Skandinaverna älskar ett ordentligt julfirande och det är aldrig för tidigt att börja förbereda för denna mysiga högtid. Från kryddig glögg och hemmagjorda pepparkakor till designade juldekorationer – det är praktiskt taget omöjligt att inte njuta av atmosfären på en trevlig julmarknad. Ett perfekt sätt att starta din julshopping! Så, för att verkligen hitta stämningen, ta en titt på denna lista med julmarknader runt om i Skandinavien.

Artisan Christmas decoration
Handgjord julstjärna på julmarknaden i Gamla stan i Stockholm.

Danmark

1. H.C. Andersen Julmarknad

 • 17 november - 21 december 2022
 • Kultorvet, Köpenhamn

Om du gillar H.C. Andersens sagor kommer den här marknaden förmodligen att vara något för dig. Träffa författaren i egen hög person och ta ett foto på er två med glittrande lampor i bakgrunden. Det kommer givetvis finnas glögg och en massa annat gott som hör julen till. Dessutom kommer bodarna vara döpta efter Andersens sagor och i dem kan du hitta hantverk, dekorationer, leksaker och mycket annat. Bäst av allt, det är helt gratis!

2. Julmarknad i Aalborg

 • 17 november - 23 december 2022
 • Stadskärnan, Aalborg

Mitt i Aalborgs stadskärna hittar du denna marknad som levererar riktig julkänsla.

3. Julmarknad på Tivoli

 • 19 november 2021  - 31 december 2022
 • Tivoli, Köpenhamn

1Foto: Lala Lugo via Wikimedia Commons

Vi vet, vi har redan pratat om Tivoli flera gånger, men det är värt att nämna igen. Och igen. Det är bara så bra. För en fulländad skandinavisk julupplevelse måste du ta dig hit. På Tivoli har de pyntade bodar – på skandinaviskt vis – där du kan köpa färska bakverk och godis samt alla möjliga hantverk som representerar skandinaviska jultraditioner.

Norge

4. Julmarknad i Spikersuppa

 • 12 november 2022 - 1 januari 2023
 • Spikersuppe, Oslo

Detta är Oslos största julmarknad och den är på många sätt också en traditionell marknad. Ta med dig vänner och familj och strosa runt bland bodar och stånd som erbjuder julens alla delikatesser och hantverk. Det är helt gratis! Glöm inte att njuta av alla vackra dekorationer i området under tiden du är där.

5. Røros julmarknad

 • 1 - 4 december 2022
 • Røros gator

Røros är en vacker bergstad (endast 2h från Trondheim) som varje år håller en helt fantastisk julmarknad. Det är en liten stad så marknaden sträcker sig längs gator och små mysiga gränder. Det blir en kombination av julmarknad och vanlig julhandel då marknaden sträcker sig längs de vanliga shoppingstråken. Därför är det en helt unik chans att sicksacka mellan moderna butiker och traditionella julbodar.

Sverige

6. Julmarknad i Gamla Stan

 • 19 november - 23 december 2022
 • Gamla stan, Stockholm

2Foto: Holger Ellgaard via Wikimedia Commons

Det här är en riktig långkörare bland julmarknader i Skandinavien, som varit igång sedan 1915. Den unika stadsdelen bidrar verkligen till att skapa en riktigt fin julstämning. Förutom de traditionella julbodarna där du kan köpa mat, dryck och hantverk – kan du också göra en tipsrunda runt Gamla Stan för att friska upp dina kunskaper om denna anrika stadsdel. När du är klar med det, kan du bara njuta av musiken som framförs på torg och gator.

7. Jul på Liseberg

 • 19 november – 30 december 2022
 • Liseberg, Göteborg

3Foto: Albin Olsson via Wikimedia Commons

Det finns många sätt att fira jul på på Liseberg och om du vill fira den på ett lite annorlunda sätt är Liseberg ett bra val. Om du däremot gillar mer traditionellt firande är Liseberg också ett bra val! Ta dig till den traditionella delen av nöjesparken där man firar på gammaldags vis, med godis i pappersstrutar och sjungande körer i gathörnen. Oavsett hur du vill ha din jul, erbjuder Liseberg massor av glitter, julljus och dekorationer som kommer värma ditt hjärta och få dig i rätt stämning.

Oavsett om du bara vill ta en promenad efter middagen, är på jakt efter lite julinspiration eller har en lång önskelista att uppfylla så är en lokal julmarknad en viktig del av den skandinaviska traditionen – ett tillfälle att träffa lokala hantverkare, äta hemmagjord mat och känna värmen från en mugg varm glögg.