Med tre hotell i Helsingfors har Strawberry invaderat den finska huvudstaden. Frågan är om du redo för att uppleva Helsingfors? Här delar vi med oss av ett knippe upplevelser som visar upp staden från sin allra bästa sida.

Bastu
I Finland är bastun både helig och en del av vardagslivet. Affärsmötet kan lika gärna äga rum i bastun som i konferensrummet.

Restaurangerna


Helsingfors krogscen har det senast åren gjort ett ordentligt ryck. Unga och även etablerade kockar och krögare har dragit igång både med små och stora satsningar över hela staden. Tre restauranger det talas extra mycket om just nu är Roster, The Cock och Kolmon3n.


Foto: Bobo Olsson för Nights Magazine.


På Roster möts du av en vällagad internationell och modern meny och ett rikt utbud av vin och naturvin. Signaturrätter är bland annat en smakrik tartar på Black Anguskött och en himmelsk god grillad italiensk bläckfisk. På söndagarna serveras söndagsstek för alla i familjen.


På The Cock äter man lika gärna lunch som middag. Slå dig ner för ett snabbt dussin ostron eller njut en trerättersmeny inspirerad från Asien, Sydeuropa och Finland.


Kolmon3n ligger i den del av staden, i Kallio, där allt tycks hända just nu. I den lilla restaurangen, ungefär rum för 30 gäster samtidigt serveras en ny meny varje dag beroende på vad för råvaror Kolmon3n fått tag på. Det blir med fördel mycket vegetariskt. Menyn serveras som två, tre eller fem rätter.


Bastubaden


Finland är ett med sin sauna, bastubadet. Men nuförtiden är det inte lika lätt för en besökare i Helsingfors att ta del av den urgamla traditionen. Fram tills sommaren 2016 fanns det bara ett allmänt bastubad kvar men då invigdes Löyly Sauna (Ärtholmsstranden4 ) nere i hamnen i stadsdelen Länsisatama. Löyly är ett arkitektoniskt mästerverk i furu och du badar rakt ut i havet. Här finns också restaurang, bar och solterrass. Det enda du behöver ta med dig är dina egna badkläder.


HelsingforsOm man åker till Finland utan att bada bastu, kan man ens säga att man varit i Finland?


Det andra bastubadet är Kotiharjun Sauna (Åstorgsgatan 1) i Kallio. Om Lyöly är en modern bastuhybrid är Kotiharjun från 1928 en helt annan upplevelse. Hit tar du helst din egen öl och handduk, vilar från bastun med en öl i handen mitt ute på gatan och det erbjuds också tvagning eller massage. Kotiharjun är utan tvekan en av Helsingfors mest klassiska upplevelser.


Barerna


Nattlivet i Helsingfors är rikt och utspritt över hela staden. Här och var finns små ölstugor. En av de allra vackraste, och härligaste är Sea Horse Terassi vid parken i början på Kaptensgatan i den del av staden som kallas Rödbergen. Ur en funkisgul holk serveras dryck och tilltugg. Ett bra val är en Lonkero eller Lonkku. En finsk drink som blandas på limesaft, gin, sockerlag och is.


En av stadens stora söner, filmskaparen Aki Kaurismäki hat två egna barer, som ligger vägg i vägg i stadsdelen Kamppi. Den ena heter Corona (Eriksgatan 11) och är en mötesplats för staden kreativa publik. Det är ofta spännande liveakter i källaren och du kan ta tillfället att öva upp dina färdigheter vid något av de 10 biljardborden. Kaurismäkis andra bar heter Kafe Moskva.


F6, HelsinkiBoutiquehotellet Hotel F6 ligger centralt mitt i Helsingfors.


2016 invigdes boutiquehotellet Hotel F6 (Fabiansgatan 6) och sedan dess har deras bar Runar, uppkallad efter hotellets bostonterrier varit en mötesplats för den unga medvetna publiken. På helgerna har baren DJ och samtliga fyra bartenders är både prisbelönta och väl kända i den Helsingforsnatten. Be gärna killarna i baren blanda någon av kvällens specialcocktails.
Kolla in våra stiliga hotell i Helsingfors och boka ditt nästa hotellbesök här.