Isbelagda fjärdar, norrsken, fina skidspår, världsarv, hundspann och snöskotrar – med sina snösäkra vintrar är det inte konstigt att Luleå är en populär vinterstad! Packa täckbyxorna och en extra varm mössa och läs våra tips på saker att göra i ett snöklätt Luleå!

Aktiviteter vid Gammelstad Kyrkby, utanför Luleå
Strax utanför Luleås centrum ligger världsarvet Gammelstads kyrkstad

1. Dagsutflykt till Jopikgården


Vill du uppleva Luleås skärgård på vintern? Inga problem – varje år plogas det upp flera isvägar. Packa ner varm dryck och matsäck och ge dig ut på en härlig dagsutflykt. Isvägarna bär dig utan problem, oavsett om du tar dig fram till fots, på en fatbike eller med bil! Missa inte skärgårdspärlan Jopikgården på Hindersön som är ett populärt utflyktsmål. Upptäck öns historia och besök gruvan eller kanske Sälbåtsmuseumet? Efteråt kan ni slappna av och njuta av god, närproducerad mat och dryck i restaurangen!


Här kan du läsa mer om vilka isvägar som är öppna just nu. Isvägarnas bärighet kontrolleras alltid regelbundet.


Värm er inne på den mysiga restaurangen. Foto: Graeme Richardsons


Foto: Graeme Richardsons


Vem har sagt att skärgården inte är vacker på vintern? Foto: Graeme Richardsons


Det finns många olika utflyktsmål på Hindersön, som Gruvan och Sälbåtsmuséet. Foto: Graeme Richardsons


2. Gammelstad kyrkstad och Friluftsmuséet Hägnan


Strax utanför Luleås centrum ligger världsarvet Gammelstads kyrkstad – en av Luleås mest besökta sevärdheter! Från 1600-talet utvecklades orten till en kyrkstad när kyrkstugor byggdes för att kunna erbjuda logi till de långväga sockenborna som annars skulle ha svårt att ta sig till gudstjänsten och hem igen på en och samma dag. I centrum står en vacker medeltida stenkyrka från 1400-talet, omgiven av 405 unika stugor och 552 kammare. Boka en guidad tur på Gammelstad Visitor Center och ta del av stadens fantastiska historia med miljöer och byggnader som listats som världsarv av UNESCO! Passa på att besöka Friluftsmuséet Hägnan när du ändå är i krokarna! Muséet arrangerar många olika aktiviteter för sina besökare året om. Förutom café och shop kan du under vintern bland annat besöka slöjdsammelsurium, julmarknad och eldfester!


Promenera runt i världsarvet Gammelstad Kyrkstad. Foto: Susanne Lindholm


Den medeltida kyrkan är helt klart värt ett besök! Foto: Susanne Lindholm


Ta del av det norrbottniska kustlandets kulturarv på Friluftsmuséet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm


Missa inte shopen! Friluftsmuséet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm


3. Vinterpromenad med våfflor


Ön Gråsjälören ligger en skön 20 minuters promenad bort över isen från Södra hamn. Spana om flaggan är hissad framför stugorna – då är det öppet för försäljning av våfflor, grillad korv, kaffe med mera! Det går också bra att ta med egen mat och grilla korv. Om fingrar och tår börjar bli lite kalla kan du alltid gå in värmestugan och värma upp dig innan det är dags för hemfärd. Om du vill hålla dig lite närmre stan är det populärt att strosa från hamn till hamn och se Luleå från isen. På kvällen blir det en trevlig vy av stadens skyline! Här ute, långt bort från stadens ljus, är det också lättare att se norrsken. Lägg er ner i snön och fascineras av den vackra stjärnhimlen!


Ta en härlig vinterpromenad över isen och njut av våfflor och kaffe på Gråsjälören! Foto: Jacob Nilsson


4. Boka en guidad snöskotertur eller hundspann


Om du gillar fart, adrenalin och att komma närmre naturen är en guidad tur på snöskoter eller med hundspann ingen dum idé! Norrbotten myllrar av fina skoterleder som tar dig ut i skogen eller över skärgårdens isar. Oavsett om du vill känna skoterns kraftiga motor vibrera under dig eller se lyckliga huskies frenetiskt springa och samarbeta framför släden så får du garanterat en häftig naturupplevelse! Bothnia SledDog Adventures har över 20 års erfarenhet att anordna turer med hundspann. Boka ett färdigt paket eller skräddarsy din egen upplevelse!


Känn adrenalinet bakom ett gäng superlyckliga huskeys! Foto: Anna Eriksson


Bäst av allt kanske ändå är alla härliga hundar som man får mysa med. Foto: Anna Eriksson


Välj ett färdigt paket eller skräddarsy din upplevelse! Foto: Anna Eriksson


5. Luleå på skridskor och skidor


Med sina fina vintrar är det inte konstigt att så många Luleåbor har en förkärlek till skidor och skridskor! Packa bilen med långfärdsskidorna och åk till Ormberget, ett stort friluftsområde strax utanför Luleå med skidspår för både den vanliga motionären och för den som vill ha tuffare utmaningar. Om utförsåkning står på schemat passar Måttsundsbacken bättre, med två liftar och tre backar. För den som vill fara fram över isen på skridskor finns det varje år en isbana från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn och vidare ut till ön Gråsjälören.


Testa pudret i Måttsundsbacken! Foto: LuleåBild


Ska du till Luleå? Boka ditt hotell här!