Medlemskap
Böcker av författaren Jo Nesbø i en bar.

I Harry Holes fotspår på Oslos gator

Med över 50 miljoner böcker sålda över hela världen är Jo Nesbø utan tvekan Norges populäraste författare. Inspirerade av hans deckarromaner följde vi Oslos berömdaste fiktiva polisdetektiv på hans väg från vattenhål till vattenhål.

 • ”Det hade varit en varm, lång septemberdag med det ljus som förvandlar Oslofjorden till smält silver och får de låga åsarna som redan fått stänk av höst att glöda."

 • "En av de dagar som får människorna i Oslo att lova att de aldrig, aldrig ska flytta därifrån.” Utdrag ur romanen Polis från 2013.

 • I en av Oslos äldsta stadsdelar finns namnet ”Harry Hole” nedkrafsat på en enkel dörrklocka i en typiskt maskulin handstil.

 • Adressen er Sofies gate 5 på Bislett. Her bor den røffe og uslepne romanfiguren Harry Hole. Hva som skjer når man ringer på hos Harry, kommer vi snart tilbake til…

 • Alkoholist, bekymrad och självdestruktiv, men ändå briljant och intelligent – detta är adjektiven som beskriver Norges mest kända litteraturdetektiv, Harry Hole.

 • Antihjälten, som skapades av författaren Jo Nesbø, figurerar nu i 13 böcker samt en film med Hollywoodskådespelaren Michael Fassbender i huvudrollen.

Norges huvudstad spelar en viktig roll i detta fiktiva universum och när det var dags att göra film av en av böckerna spelades delar av den in i Oslo. Faktum är att Nesbø utsågs till ”Årets Osloambassadör” år 2015 för prestationen att genom sina böcker ha visat upp huvudstaden. Nesbø själv avslöjade för den norska tidningen Aftenposten att valet att låta romanerna utspela sig i Oslo och på dess många vattenhål följde minsta motståndets lag:


”När jag skrev om Harry Hole gjorde jag det enkelt för mig genom att skriva om platser jag gillade och som låg nära där jag bodde”, förklarade Nesbø.


Enkelt eller inte, vi snörde på oss våra kängor, rustade oss med penna och papper och gav oss ut på jakt på Oslos gator för att följa Norges mest kända polisdetektiv i spåren.

Man läser en bok av Jo Nesbø i en bar.

Harry Holes lägenhet – Sofies gate 5


”Harry öppnade ögonen. Solen blinkade mellan de lojt fladdrande gardinerna medan skriket från den bromsande spårvagnen på Pilestredet långsamt dog bort. Harry försökte orientera sig. Han låg på golvet i sitt eget vardagsrum. Påklädd, om inte välklädd. Om inte levande, åtminstone i livet.” Utdrag ur romanen Djävulsstjärnan från 2003.


Vi är tillbaka i lägenhetsbyggnaden i Bislett. Vi står utanför komplexet, som ligger precis intill huvudstadens välkända och legendariska idrottsstadion, med samma namn som stadsdelen.


När regnet faller och termometern visar att det är nära frysgrader ute har vi precis tryckt på ringklockan. Inifrån hör vi högt och tydligt att den ringer.


Men ingenting händer. Vi försöker igen, men med samma resultat.


Det måste vara så att Harry är ute och löser ännu ett mordfall, tror vi. Eller så sitter han kanske på Restaurang Schrøder längre upp på gatan för att ännu en gång försöka dränka sina många vardagliga sorger?


Det är värt att kolla – eller så kanske vi borde prova en annan dag.


Här kan du bo: Hotell Christiania Teater, Stortingsgata 16, 0161 Oslo.


Restaurant Schrøder – Waldemar Thranes gate 8


”De hittade honom på Schrøder Restaurant vid Waldemar Thranes gate, ett gammalt, ärevördigt vattenhål beläget i korsningen där Oslos östra och västra delar möts. Mer gammalt än ärevördigt om man ska vara ärlig. Ärevördigheten låg i stort sett i att stadsantikvarien hade funnit det för gott att freda de bruna, inrökta lokalerna. De två poliserna såg den högresta figuren sitta under en gammal målning som föreställde Aker kirke, när draget från dörren skapade en tillfällig spricka i röktäcket.” Utdrag ur romanen Kackerlackorna från 1998.


