Vyerna i Ålesund är magnifika. Här finns havet och fjällen men också en enastående arkitektur.

City view Ålesund_16_9Utsikt i mängder från utsiktsplatsen Aksla, 418 trappsteg från Ålesund centrum. Foto: Bobo Olsson


Just nu är det uppehåll, precis som väderprognosen för de kommande dagarna lovade, men nyss slog tunga regndroppar mot kullerstenen på Apotekargatan där Hotel Brosundet ligger. Himlen är fortfarande grå och öarna kring byn har tunga molnmössor neddragna över öronen. En brasa i vad som kan vara Europas största och högsta öppna spis hade varit ett perfekt sällskap, men hotelldirektören Camilla Espeseth berättar att spisen är helt nybyggd och ska få sin brandinspektion först några dagar senare - kommande gäster får njuta av den istället för oss.


Mycket är nytt i de två byggnader som tillsammans utgör Hotel Brosundet. Så sent som i slutet av maj öppnades en gång mellan de före detta packhusen för fisk som numera är ett storhotell med 132 rum och hyser Ålesunds kanske högst värderade restaurang och en bar där gulaktigt eftermiddagsljus lovar en njutbar kväll.


Hotell Brosundet Ålesund fasade_16_9Du kan fiska direkt från hotellfönstret på Hotel Brosundet. Foto: Bobo Olsson


Mør - Ålesunds specialitet


Restaurangen Maki öppnar först till kvällen, men lunchalternativ saknas inte i staden. Vi gör som många andra och kliver in på Dalen Kjøttvarer, snett över gatan från hotellet. Här väntar både välputsade läderskor och tunga säkerhetsskor framför disken.



"Alla husen hade något med fiskenäringen att göra - de var packhus för klippfisk eller sysslade med olja eller tran."



Under lunchen får lammstekar och oxfiléer ligga orörda, istället är det korvspecialiteter som svinemør och lammemør som läggs in i bröd med räksallad eller får en klick potatismos intill sig. Andra väljer ett par nystekta fiskekaker - en produkt som Dalen levererar till många butiker och fiskhandlare i Norge.


"Mør är en specialitet för Ålesund och Sunnmørsregionen, det är lite grövre korv med kryddor som nejlika och ingefära", säger Kenneth Dalen, som är fjärde generationen slaktare och uppväxt i det vacka jugendhuset där butiken legat sedan 1919.


Omgivelser Ålesund - vann og hus_16_9Dalen Kjøttvarer är ett populärt ställe för många när de ska köpa specialiteten Mør, och det har existerat sedan 1919. Foto: Bobo Olsson


Om huset kunde berätta skulle det ha sagt att grannhusen närmast vattnet, bland annat Hotel Brosundets båda byggnader, alla hade något med fiskenäringen att göra - de var packhus för klippfisk eller sysslade med olja och tran.


"Min farfar berättade att sundet var så packat med fiskebåtar att man kunde gå torrskodd från den ena kajen till den andra."


Street food Eva Dalen Ålesund_16_9Eva Dalen har arbetat i familjens slaktarbutik i 40 år. Hennes räksallad är legendarisk. Foto: Bobo Olsson


Världens största exportör av klippfisk


Idag hanteras fisken på flytande fabriker som under sina veckolånga resor till havs både rensar, packar och fryser ner fångsten. Det mesta av fisken går direkt på export. Ålesund är till exempel världens största exportör av klippfisk, den torkade och saltade torsk som utgör grunden i Portugals nationalrätt bacalhau och som de flesta fiskrestauranger i staden har på menyn i någon form.


"Men fortfarande lägger några fiskebåtar till inne i Ålesund så att man kan köpa färsk fisk och räkor", säger Kenneth, innan han går till Ålesunds enda fiskbutik, cirka tio minuter bort till fots, för att köpa blåmusslor.


Vi hinner också förbi på en smakbit nykokt krabba och havskräfta hos Fisketorget, som sedan den flyttade till Keiser Wilhelms gata i juni även har servering.



"Förr i tiden kände de flesta någon som arbetade i fiskeindustrin, och då verkade det som ren galenskap att betala för fisk, man fick den ju gratis."



"Många tycker om att gå till fiskdisken och peka på vad de vill äta och sedan få det serverat i restaurangen", säger Anita Rogne, en av delägarna. Hon har märkt att intresset för att både äta och laga fisk har ökat, kanske tack vare matlagningsprogram i tv, och kanske för att många tappat sin privata fiskleverantör.


