Mobilnycklar, chattar och servicerobotar – digitaliseringen tar över världen och hotellbranschen är inget undantag. Men vad innebär alla nya påfund för gästerna och för hotellpersonalens jobb? Vi tog ett snack med Nadia Fagerdin, Guest Relations Manager på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Nadia Fagerdin, Guest Relations Manager på Clarion Hotel Sign
Nadia Fagerdin, Guest Relations Manager på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Kan umgås ännu mer med gästerna


– Jag ser bara möjligheter i den nya tekniken. Den ger oss större möjlighet att umgås ännu mer med våra gäster, säger Nadia Fagerdin.


Appen är en favorit


Våren 2016 lanserade Strawberry en helt ny app, utvecklad för att göra vistelsen ännu bättre för våra gäster. I appen kan du checka in och ut, chatta med receptionen och på många hotell går det att använda appen som rumsnyckel! För Nadia och hennes kollegor på Clarion Hotel Sign är appen och den nya tekniken en välkommen förändring:


– Vi har fått mycket positiv respons på de nya funktionerna i Strawberry app – både från gäster och personal. Den direkta konsekvensen av att gäster kan checka in och ut med appen är att vi kan ägna mer tid åt de gäster som vill checka in ”fysiskt” hos oss i receptionen. Dessutom blir köerna mycket kortare under våra rusningstider och det uppskattas ju alltid! I och med att det finns mobilnycklar i appen slipper gäster också hålla reda på fysiska nyckelkort som lätt kan tappas bort. Och apropå att tappa bort saker, om en gäst har glömt något på hotellrummet kan den lätt kontakta hotellpersonalen i appens chatt, säger Nadia.


Vad saknar den nya tekniken som bara det mänskliga mötet kan ge?


–  Det är viktigt att minnas att service ser olika ut för olika individer och gäster. Många gäster som checkar in har haft en lång och krävande dag och vill nog ibland inte ens prata med någon. De vill att incheckningen ska gå fort och det ska inte krävas nyckelkort som kan tappas bort eller ibland till och och med avmagnetiseras. Då är det riktigt bra att vi med hjälp av den nya tekniken kan erbjuda gäster en smidigare vistelse.


Vilken ny teknik tror du kommer finnas på Clarion Hotel Sign om 10 år?


– I och med att den digitala teknikens framfart går allt snabbare så får vi se till att anpassa oss och utnyttja den på bästa möjliga sätt. Om 10 år kommer säkert flera nya yrkestitlar ha växt fram. Här på Clarion Hotel Sign kommer vi kanske ha professionella minglare, personer som arbetar med att bara umgås med våra gäster. Kanske kan gäster som reser mycket och har många ensamma hotellmiddagar i veckorna i stället äta middag med oss?


Är du rädd för hur samhället kommer att påverkas av tekniken?


– Rädd? Absolut inte! Gäster kommer fortfarande ha samma behov oavsett hur många robotar och maskiner som uppfinns. Den sociala och mänskliga kontakten kommer fortfarande att vara det som avgör gästers hotellupplevelser. Ny teknik gör också att personalen kan umgås med gästerna på ett helt annat sätt. Vi kan lyfta blicken från datorskärmen och umgås och bygga relationer med våra gäster i stället. Det man också måste komma ihåg är att med ny teknik kommer också nya problem och nya frågor som behövas lösas, avslutar Nadia.

Nadia Fagerdin, Guest Relations Manager på Clarion Hotel Sign

Nadia Fagerdin

  • Ålder: 37
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Sambo och son på 13 år
  • Gör: Guest Relations Manager på Clarion Hotel Sign, Stockholm. En Guest Relations Manager har ett övergripande ansvar för gästnöjdheten på hotellet.