Vill du göra något för miljön, men vet inte riktigt vad? Det finns faktiskt en hel del du kan göra – och ändå njuta av att bo bra. Hotell är byggda för att du som gäst ska ha det praktiskt och bekvämt. Många tror att detta är svårt att kombinera med miljöhänsyn. Men det tror inte vi.

Green background

Vi satsar mycket på att bidra till en renare och bättre värld och vi är övertygade om att vi tillsammans med våra gäster kan göra skillnad om alla gör en liten insats. För många bäckar små…

Att bidra med något litet kan dessutom vara roligt om du gör det till en sport. Se det som din egen privata miljöinsats. Här är åtta tips för dig som vill spela i det gröna laget när du bor på hotell:

1. Ät lite grönare

Visste du att köttproduktionen för 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser? Det är faktiskt högre än utsläppen från hela transportsektorn. I tillägg skövlas regnskog för att ge plats åt betesmark och 70 procent av världens odlingsbara mark används till att producera foder. Du behöver inte bli vegetarian, men genom att äta lite mindre kött eller mer sällan kan du faktiskt göra skillnad.

2. Tänk på bufféetiketten

Ät dig mätt och njut, men gå hellre två gånger till buffén än att fylla tallriken med allt du vill provsmaka. Kom ihåg att nästan en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna.

frukost

3. Spara på lakanen

Sköna lakan och mjuka handdukar är en del av hotellupplevelsen. Men bomullen som används i produktionen påverkar både miljön och sociala förhållanden. Det finns en poäng med att inte tvätta lakan och handdukar alltför ofta, för då slits de mindre och håller längre. Dessutom går det åt mindre energi, vatten och tvättmedel. Om du ska bo flera nätter i samma hotellrum kan det därför vara en bra idé att göra som hemma och använda handdukarna och lakanen mer än en gång.

4. Sjung i duschen

Njut för all del av duschen, men tänk gärna på hur länge du låter vattnet rinna. En fem minuters dusch med sparmunstycke förbrukar ca 50 liter vatten och 1,75 kWh el. Att stänga av kranen när du borstar tänderna är också smart. Det låter kanske lite pedantiskt, men om 1 av 10 hotellgäster skulle borsta tänderna klimatsmart skulle vattenförbrukningen minska med fyra miljoner liter varje år.
Läs mer om våra åtgärder för att minska vattenförbrukningen

5. Res med lätt packning

Det är praktiskt på många sätt. Många tar med sig mycket mer än de behöver och åker sedan hem med en massa oanvända kläder. Om 100 resenärer packar väskan 1 kg lättare innan flygresan blir det 100 kg. Den lilla åtgärden gör att planet förbrukar 3 kg mindre bränsle per timme. Multiplicerat med 3500 flygtimmar per år (genomsnittet) blir det hela 10 ton mindre bränsle per flygplan. Klarar du att resa med bara handbagage sparar du dessutom tid.

6. Använd benen

Åk kollektivt, hyr en cykel eller gå i stället för att beställa taxi. Många hotell har lånecyklar och de flesta storstäder har hyrcyklar. Sightseeingturen får du på köpet.

7. Bidra steg för steg

Att ta trapporna är det enklaste miljötipset av dem alla. Belöningen blir dubbel eftersom du får gratis motion. Väljer du ett rum på de övre våningarna blir det trippelbonus, för då kan du njuta av utsikten medan du torkar svetten ur pannan med en mjuk hotellhandduk.

8. Källsortera

Släng inte tidningar och flaskor i soporna – ställ dem hellre vid sidan av papperskorgen. Det samma gäller farligt avfall, batterier, etc. Kom ihåg att även hotell källsorterar.

8CJTjv1taEdwvpJKwCeyLy36jqqa8zjEkLY42HIW5B8,Z-Oqj7bggHPltm2QHlzb92dx-cK1-8Kann8xCbctTWA

Är du redo?

Det ska vara kul att bo på hotell. En hotellupplevelse ska innehålla det lilla extra – en nybäddad säng med mjukt och härligt sänglinne, lugn och ro, bra service och måltider som du inte behöver tillaga själv. Så se till att njuta ordentligt av din nästa hotellvistelse och passa samtidigt på att värna om miljön. Det är hur lätt som helst, bara man är lite medveten om detaljerna.

Har vi skrivit det här för att snåla med driftskostnaderna? Nej, utan för att det är sunt förnuft och handlar om sådant du säkert redan gör hemma. Vi hoppas att du vill vara med och spela i det gröna laget tillsammans med oss.