Danskarna är kända för sin känsla för utsökt design. Enkel, klassisk och rakbladsvass perfektion är ord som poppar upp. Besök dessa designbutiker och utställningar och du är redo att styla ditt hem med dansk design från tröskel till tak.  

Närbild på dansk design
Dansk design i närbild.

Danska designmärken


Normann Copenhagen


Jan Andersen och Poul Madsen grundade Normann Copenhagen 1999 med en ambition att förändra industrin. Deras första produkt lanserades 2002 och 2005 introducerade de sin första möbel som en del av utbudet. I dag är Normann Copenhagen ett världskänt designmärke som levererar förstklassiga produkter som hela tiden utmanar sina konkurrenter. Normann tror på originalitet och kvalitet och väljer med stor omsorg vilka designers man vill samarbeta med. Du hittar textilier, möbler och accessoarer i Normanns butiker runtom i Köpenhamn. Besök gärna deras flagship store i Østerbro.


HAY CPH


Ett ganska ungt märke men med massor av attityd, HAY grundades 2002 och deras vision var att ta tillbaka mycket av den enkla designen som uppstod på 1960-talet. De samarbetar både med etablerade och okända konstnärer, nationellla såväl som internationella. De strävar efter att ta fram produkter som är hållbara, funktionella och prisvärda. HAYs produkter finns att hitta i hela stan!


New Order 13 Foto: HAY CPH


Muuto


Muuto har ett intressant namn med en innebörd som de flesta kanske inte känner till. Muuto är framtaget ur det finska ordet muutos som ungefär betyder förändring eller nytt perspektiv. Det är också precis vad varumärket handlar om. Företaget vill lyfta fram och visa upp produkter som är klassiska men med en modern twist. Här hittar du accessoarer, belysning och möbler till ditt hem. Muuto väljer dessutom vilka designers de samarbetar med med stor noggrannhet, vilket försäkrar dig om en unik upplevelse.


Sugen på mer? Se till att kolla in dessa designmärkena; Ferm Living och Bloomingville.


Danska designbutiker i Köpenhamn


Om du vill handla och inspireras av många varumärken på en och samma gång ska du kika på våra favoriter medan.


Illums Bolighus


Illums Bolighus grundades 1925 och har sedan dess försvarat sin plats som en av de mest populära designbutikerna i Danmark och Norden. Illums Bolighus befinner sig i förgrunden av skandinavisk design och inhyser många välkända designers. De säljer produkter från många danska designers men du hittar också många internationellt kända namn. Vi älskar Royal CopenhagenEva SoloKay BojesenKählerKartell och Flos.


Illum_DKFacade_2011 Foto: Illums Bolighus


Stilleben


Den här butiken är erbjuder textilier, keramik, kuddar, fat, smycken och speglar och särskiljer sig lite från föregående butik. Stilleben fokuserar på att visa upp unga talanger som är på frammarsch inom design- och modeindustrin. Butiken öppnades 2002 av Ditte Reckweg och Jelena Nordentoft som båda tagit examen vid Danmarks designskole med målet att öppna en butik där unga designers från Danmark och övriga världen kan visa upp sitt arbete. De producerar både sina egna produktlinjer och samarbetar med danska designmärken så som Kähler. Se till att gå hit om du söker lite ung och vågad inspiration.


Om du ändå är sugen på ytterligare alternativ rekommenderar vi att du även besöker Royal Copenhagen outlet i Frederiksberg, Girlie Hurly i Vesterbro eller Urban Living i centrala Köpenhamn.


2014_05_13_Stileben_012(1) Foto: Stilleben


Aktuella utställningar


Du hittar många olika utställningar hos Danmarks designmuseum. Och om du besöker museet på en onsdag eller söndag, se till att gå på en av deras gratis guidade turer!
Känner du ett plötsligt behov att ge dig ut på en shoppingtur i Danmark och behöver boende? Här hittar du alla våra hotell i Danmark.