Det vida kända ishotellet i Jukkasjärvi, lcehotel, går in som medlemshotell i Nordic Hotels & Resorts! Läs mer om det iskalla och världsberömda hotellet här, samt vad det nya medlemskapet innebär.

Icehotel i Jukkasjärvi - Fotograf: Asaf Kliger
Fotograf: Asaf Kliger

Icehotel går in som medlemshotell i Nordic Hotels & Resort, ett bolag inom Strawberry som driver och äger en samling unika, och ofta prisbelönta, hotell i Norden. Några av juvelerna i samlingen är THE THIEF i Oslo, Yasuragi och At Six i Stockholm samt Kämp Collection Hotel i Helsingfors.


Icehotel behåller sitt eget varumärke och koncept, och kommer även fortsättningsvis att vara ett fristående, entreprenörsdrivet hotell med fokus på is, konst, kreativitet och sina gäster.


Det var för mer än 30 år sedan som Yngve Bergqvist öppnade världens första ishotell. Lite visste han då att hotellet skulle locka cirka 70 000 besökare varje år - från hela världen.


Under de första 30 åren har vårt genomslag i världen varit väldigt stort och vi har kommit att bli en symbol för Sverige i många sammanhang. Nu ser vi fram emot att fler nordiska och svenska besökare får uppleva det arktiska ljuset och den kristallklara isen. Och konstverken förstås, säger Yngve Bergqvist, Icehotels grundare.


Icehotel - venueEn del av hotellets vackra bröllopssal. Fotograf: Asaf Kliger


Byggs upp på nytt varje år


Icehotel i Jukkasjärvi skapas på nytt, i helt ny tappning, varje vinter. Och det häftigaste av allt - det skapas helt och hållet av lokal is från Torne älv! Hotellet består inte bara av häftiga rum som du kan sova i, barer, restaurang, mötesrum och bröllopssal byggda av is, här hittar du även en konstutställning där alla konstverk självklart skapas av snö och is.


Icehotel Wedding & Chandelier - Fotograf: Asaf KligerFotograf: Asaf Kliger


Icehotel 365 - öppet året runt med hjälp av solpaneler


År 2016 lanserades Icehotel 365 vilket är hotellets del som är öppet året runt. Delen består av en isbar och 18 rum av is och snö, varav nio är deluxsviter med privata och uppvärmda relaxrum. Det låter inte helt fel va? Icehotel 365 drivs med hjälp av 800 kvm solpaneler som är installerade på taket."Gemensamt ska vi arbeta för att fler upptäcker Jukkasjärvi och hotellet,” säger Stordalen.Jag älskar allt som Icehotel står för. Det är den mest extrema typen av entreprenörskap. De har lyckats med konststycket att förverkliga en för många galen och hopplös idé. Yngve och gänget har varit pionjärer på så många olika vis som inte bara skapat arbetstillfällen utan också blivit ett av norra Europas mest intressanta resmål. Jag är oerhört glad över det nära samarbete vi nu går in i. Gemensamt ska vi arbeta för att fler upptäcker Jukkasjärvi och hotellet, säger Nordic Hotels & Resorts grundare Petter Stordalen.


Isbar at Hotel C - Fotograf: Asaf KligerPopulära isbaren på Hotel C. Fotograf: Asaf Kliger


Samarbetet har varit på tapeten länge


Kontakten mellan Icehotel och Nordic Hotels & Resort har funnits länge, redan år 2002 inleddes den lite smått. Då genom ett samarbete mellan Hotel C i Stockholm och Icehotel när världens första permanenta isbar öppnades på stockholmshotellet. Sedan dess har isbaren blivit en av huvudstadens mest populära barer och en självklar attraktion för stadens turister.


Det här är en naturlig fortsättning på vårt samarbete och jag gillar tanken att Icebar Stockholm är en appetizer och att man sedan frestas vidare till ursprunget i Jukkasjärvi, säger Stordalen.

Icehotel i Jukkasjärvi - Fotograf: Asaf Kliger

4 Fun Facts om Icehotel i Jukkasjärvi

  • All is som som används för att bygga upp hotellet motsvarar endast 10 sekunder av vattenflöde i Torne älv.
  • Hotellets omtalade kristallkronor i is bär sammanlagt 1000 iskristaller som alla har skulpterats för hand.
  • Det huvudsakliga byggmaterialet kallas snis och är en blandning av snö och is. För att skapa hotellets tak, golv och väggar används 30 000 kubikmeter av denna massa - det motsvarar 110 miljoner isglassar.
  • Icehotel var det mest googlade turistmålet i Sverige under 2016, av personer utanför Sverige.