I Göteborg hittar du Skandinaviens största vetenskapscenter – Universeum – den perfekta starten på en dag full av nördigheter. Vi har gjort en 48-timmarsguide till vad du ska hitta på i Göteborg om du vill bejaka din inre nörd.

Centrala Göteborg och Feskekôrka.
Centrala Göteborg och Feskekôrka.

Välkommen till Göteborg! Näst största och tolfte mest innovativa staden i Sverige. Varför inte utforska all vetenskap och teknologisk innovation staden har att erbjuda och ge dig ut på en fullfjädrad nördtur!


För vetenskapsnörden:


Universeum och Teknoteket


Börja i hjärtat av Göteborg och besök Universeum – Skandinaviens största Science Center med sju våningar och 8000m2 vetenskap. Om du besöker Universeum i dag har du möjlighet att utforska utställningen Teknoteket som låter dig prova på många roliga saker (du kan till exempel skapa instrument av frukt). Inte så sugen på teknologi? Besök regnskogen eller akvarierna med sitt rika djurliv som är både vilt och exotiskt. Kolla in kajmaner, apor och färgglada, giftiga grodor! Universeum har ett av världens största vattencirkulationssystem med vattentankar som tillsammans innehåller tre miljoner liter vatten! Behöver vi ens nämna att det finns hajar? Det har ni ju redan räknat ut, eller hur?


Akvariehallen_Herman Besök Akvariehallen på Universum.


För arkitekturnörden:


Röda Sten Konstgalleri, Majorna och Feskekôrka


För arkitetkturnörden finns det många intressanta byggnader att kika närmare på. Röda Sten Konsthall är en av dem. Det är ett gammalt pannhus som förvandlats till ett konstgalleri, perfekt om du vill passa på att utforska din kreativa sida. Det finns dessutom gott om aktiviteter för barnen. Om du inte vill njuta av konsten inne i konstgalleriet kan du skåda de vackra omgivningarna utanför. Byggnaden ligger precis under brofästet på en av Göteborgs största broar, Älvsborgsbron.


Nära Röda sten hittar du Majorna, en stadsdel välkänd för sin speciella byggnadsstil. Det här är ett utpräglat gammalt arbetarklassområde fullt med landshövdingehus som ger området sin speciella karaktär och som är unikt för Göteborg. Hur du känner igen byggnaderna? De är oftast tre våningar höga, markplan består av sten medan våning två och tre är byggda i trä. Husen är byggda på det viset för att man ville undvika att de brann ner om det skulle börja brinna.


Om du känner för något fräscht att äta medan du tittar på vacker arkitektur borde du fortsätta till Feskekôrka, en speciell “fiskkyrka” som inhyser en stor fiskmarknad och två fiskrestauranger mm. “Kyrkan” fick sitt namn på grund av sina likheter med den gotiska byggnadsstilen. Feskekôrka öppnade redan 1874 och har sedan dess blivit en riktig klassiker, både bland turister och Göteborgs invånare.


För militärnörden:


Skansen Kronan


Om du är intresserad av militärhistoria vill du antagligen inte missa ett besök på Skansen Kronan. Den här gamla försvarsanläggningen hittar du mitt i stadsdelen Haga (som också har en hel del pittoreska vyer att erbjuda). Skansen Kronan introducerades 1698 och var utrustad med 23 kanoner. Kanonerna användes dock aldrig i strid och anläggningen avrustades 1806. Sedan dess har anläggningen tjänat en rad olika syften, som fängelse, som nödbostad och militärt museum. I dag är Skansen Kronan privatägt och man använder anläggningen som konferens- och festlokal.


För musiknörden:


Göteborgsoperan


Göteborgsoperan. Foto: Ingmar Jernberg


Om du vill kombinera nörderiet med lite härlig musik ska du bege dig till Göteborgsoperan. Byggnaden färdigställdes 1994 och är påfallande vacker, inspirerad av dess omgivningar och operavärlden. Arkitekten Jan Izikowitz kommer från Göteborg och enligt hemsidan kan man även se “Siluetter av fartygsskrov, vindfyllda segel, broar och hamnkranar” i byggnadens arkitektur.


För ölnörden:


Ölstugan, 3 små rum, Ölrepubliken


Avsluta dina nördiga äventyr genom att leta reda på de lokala ölfavoriterna.


Göteborgarna älskar sina mikrobryggerier och det finns några riktigt bra barer som har specialiserat sig på området. Ölstugan har tre barer i stan och en fjärde på gång. Ölmenyn ändras i takt med utbudet från bryggerierna. Det betyder att du förmodligen får något spännande och lokalt i glaset när du besöker detta ställe.


3 Små Rum erbjuder om möjligt en än mer nördig upplevelse. Här serveras inga av de stora kommersiella ölmärkena utan fokus ligger på riktigt spännande ölsorter, gärna från lokala bryggerier. Miljön erbjuder avslappning med skön jazzmusik som strömmar ur högtalarna och inga skräniga tv-apparater som stör i konversationer och trevligt umgänge över några goda öl.


Sist men inte minst har vi Ölrepubliken, en ölfanatikers paradis. Här tar de öl på största allvar. Lokala favoriter blandas med importerade klassiker. Har du tur kanske du tajmar en av deras öppna ölprovningar! Om du inte vill chansa kan du givetvis även boka en provning när det passar dig.


Om du vill ta den ultimata Geek touren, har vi samlat alla sevärdigheterna och stoppen i den här kartan:När du nördat färdigt, vila upp dig på något av våra hotell i Göteborg!