brinner för att stötta kvinnor”


För Clara Lidström, också känd som UnderbaraClara, handlar julen om barnen och deras förväntan och glädje. Och att ta sig tid, för fikastunder, trevligt umgänge, pyssel och mys. Men också om att hjälpa andra:


– Avsätt en del av din julklappsbudget till att ge till välgörenhet. Istället för att ge två presenter till någon – låt den ena presenten vara en donation till något välgörande ändamål, tipsar Clara.


Vad är ditt bästa tips till andra som vill komma igång och hjälpa till?


–  Hitta något som du verkligen brinner för. Är det en utrotningshotad djurart, utsatta barn eller flickors rätt till utbildning? Att hitta specifika organisationer och frågor att stötta – och sedan ta för vana att göra det. Det skänker enorm tillfredsställelse.


Har du eller har du haft något hjärteprojekt när det kommer till att hjälpa andra?


–  Jag brinner för att stötta kvinnor. Världen runt är det kvinnor som bär familjer och samhällen på sina axlar. Jag har startat ett företag som heter Yawama of Sweden där vi lär upp zambiska kvinnor att virka och sticka gosedjur som vi sedan säljer på den svenska marknaden. Den inkomsten ger kvinnorna möjlighet att skicka sina barn till skola, köpa malariamedicin eller bättre mat. Att ha egna pengar betyder makt – och kvinnor som får makt förändrar världen till det bättre.


Finns det någon hjälporganisation som du tycker gör ett speciellt bra arbete?


– Jag samarbetar med UNICEF sedan flera år tillbaka. Tillsammans med dem har jag besökt Kenya och Malawi och sett vilken skillnad deras arbete gör. I länder där det råder stora brister behövs övergripande insatser – och det är det som UNICEF gör så bra. Men man får heller inte glömma deras viktiga arbete i Sverige.


Vad hade du lagt under en av våra ensamma julgranar?


– Jag tycker att böcker är en himla bra julklapp! Eller någonting som man kan krama om – ett fint mjukisdjur till exempel.


Clara Lidström


Foto: Privat • Bor: En liten by utanför Umeå

 • Familj: Man och två barn

 • Gör: Författare och bloggare. Poddar tillsammans med Erica Dahlgren i En underbar pod. Bor på landet och driver ett jordbruk och flera olika företag.

 • Så firar jag jul: Jag brukar ordna firandet på vår gård på landet och bjuda hit all möjlig släkt och familj. Presenter ger vi mest till barnen – för mig är maten nummer ett! Det mesta har vi odlat själva och skinkan kommer från våra egna grisar.

 • Bloggar på: Underbaraclaras.se
Jessica Lagergren: ”Allt handlar inte om pengar”


Jessica Lagergren ser fram emot en jul med hemma med familjen. För henne handlar högtiden om tid tillsammans och att kunna koppla av och njuta. Och att sänka ribban när det handlar om att hjälpa sina medmänniskor:


– Jag tycker inte att man ska känna att man behöver rädda världen, för det är omöjligt. Men alla kan faktiskt göra något. Allt handlar inte om pengar heller alla gånger. Ibland räcker det att du säger hej till någon för att göra skillnad, säger Jessica.


Har du något enkelt tips till andra som vill hjälpa till lite extra nu i jul?

– Ett tips är att gå och lämna en julklapp under ”Ensam julgran söker klappar”-initiativet. Att ge något till någon som behöver det får i alla fall mig att känna att jag gör någon form av skillnad.


Har du eller har du haft något hjärteprojekt när det kommer till att hjälpa andra?

– Jag har många hjärteprojekt och brinner för att hjälpa andra människor när jag kan. Jag tar gärna upp olika välgörenhetsprojekt i mina sociala kanaler. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.


Finns det några hjälporganisationer som du tycker gör ett extra bra arbete?

– Många hjälporganisationer gör ett väldigt bra arbete. De som jag har arbetat med tidigare är bland annat Läkarmissionen och Bris.


Vad hade du lagt under en av våra ensamma julgranar?

– Böcker!


Jessica Lagergen


Bloggare: Jessica LagergenFoto: Privat • Bor: Stockholm

 • Familj: Sambon Andreas och döttrarna Elsa och Bonnie.

 • Gör: Influencer och frilansande journalist. Driver bolag och poddar tillsammans med tvillingsystern Angelica i populära Tvillingpodden.

