Gå på upptäcktsfärd bland Sveriges vackraste slott och herrgårdar. En garanterat mäktig och intressant upplevelse i historisk miljö. Här guidar vi dig till några av Sveriges bästa slott och herrgårdar, och tipsar om riktigt bra boende i närheten.

Gripsholm slott en sommardag
Gripsholm Slott är väl värt ett besök.

Slottsweekend på Kalmar slott

kalmar-castle-summer.jpgMajestätiska Kalmar slott.

Kalmar har flera år blivit utsedd till Sveriges bästa sommarstad och är ett utmärkt val för dig som söker en weekend där historia står i fokus. Här ligger nämligen både Kalmar Läns Museum och Kalmar slott som ansågs vara ett av Sveriges viktigaste fästen. Passa på att ta en guidad tur genom slottet och fördjupa dig lite extra kring dess intressanta historia. Alla guidade turer ingår i entrépriset.

Clarion Collection Hotel Packhuset Kalmar fasad sommar*Sommaridyll på Clarion Collection Hotel Packhuset i Kalmar. *

Clarion Collection Hotel Packhuset bor du i ett gammalt hamnmagasin med ett vackert läge vid Kalmars gästhamn. Här bor du med Kalmarsund, restauranger, shopping och kaféer som din närmsta granne.

Upplev historiens vingslag med en helg på Gripsholms slott

Gripsholms slott Gripsholm slott

Gripsholms slott är ett av Sveriges mest kända slott – beläget utanför Mariefred i Strängnäs kommun. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ och innehåller en samling möbler och konsthantverk från fyra århundranden. Till sevärdheterna hör också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar i ett av slottets runda renässanstorn. Slottet har också Statens porträttsamling med över 5000 verk – från 1500-talet fram till idag. Tillfälle att se slottets inredning ges i huvudsak under sommarmånaderna, men bokade grupper tas emot året om.

Fasad Quality Hotel Park SödertäljeMysiga Quality Hotel Park.

Drygt en halvtimme från Mariefred, på väg mot Stockholm, ligger Quality Hotel Park i Södertälje. Hotellet är beläget mitt i Södertälje, nära tågstation, gågata och ett varierande kultur- och nöjesliv.

Toftaholm Herrgård – romantiskt och mytomspunnet i Småland

Toftaholm Herrgård VittarydToftaholm Herrgård. Foto: Toftaholm.

Söker du efter en romantisk herrgårdsweekend är Toftaholm Herrgård värt ett besök. Toftaholm ligger i Vittaryd, mellan Ljungby och Värnamo, 3 minuter från E4:an. Upplev den mytomspunna borgruinen på Körsbärsholmen eller vandra bland de gamla ekarna – alternativen är många här i Smålands hjärta. Vill du inte bo på den vackra gården har du såväl Växjö som Jönköping inom en timmes bilresa bort. Lobby Clarion Collection Cardinal VäxjöLobbyn på Clarion Collection Cardinal.

I Växjö kan du njuta av en vistelse på Clarion Collection Hotel Cardinal eller Quality Hotel Royal Corner och få en blandning av puls och stillsamhet. Fasad Clarion Collection Hotel Victoria JönköpingClarion Collection Hotel Victoria.

Väljer du att färdas norrut på E4:an från herrgården till Jönköping kan du exempelvis bo på Clarion Collection Hotel Victoria – en unik hotellpärla mitt i staden.

Hennickehammar Herrgård – upplev en weekend i Värmlands djupa skogar

Hennickehammars Herrgård sommar fasadHennickehammar Herrgård - en härlig oas i Värmland. Foto: Henrickehammars Herrgård

Vill du åka till en rogivande oas långt från storstadens puls bör du rikta ögonen mot Värmland och Hennickehammar. Hennickehammar byggdes redan 1722 men är en herrgård som blomstrar än idag. Hit kommer du som vill fly vardagen och unna dig något extra. Herrgården har en modern relaxavdelning, en underbar tjärn, närliggande skog och en fantastisk atmosfär. Här finns också god mat gjord på lokala råvaror.

Storbrohyttan Filipstad Värmland åCharmiga Storbrohyttan i Filipstad hittar ni nära Henrickehammar.

En timmes bilfärd från Hennickehammar ligger residensstaden Karlstad. Superior dubbelrum på Clarion Collection Hotel Drott i KarlstadSuperiorrum på Clarion Collection Hotel Drott.

Där kan du fortsätta den historiska vandringen genom att bo på Clarion Collection Hotel Drott – i en byggnad från 1909 präglad av jugendstilen bor du bara 50 meter från centralstationen.