Medlemskap

Från Erotica till AI – Här är 6 av Helsingfors finaste museer

Strawberry har varit på en museitur i Helsingfors och sällan har vi sett så mycket erotik på så kort tid. Här är sex av de mest spännande museerna du kan uppleva i denna kreativa stad.

  • Helsingfors är en djungel av museer, konst, arkitektur och utställningar.

  • Vi har besökt några av stadens mest berömda museer, och det vi fick med oss var en blandning av ny kunskap om finsk kulturhistoria, ögonblicksbilder av imponerande arkitektur, nya insikter om Ai – och massor av nakna kroppar och erotik.

  • Se till att du inte missar något på din weekendresa med vår ultimata museiguide.

Här är de sex bästa museerna i Helsingfors

1. Kiasma – Nutidskonst


Kiasma ligger i Helsingfors centrum och är ett känt museum för nutidskonst, designat av den finske arkitekten Steven Holl. Kiasma är ett museum som lockar konstälskare från hela världen med sin imponerande samling av samtida konst och spännande utställningar. Kiasma har för närvarande över 8 500 samtida konstverk i sina samlingar.


Förutom permanenta utställningar har museet även roterande utställningar – så håll utkik på museets webbsida för information om aktuella utställlningar. På Kiasma kan du se Tom of Finlands utställning till och med den sista oktober 2023.


Tom of Finland, även känd som Touko Laaksonen, var en finsk konstnär som är känd för sina ikoniska och banbrytande homoerotiska teckningar. Han har på ett väsentligt sätt bidragit till HBTQ+ konstens historia. Läs och se mer på Hotel St. George.


2. Finlands Nationalmuseum


Om du verkligen vill bekanta dig med finsk kulturhistoria, och finsk identitet och samhälle, är det här platsen att besöka. Finlands Nationalmuseum har Finlands mest största och äldsta kulturhistoriska samlingar med en halv miljon verk – som berättar Finlands historia och kultur från stenåldern till modern tid. Själva byggnaden är också en imponerande arkitektonisk pärla.

Utsidan av konstmuseet Amos Rex i Helsingfors.
  • 3. Amos Rex

    Det här är ett museum för hela familjen.

  • Konstmuseet imponerar på besökarna med sin innovativa arkitektur och engagerande utställningar, som kombinerar konst, teknik och visuella upplevelser på ett unikt sätt.

  • Amos Rex får bonuspoäng för att det är gratis för barn och unga under 18, och för att man erbjuder program och workshoppar som har utvecklats speciellt för barn, där de kan lära sig om konstens värld på ett kul och lättillgängligt sätt.

  • Foto: Tuomas Uusheimo, Amos Rex

4. Heureka


Ett interaktivt vetenskapscenter är alltid en succé, och på Heureka kan du uppleva och lära dig om olika vetenskapliga fenomen på ett engagerande sätt. Heurekas populära utställningar inkluderar ett planetarium, AI, och Facing Disaster – som handlar om de utmaningar som vi står inför på grund av klimatförändringarna. Museet har också en restaurang och en trevlig butik.


5. EMMA – Espoo Museum of Modern Art


Det här är Finlands största konstmuseum. Själva byggnaden är ett klassiskt exempel på 1960-talets betongbrutalism, inbäddad i stadsdelens Tapiolas skogsområden. Museet erbjuder en imponerande samling moderna, experimentella och samtida konstverk av både finska och nordiska konstnärer. EMMA är perfekt för hela familjen, med flera depåstopp där ni kan vara kreativa tillsammans.


6. Designmuseet


Finländarna är kända för sina bastur, Nokia-telefoner och vintersport. Men de är lika kända för sin förstklassiga design. Och på Designmuseet får du lära dig mer om Finlands historia inom industridesign, modedesign och grafisk design. Och jo, det finns mer att upptäcka här än färgglada Marimekko och glas från Iittala.

Hotell i centrala Helsingfors

Oavsett vilken genre du är intresserad av behöver du bo lokalt för att hinna besöka Helsingfors alla museer. Två bra alternativ är Hotel St. George och Klaus K Hotel. Det förstnämnda är ett lyxhotell som sticker ut med sin sofistikerade atmosfär och förstklassiga faciliteter – inklusive högkvalitativa restauranger, ett gym och ett spa.


Klaus K är ett unikt boutique-hotell som kombinerar modern design med finsk kultur och historia och är känt för sin charmiga atmosfär. Det senare är också en del av We Speak Gay, en grupp företag som alla delar samma värderingar om mångfald och inkludering.

Senaste artiklarna