Glöm inte att upptäcka alla de spännande besöksmål och sevärdheter som finns på nära håll, utan boka en hotellweekend någonstans i Sverige nästa gång du är sugen på att ge dig ut och resa! Letar du efter en lagom stor stad med mängder av roliga saker att se och göra för både stora och små är Gävle ett utmärkt alternativ. Nedan följer 5 tips på besöksmål och sevärdheter i Gävle som kommer göra din resa ännu roligare.

1. Lär dig mer om Sveriges fängelsehistoria


Gillar du kultur och fascinerande historia finns det gott om platser och museer att upptäcka i Gävle. Dras du till det där lite kusliga och spännande är Sveriges Fängelsemuseum något som garanterat kommer falla dig i smaken. Där har du nämligen möjlighet att besöka utställningar i två gamla fängelser, där det ena cellfängelset är från år 1732 och det andra från år 1847. De ger dig en nära inblick i hur det var att vara brottsling på den tiden då man ställde ut skamstockar utanför kyrkorna, skampålar på torgen och då det finns mängder av galgbackar placerade runt om i Sverige. Museet ligger vackert beläget precis intill slottet på södra sidan om Gavleån.


2. Strosa runt i de gamla delarna av staden


Gävle bjuder på en härlig blandning av både gamla och moderna byggnader, men om du beger dig till den södra delen av Gävle kommer du mötas av stadens äldst bevarade delar. Detta beror på att den norra sidan av Gävle nästan brann ner helt under 1800-talet, medan den södra delen klarade sig. I Gamla Gävle kan du strosa runt bland butiker och små mysiga caféer längs de kullerstensbelagda gatorna eller bara njuta av skönheten hos de gamla husen.


Gamla staden i GävleMissa inte ett besök i Gävles äldsta kvarter.


3. Kolla om Gävlebocken står kvar


Planerar du att besöka Gävle i juletid? Perfekt, du kan du vara kontrollant för att se om den berömda Gävlebocken står kvar! I många år har den stora halmbocken varit föremål för lite väl eldintresserade personer som haft som mål att se den brinna upp. Det har gjort att det blivit något av en ”happening” varje år att slå vad om bocken kommer stå kvar eller inte. Med åren har dock säkerheten och materialen förbättras för att göra det svårt för sabotörerna att lyckas. Bocken står på Slottstorget i Gävle och är helt klart värt en titt när du är i staden, om den fortfarande står kvar det vill säga!


4. Spendera en dag bland djuren på Furuviksparken


Reser du med barn och har möjlighet att ta dig en bit utanför Gävle är ett måste att besöka Furuviksparken! Denna djur- och nöjespark ligger i Furuvik cirka en mil öster om Gävle och är en perfekt plats för hela familjen att lära sig mer om världens djur och samtidigt göra av med spring i benen. Hälsa på orangutangerna i aplandskapet eller umgås med hästarna och getterna. Parken erbjuder även ett härligt gäng åkattraktioner som får det att kittla riktigt ordentligt i magen. Eller varför inte besöka det populära äventyrsbadet en varm sommardag? Detta blir helt klart en dag att minnas.


orangutan-furuviksparkenHar du någonsin sett en orangutang i verkligehten?


5. Njut av vackra omgivningar i parkområdet Trädgårdsföreningen


Den här listan på saker att se och göra i Gävle både börjar och slutar med ett tips på ett museum, men du får helt enkelt inte missa något av dem. Länsmuseet Gävleborg kommer uppskattas av både stora och små och berättar både om historiska händelser i staden och bjuder in till interaktiva utställningar för att på ett härligt sätt blanda lek och lärande. Utställningarna är tillfälliga, så gå gärna in på museets webbplats för att läsa mer om vilka som visas under just ditt besök.


Bo bra under din vistelse i Gävle


För att uppleva Gävle från sin absolut bästa sida gäller det såklart också att du bor riktigt bra under ditt besök. Boka en eller flera nätter på Clarion Hotel® Winn mitt i centrala Gävle med närhet till både Sveriges Fängelsemuseum, Gävlebocken och stans övriga sevärdheter och härliga restaurangutbud. Här kommer såväl barnfamiljer som par och arbetsresenärer trivas och i hotellets egen restaurang, Brasserie Absint, kan du njuta av både smarrig frukostbuffé, fräsch lunch och långa middagar. På lördagar dukar man även upp till en dignande brunch!


Deluxe dubbelrum clarion hotel winn GävleChecka in på Clarion Hotel Winn i Gävle! Här ser du ett Deluxe dubbelrum.


Interiör i konferensdelen på Clarion Hotel Winn, GävleHär bor du i en vacker miljö där man lagt en extra tanke på design och vackra detaljer.