”Vi har gäster från hela världen, året runt, som kommer in och frågar efter Harry Hole. Turister från Singapore, Kina, Japan och USA. Vilket land du än nämner så har vi haft besökare därifrån”, säger Khalid Imran på Restaurant Schrøder när vi kommer in på Holes favoritställe.


Få, om några, etablissemang i Oslo är mer synonyma med Hole än Restaurant Schrøder, som ligger ungefär fem minuters promenad från Harry Holes lägenheten och 15 minuters promenad från centrum. I alla böckerna är Restaurang Schrøder polismannens vanliga vattenhål – åtminstone så länge han inte har stött sig med personalen och blivit portad, vilket händer lite då och då.


Vi blir dock bara välkomnade med breda leenden och vänlig service av personalen som är mer än villig att prata om det stora intresset från hela världen för detektiv Hole.

 • ”Alla som kommer in vill veta samma sak: vid vilket bord sitter Hole när han är här”, säger Khalid med ett leende.

 • Just det bordet är inte svårt att hitta. In genom dörren och till höger sitter en skylt som inte lämnar några tvivel: ”Det här är bordet Harry Hole föredrar.”

 • Tyvärr hittar vi ingen Hole här idag. Men bordet är ledigt. Vi tar en kall öl i hans anda och blir istället fascinerade av de underbara målningarna från 1920-talet som pryder väggarna.

 • Målningarna visar hur livet såg ut i Oslo förr i tiden – och det är inte svårt att se att inredningen i etablissemanget har inspirerats av det förflutna.

 • Det har funnits en restaurang här sedan 1958 och stilen från den tiden gäller fortfarande: borden är täckta med tjockt vitt linne, stolarna är tillverkade av mörkt trä och klädda med lika mörkt läder.

 • Det är med andra ord en perfekt miljö för att diskutera deckarmysterier eller litteratur med en kompis medan man tar en kall öl.

 • Men i avsaknad av Hole måste vår resa fortsätta.

 • Här kan du bo: Clarion Collection® Hotel Savoy, Universitetsgata 11, 0164 Oslo.

Palace Grill Bar - Solligata 2


”Hur blir det i kväll?” frågade Rakel.


”Klockan åtta på Palace Grill fungerar bra. Men vad är det för skämt att man inte kan reservera bord i förväg?”


”Det ger det hela en mer exklusiv prägel antar jag.”


De kom överens om att träffas i baren bredvid.” Utdrag ur romanen Snömannen från 2007.


Vi har hoppat på buss nummer 20 som går igenom centrala Oslo och hamnat på Palace Grill Bar nära Sollitorget.


I böckerna är det just här Hole möter sin av-och-på-flickvän Rakel. Kvinnan han inte kan leva utan. Före middagen tar de en öl på systerrestaurangen med nästan samma namn: Palace Grill, som ligger tvärs över hallen från baren. På Palace Grill Bar får du uppleva en klassisk pub i ungefär samma stil som Schrøder: en mörk bardisk i ek, soffor med mörk läderklädsel och en neonskylt som visar var du befinner dig, om du har råkat ta en drink för mycket.

 • Stammisar och nya ansikten flockas så snart baren öppnar klockan 17.00. Här kan du njuta av goda cocktailar, öl och rövarhistorier. Man kan också spela dart samt då och då se en spelning i den rymliga lokalen.

 • För den fullständiga Harry Hole-upplevelsen är det starkt rekommenderat att prova maten på den intilliggande gourmetrestaurangen Place Grill. Det enda som serveras är en tiorättersmeny baserad på säsongsbetonade råvaror och vad kocken känner för.

 • Restaurangen är känd för att vara en av huvudstadens allra bästa.

 • Bokning är ett måste – även för rutinerade utredare.

 • Här kan du bo: Sommerro, Sommerrogata 1, 0255 Oslo.