 • Så firar jag jul: Sen vi fick barn har vi inte riktigt haft fasta traditioner än. Vi har mest åkt runt och försökt hinna träffa alla i familjen och släkten. I år är första året som vi ska vara hemma hos oss. Det ska bli skönt att försöka skapa egna traditioner.

 • Bloggar på: Jessicalagergren.se.
Johanna Kajson: ”Köp en extra julklapp när du ändå handlar”


Bröllopsproffset Johanna Kajson älskar julen och ser hela december som en riktig mysmånad. Då trappar hon ner på arbetstempot, bakar, umgås med familj och vänner och vilar så mycket det bara går. Johanna är engagerad i flera välgörenhetsorganisationer och tipsar om en enkel start för att komma över tröskeln:


– Bli månadsgivare. Det dras från kontot varje månad och du vet att du har råd med det så om du inte är engagerad i det dagliga livet så är det ett enkelt sätt att ”komma loss” och göra NÅGOT. Det viktigaste är att man gör något, tipsar Johanna.


Har du eller har du haft något hjärteprojekt när det kommer till att hjälpa andra?


– UNICEF har vi stöttat många år och både jag och min man är månadsgivare där, och sen Cancerfonden och Ung Cancer som jag gjort en del projekt med.


Finns det några hjälporganisationer som du tycker gör ett speciellt bra arbete?


–  De kämpar och gör ett gott arbete allihopa tycker jag. Det är så olika men något jag tycker UNICEF gör extra bra är att de förenklar och förtydligar för en vad pengarna går till. De förstärker det positiva som pengarna man skänker faktiskt gör för att skapa skillnad och deras webbshop nu vid julen gör det enklare för folk att faktiskt komma loss och skänka pengar. Att man vet vad man ”köper” eller skänker till tror jag bidrar till att steget inte är lika svårt att ta.


Har du något enkelt tips till andra som vill hjälpa till lite extra nu i jul?


– Att skänka julklappar är verkligen ett enkelt tips, för det är något man ändå håller på med hela december. Så att se till att slå in ett gäng extra klappar till behövande är något som borde kännas naturligt hos alla.


Vad hade du lagt under en av våra ensamma julgranar?


– Leksaker, kritor och målarblock, böcker och kom ihåg att kika i barnens rum efter sånt som ni faktiskt inte använder längre men som ser helt nytt ut. Idag har MÅNGA av oss saker i hemmet som är nästintill oanvända. Samma sak när du köper de där små julklapparna till julklappspelet eller en adventspresent – köp två av samma och slå in den ena och lägg under granen till någon som faktiskt behöver den mer.


Johanna Kajson


Johanna KajsonFoto: Anna Roström • Bor: Höllviken

 • Familj: Make och sönerna Charles och August

 • Gör:  Bröllopskoordinator, författare och influencer. Driver Great Weddings Academy där hon utbildar nya bröllopskoordinatorer. Bloggar och byggt bröllopsappen "Drömbröllop med Great Weddings".

 • Så firar jag jul: Jag och min syster flyttar alltid in hos mamma och pappa med våra familjer dagen innan julafton och då kommer min farfar och så griljerar vi julskinkan och rimmar. På julaftons morgon väcker oftast min syster mig och vi smiter alla ner för trappan för att kika om tomten lämnat något i strumpan innan det är dags för stor julfrukost tillsammans med mina gudföräldrars familjer. Och så ser vi upplösningen av julkalendern tillsammans såklart. Sedan följer en dag med julklappsspelet, vila, Kalle Anka vid tre och så tomten och julklappsutdelning såklart innan vi avslutar med skaldjur och champagne när barnen somnat.

 • Bloggar på: Johannakajsonsblogg.se


Så kan du hjälpa andra


2016 års julgran på vårt huvudkontor i Oslo. Foto: Hanne Fjellstad HarstveitPå alla våra hotell står det i detta nu ensamma granar som väntar på att få sällskap av paket. Alla är välkomna att titta förbi våra mer än 200 hotell i Norden och lämna en eller flera julklappar under en av de ensamma granarna. Klapparna som samlas in skänks sen till barn och ungdomar i hotellets närområde med hjälp av lokala hjälporganisationer. På så sätt tror vi att fler får uppleva den glädjen som julen bör bära med sig. Insamlingen har blivit till en årlig tradition och 2018 skänktes det över 60 200 paket! Förutom klapparna donerar vi på Strawberry 10 norska kronor per insamlat paket till UNICEF-projektet Sweet Dreams, som bekämpar människohandel. 60 200 paket blev alltså 602 000 NOK till UNICEF.