"Tidigare hade alla någon som jobbade inom fiskeindustrin och då kändes det inte vettigt att betala för fisk, man fick den ju gratis. Nu har kanske äldre släktingar gått bort och då är vi viktiga."


Surroundings Ålesund_16_9Ett gammalt magasin påminner om forna fisketider i Ålesund. Foto: Bobo Olsson


Brand och jugendstil


Ålesunds skönhet är uppenbar och bygger på åtminstone två komponenter: naturen och byggnaderna. Efter att stora delar av staden ödelades av en brand 1904 byggdes den upp igen helt i sten och i jugendstil, tidens hetaste. Och på något vis är det som om vattnet och bergen framträder tydligare mot de fönsterrika stenbyggnaderna, tillsammans bildar de ett fulländat smycke som man kan njuta av ur alla vinklar.


Uppifrån Aksla, bergstoppen som nås via 418 trappsteg från Ålesunds centrum, känns det som om man kan omfamna hela alltet, en enda bamsekram som får med sig fjällen, fjordarna, havet och staden.


Sejen biter villigt på agnet


Utifrån havet blir stadens hus snart en vacker kuliss till det stora, djupa blå som vi färdas på. Skepparen på fiskebåten Rebell, Arild Ulstein, säger att man vissa tider på året kan få torsk på tio kilo bara 300 meter från land. Den här dagen vill han dock ta ut oss i fjorden - dels för att han vet var sejen står, dels för att han vill visa oss hur nära centrum det vilda Ålesund finns.


Mycket riktigt. När vi efter tio minuter svänger runt ett gammalt packhus under upprustning öppnar sig världen. Till höger och vänster steniga bergssidor, rakt fram fågelön Runde i horisonten och efter det öppet hav tills man kommer till Island. Och fisken hittar vi också: på 107 meters djup hugger sej efter sej.


Fish Ålesund_16_9Det är inte svårt att få fisken till att bita på agnet när man drar på fisketur i Ålesund. Foto: Bobo Olsson


Smakfull sjömat utan hokuspokus


Inne i centrum igen är det som att vara mitt i en utställning på stadens Jugendmuseum, med den skillnaden att det är en levande stad vi går i. Här finns traditionen, men också nuet och framtiden i form av butiker, kaféer och restauranger som alla vill vidare i en ny riktning. Restaurang Maki på Hotel Brosundet kan förstås inte räknas till nyheterna, restaurangen har funnits i 18 år i Ålesund och på hotellet i tio år. Men kökschefen Lars Petter Vikanes matlagning är definitivt nyskapande.


"Fokus är fisk och annan sjömat på ett rent och enkelt sätt, det ska smaka mycket utan att vara någon hokuspokus", säger han när vi ses under förberedelserna inför kvällens servering.



"Numera binder jag inte upp mig att ha en speciell fisk på menyn, vi skriver helt enkelt dagens fångst"



Maki är japanska och för tankarna till fisk. Men ordet i sig betyder "mot havet" och är helt enkelt en beskrivning av restaurangens läge, i höjd med vågskvalpet på hotellets bottenplan. Något asiatiskt styr inte menyernas innehåll, men det skulle kunna inspirera någon av rätterna. Lars Petter har sinnena öppna mot matvärlden för att kunna använda sina råvaror på bästa sätt. En fiskare från trakten släpper av en låda med det Maki vill ha innan färden går vidare till Oslo.


"Numera binder jag inte upp mig att ha en speciell fisk på menyn, vi skriver helt enkelt "dagens fångst". Har fiskaren inte fått upp det jag beställer ger han mig något annat".


Restaurant Maki chef Lars Vikanes Hotell Brosundet Ålesund_16_9Kökschef Lars Vikanes är noggrann med att sjömaten som serveras på restaurang Maki ska smaka gott utan för mycket hokuspokus. Foto: Bobo Olsson


Ta med regnjacka och njut av staden


Man kommer inte till Ålesund för vädrets skull. Kollar man in antalet regndagar under ett år kan det verka avskräckande. Väl på plats är vädret inget man tänker på, en regnskur går att skydda sig mot och den går snart över. Och ställt mot det man får uppleva av skönhet i natur, arkitektur, gastronomi och mänskliga möten är en regnjacka i väskan ett billigt pris att betala.