Teddy's Softbar - Brugata 3A


”Harry gick Brugata som var ett gatlopp mellan pubar där det strömmade ut musik ur öppna dörrar. Han funderade på en kaffe på Teddys Softbar men visste att det skulle vara en dålig idé. Så han bestämde sig för att gå förbi.


”Kaffe?” upprepade killen bakom disken misstroget. Jukeboxen på Teddys spelade Johnny Cash och Harry drog ett finger längs överläppen.” Utdrag ur romanen Snömannen från 2007.


”Jag kan avslöja att vi har bytt ut den gamla kaffebryggaren, så kaffet här är bättre nu än som det beskrivs i Snömannen”, skrockar Bjørn Inge Elvebredd som står bakom baren. Han syftar på en ganska brutal beskrivning av kaffet och medger i samma andetag att Nesbø inte bara tagit sig konstnärliga friheter.


Elvebredd äger och driver Teddy's Softbar, som Hole besöker i Snömannen (2007) – bok nummer sju i serien. Snömannen var boken som verkligen satte Nesbø och serien om Harry Hole på den internationella deckarkartan och låg till grund för filmen med samma namn.


Teddy's Softbar är ett legendariskt ställe inom Oslos nattliv och har hållit igång sedan 1958. Det var Bjørn Inges pappa som öppnade Teddy's efter att ha rest jorden runt och insett att Oslo saknade en äkta amerikansk snack bar. En fungerande Wurlitzer-jukebox, en riktig amerikansk diner-inredning och en bardisk utformad med de sociala i åtanke har funnits på plats sedan Teddy's öppnade sina dörrar för första gången och förblir en viktig del av stället.


Att gå in på Teddy's Softbar är som att resa tillbaka i tiden. Sedan den öppnade har restaurangen varit en samlingsplats för alla Oslobor från både östra och västra delen. Ägaren Elvebredd säger att även om det är femton år sedan Snömannen gavs ut får de ändå besök av nationella och internationella Jo Nesbø-fans.


”Besökare som läst böckerna dyker upp då och då. Harry Holes fanklubb avlägger också ett årligt besök”, säger han.


Här kan du bo: Clarion Collection® The Hub, Biskop Gunnerus gate 3, 0106 Oslo.

Utanför Teddy´s Soft Bar i Oslo.

”När Harry gick hem på eftermiddagen var snön borta från trottoarer och gator och de små, lätta snöflingorna som virvlade i luften blev uppätna av den våta asfalten i samma ögonblick som de träffade marken. Han gick in i sin vanliga skivbutik vid Akersgata och köpte Neil Youngs senaste skiva även om han misstänkte att den inte var bra.” Utdrag ur romanen Snömannen från 2007.


Vår jakt på Harry Hole utmed gatorna var inte utan resultat. Vi har fått känna på stämningen i en av de största framgångarna inom den populära nordic noir-genren. Vi har inte bara sett och upplevt några av Harry Holes favoritställen från insidan, utan dessutom lärt känna Oslo lite bättre och upplevt olika aspekter av huvudstaden som inspirerat den största norska deckarförfattaren genom tiderna.


Entusiaster och deckarfantaster kan antingen utforska på egen hand, som vi gjorde, eller prova en av de guidade turerna om Harry Hole som erbjuds av experterna, t.ex. Familjeguidene. Inte nog med att du får en mer djupgående kunskap om karaktären som har fängslat miljontals läsare världen över, du kommer även att få uppleva Oslo på ett helt annat sätt. Du kan även välja bland ett stort antal andra guidade turer i Norges huvudstad.


”Oslo”, sa mannen och höjde whiskyglaset till munnen.


”Är det platsen du älskar mest av allt?” undrade Lucille.


Han tittade framför sig, såg ut som om han var tvungen att fundera över sitt svar innan han nickade. Hon tittade på honom medan han drack. Han var lång, trots att han satt bredvid henne vid bardisken tornade han upp sig ovanför henne.” Utdrag ur romanen Blodmåne från 2022.

Senaste artiklarna